Vauvan terveys 03.07.2024

Vauvan ja lapsen korvien puhdistuksessa kannattaa muistaa erityisesti yksi asia – muuten voi tehdä enemmän hallaa kuin hyötyä

Pienelläkin vauvalla ja lapsella korvista saattaa erittyä runsaasti vaikkua, jota tekisi mieli putsata pois. Vanupuikko kannattaa kuitenkin jättää syrjään.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Vauvan korvien puhdistus saattaa tulla mieleen silloin, jos vaikkua vaikuttaa muodostuvan niin paljon, että se kirjaimellisesti tursuaa ulos korvista. Vaikkua erittyy korvakäytävän soluista, ja sen tehtävä on suojella herkkää korvakäytävää.

Vauvalla korvan suun ja tärykalvon välinen matka on hyvin lyhyt. Tavallista vanupuikkoa vauvan korviin ei sovi missään nimessä työntää. Vauvan korvien puhdistus onnistuu pelkällä paperilla.

Jos suuaukon ympärille, korvakäytävän ulkopuolelle, alkaa kertyä vaikkua, sen voi helposti pyyhkiä hellävaroen pois kostealla nenäliinalla.

Korvakäytävästä vaikkua ei tarvitse alkaa puhdistaa, vaikka kaupoissa myydäänkin vauvoille tarkoitettuja vanupuikkoja, jotka ovat malliltaan erilaisia kuin aikuisten vanupuikot. Liiallinen puhdistaminen voi johtaa korvakäytävän tulehtumiseen.

Puhdistamisesta voi siis olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Lue myös: Näin ehkäiset ja hoidat vauvan korvatulehduksen

Lapsen korvien puhdistus ja huuhtelu

Sama puhdistusohje pätee myös vanhemmille lapsille. Korvakäytävään ei tarvitse erikseen kajota.

Lapset voivat valittaa, että korvat menevät lukkoon. Tällöin yksi syy voi olla se, että vaikkua on niin paljon, että tärykalvo ei ole enää yhteydessä ulkoilmaan. Tällöin myös kuulo heikentyy.

Kouluikäiset lapset voivat valittaa korvien ”lukkiutumista”. Syitä korvatuntemuksiin on kolme: Korvakäytävä voi olla täynnä vaikkua, jolloin tärykalvo ei ole enää yhteydessä ulkoilmaan ja kuulo on heikentynyt. Muita syitä voivat olla korvatulehdus tai korvan limaisuus.

Jos lapsen korva vaikuttaa ”pysyvän lukossa”, kannattaa korvaa mennä näyttämään lääkärille. Lapsen korvia ei kannata alkaa itse huuhtoa.

Lähteet: Suomalainen vauvakirja (Otava) ja Terveyskirjasto.fi

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X