Vauvan terveys 08.03.2018 Päivitetty 29.05.2023

Tutkimus: Vastasyntyneen Apgar-pisteillä vahva yhteys neurologisiin sairauksiin

Apgar-pisteet ennustavat väestötasolla myös neurologisia sairauksia, kertoo HUS:n tuore tutkimus.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Vastasyntyneen vointia on tapana arvioida Apgar-pisteillä. Ensimmäisen kerran vauva pisteytetään minuutin kuluttua syntymästä. Lääkäri tai kätilö antaa 0–2 pistettä vastasyntyneen ärtyvyydestä, sydämen sykkeestä, hengityksestä, lihasten jäntevyydestä ja ihon väristä.

Yhdysvaltalaisen lääkäri Virginia Apgarin mukaan nimetty menetelmä on ollut käytössä eri puolilla maailmaa jo 1950-luvulta lähtien.

Apgar on menetelmä, jonka avulla vastasyntyneen kuntoa on mahdollista arvioida heti syntymän jälkeen minuutin, viiden minuutin ja 10–15 minuutin iässä.  Pisteet kertovat vastasyntyneen elvytyksen ja hoidon tarpeesta.

Enemmistö vastasyntyneistä saa 8–9 pistettä – etenkin alateitse syntyneet vauvat menettävät usein yhden pisteen siksi, koska iho sinertää herkästi. Apgar-pisteytyksen avulla lapsen vointia on helpompi seurata syntymän jälkeen, ja lisäksi se yhtenäistää synnytyshenkilökunnan toimintaa.

Aistivammariski ennakoitavissa

HUS:n julkaiseman tuoreen tutkimuksen mukaan matalien Apgar-pisteiden ja neurologisten sairauksien välillä on selvä yhteys. Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten sekä minuutin että viiden minuutin pisteet vaikuttivat yhdessä ja erikseen neurologisten häiriöiden ennustettavuuteen lapsen neljänteen ikävuoteen mennessä.

— Yhteys matalien pisteiden ja myöhemmän neurologisen sairastavuuden välillä on olemassa väestötasolla, väitöskirjaansa tekevä ja lasten neurologiksi erikoistuva Elina Leinonen kertoo.

Yleisimmin neurologisten sairauksuksien arvioimiseen käytetään viiden minuutin jälkeen syntymästä annettuja Apgar-pisteitä.

Jos pisteet ovat matalat minuutin ja viiden minuutin päästä syntymisestä, vauvalla on kohonnut riski cp-vammaan, epilepsiaan tai kehitysvammaan. Sen sijaan riski kuulo- ja näkövammaan kasvoi vain viiden minuutin vähäisillä pisteillä.

Apgar-pisteet eivät suoraan osoita sairauksia

Vanhempien ei kuitenkaan kannata huolestua välittömästi, vaikka lapsen saamat Apgar-pisteet olisivat matalat. Pisteet eivät suoraan ennusta neurologista sairautta yksilölle.

— Yli 90 prosenttia niistäkin lapsista, jotka saivat 0–3 pistettä sekä yhden että viiden minuutin iässä, olivat neljävuotiaana terveitä. Pisteet eivät siis ennusta yksilön kohdalla neurologista sairastuvuutta, eikä niitä tule käyttää sellaiseen. Seurannassa on tärkeintä kiinnittää huomiota lapsen vointiin, Leinonen sanoo.

Tutkimuksessa oli mukana noin 400 000 suomalaista lasta vuosina 2004–2010. Lasten tiedot koottiin THL:n syntymärekisteristä sekä hoitoilmoitusrekisteristä, josta lapsen mahdolliset diagnoosit ilmenevät. Apgar-tutkimus on ensimmäinen osa Leinosen väitöstyötä, jossa tarkastellaan, kuinka vastasyntyneen neurologista sairastavuutta voitaisiin ennustaa.

Lähteet: hus.fi terveyskirjasto.fi

Lue myös: Polikliininen synnytys: Nopeasti kotiin synnytyssairaalasta

Keskustele: Apgar-pisteet ja lapsen kehitys

Kommentit (2)

Molemmat kummilapseni olivat 10 pisteen vauvoja. Nyt kolmikymppisiä. Toisella Adhd ja toisella Asperger.

Hölynpölyä, mun molemmilla lapsilla autismi ja kehitysvamma, saivat molemmat 9 pistettä. Eli kyllä se on ihan sattumaa ja monen asian summa.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X