Vauvan terveys 07.01.2016 Päivitetty 13.08.2019

Milloin vauva tarvitsee silmälasit?

Vauvakin voi tarvita silmälasit, vaikka taittoviat usein korjaantuvatkin iän myötä itsestään. Lue, kuinka tunnistat vauvan taittoviat tai karsastuksen.

Teksti
Kaisa Pyykkö
Kuvat
123RF

Jokainen vastasyntynyt on heikkonäköinen. Näöntarkkuus kehittyy ensimmäisten kuukausien aikana siten, että puolivuotias vauva näkee jo yhtä hyvin kuin aikuinen.

Näin tunnistat vauvan taittovian

Joskus vauvan kaukotaitteisuus eli taittovika voi olla niin suuri, että hän ei omatoimisesti osaa tehdä sopivaa tarkennusta.

Jos vauva ei vielä kymmenkuisenakaan ala nyppiä pieniä esineitä sormiinsa, näkö kannattaa tutkituttaa silmälääkärin vastaanotolla.

Silloin vauva voi tarvita omatoimisen tarkennuksen opetteluun ”alkuvauhdit”. Silmän taittovoima mitataan erityisen lampun ja silmätippojen avustuksella, ja vauvalle annetaan lähilasit, joissa kaukotaitteisuus on korjattu. Tällaisten lasien vahvuus voi olla esimerkiksi +6 –+10 riippuen silmän taittovian suuruudesta.

Lasien saamisen jälkeen vauvan näönkehitys saattaa nopeasti kiriä kiinni mahdollista alkuviivästystä.

Lue myös: Näin vauvan näkö kehittyy

Likitaitteisuus ei välttämättä häiritse vauvaa

Likitaitteisuus ei haittaa pikkuvauvaa niin paljon kuin kaukotaitteisuus. Alle puolivuotiaan vauvan maailma rajoittuu joka tapauksessa alle puolen metrin etäisyydelle. Yli puolivuotiaan vauvan kohdalla se, ettei hän näe kauas, alkaa viivästyttää kehitystä verrattuna ikätovereihin.

Vauvaikäisen kaukonäen tarkkuutta voi tarkkailla seuraamalla, miltä etäisyydeltä hän tunnistaa vanhempansa ja tärkeät lelunsa. Vanhempien havainnot ovat tärkeitä, kun silmien kehittymisen häiriöitä kartoitetaan.

Mitä aiemmin merkittävä taittovika havaitaan, sitä nopeammin vauva tottuu silmälaseihin.

Usein vauvojen taittoviat ja jopa hajataitteisuus korjautuvat itsestään muutaman vuoden ikään mennessä.

Lue myös: Näin lapsen ajattelu kehittyy

Taittovika osin periytyvää

Vauva perii jossain määrin vanhemmiltaan silmien mallin, eli jos vanhemmilla on suuriasteinen taittovika, saattaa lapsellakin olla.

Keskustele: Te joiden lapsilla silmälaseja – apuja!

Karsastaako vauvani?

Ajoittainen vauvan silmien tai katseen harhailu ei anna syytä huoleen. Vastasyntyneen katse harhailee yleensä aluksi, ja katseen kohdistaminen kehittyy ensiviikkojen aikana.

Jos toinen silmä jatkuvasti katselee vinoon, vauva pitää saada silmälääkärin tutkittavaksi, sillä silmässä voi olla rakenteellista vikaa.

Suuren tai jatkuvan karsastuksen syy on aiheellista selvittää mahdollisimman varhain ja sulkea pois vakavat taustatekijät, kuten pahanlaatuiset kasvaimet ja näkövammaisuutta aiheuttavat silmien rakennemuutokset.

Koska karsastukseen liittyy usein myös toiminnallisen heikkonäköisyyden kehittyminen, tehokas hoito ja kuntoutus ovat tärkeitä.

Karsastusta esiintyy noin viidellä prosentilla väestöstä.

Karsastuskin voi vaatia silmälasit

Kun karsastusta tutkitaan, varmistetaan ensin, että kummankin silmän näkö kehittyy normaalilla tavalla. Mikäli todetaan merkittävä taittovika, määrätään lapselle sopivat silmälasit, jotta silmän tarkennus on optimaalinen, eikä lapsen tarvitse käyttää omaa tarkennuskykyään liiallisesti.

Tarvittaessa laitetaan paremman eli suoran silmän päälle päivittäin peittolappu muutamaksi tunniksi, jotta karsastava silmä saa tilaisuuden harjoitella tarkkaa näkemistä.

Kun näöntarkkuus on korjaantunut yhtä hyväksi kuin paremmassa silmässä, voidaan tehdä karsastusleikkaus silmien suoristamiseksi.

Lue myös: Näin tunnistat ja hoidat vauvan allergiaa

Lähteet: Duodecim.fi, lea-test.fi, silmätautien erikoislääkäri Markku Leinosen haastattelu.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X