Vauvan terveys 19.07.2019 Päivitetty 17.01.2024

Vauvan kuume – Näin hoidat pienen vauvan kuumeen

Vauvan kuume aiheuttaa vanhemmilla usein ensimmäisellä kertaa hätäännystä. Seuraa lapsen reaktioita ja itkua tilanteen arvioimiseksi. Yleensä kipulääke auttaa, mutta toisinaan vauva on vietävä lääkäriin.

Teksti
Toimitus
Kuvat
123RF

Vauvan kuume voi usein huolestuttaa vanhemmat, vaikka lähes kaikilla vauvoilla on ollut kuumetta tai lämpöä ensimmäisen ikävuotensa aikana. Kuume on merkki infektiosta, mutta tarkalleen ei tiedetä, miksi elimistö nostaa kuumeen.

Vauvan kuumeen mittaaminen

Vauvan kuume voidaan mitata erilaisilla välineillä, kuten digitaalisella kuumemittarilla, korvakuumemittarilla tai otsakuumemittarilla.

Kuumeen rajana lapsilla on yleisesti pidetty 38 astetta peräsuolesta mitattuna. Jos kuume mitataan kainalosta tai korvamittarilla, kuumeen rajana voidaan pitää 37,5 astetta. Vauvan korkea kuume on varsin tavallista, ja lapset sietävät yleensä korkeaakin kuumetta hyvin.

Vauvan kuume mitataan usein peräsuolesta luotettavan tuloksen saamiseksi. Myös korvakuumemittari on vauvan kanssa nopea ja luotettava vaihtoehto. Huomaa, että kainalomittaus voi antaa epäluotettavan tuloksen, jos vauva liikkuu.

Kuinka mitata vauvan kuume?

  • Jos mittaat kuumeen peräsuolesta, sipaise kuumemittarin päähän esimerkiksi perusvoidetta. Huolehdi, ettei mittari mene liian syvälle ja pidä kuumemittaria paikallaan, ettei vauva satuta itseään liikuttaessaan jalkojaan.
  • Pyri pitämään vauva mahdollisimman paikallaan mittauksen aikana: vähäinenkin liikkuminen nostaa arvoja herkästi.
  • Jos tuloksia haluaa verrata keskenään, kannattaa vauvan kuume mitata samalla mittarilla ja samasta kehonosasta. Vertailua varten on hyvä tietää myös, mikä on lapsen ruumiinlämpö terveenä.

Vauvan kuume: Milloin lääkäriin?

Jos vauvan kuume nuosee yli 38,5 asteen, hänelle kannattaa antaa lapsille tarkoitettua kuume- ja kipulääkettä. Jos vauva on kovin ärtynyt ja huonovointinen, hänelle voi antaa kuumelääkettä alhaisemmillakin kuumelukemilla.

Alle kolmen kuukauden ikäinen kuumeinen vauva on syytä viedä lääkäriin.

Kuumelääkkeen annostelussa on noudatettava tarkoin annosteluohjeita. Kuumeiselle vauvalle kannattaa antaa juotavaa niin paljon, kuin hänet saa juomaan. Jos vauvan äiti vielä imettää, kannattaa imetyskertoja kuumeen aikana tarvittaessa tihentää.

Vauvan kuume ei ole yleensä taudin ainoa oire. Flunssan muita oireita voi helpottaa keittosuolatipoilla, apteekista saatavalla niistäjällä tai höyryhengityksellä kylpyhuoneessa.

Korkeakaan kuume ei välttämättä aina vie lapsen voimia. Jos vauva jaksaa seurustella ja katsella ympärilleen, hän ei todennäköisesti ole vakavasti sairas.

Tietyt oireet on kuitenkin hyvä pistää merkille: jos kuumeisen vauvan itku on voimatonta ja heikkoa, hän on niin sairas, että ei ole voimia itkemiseen. Silloin on syytä mennä lääkäriin.

Myös jos kuumeinen vauva on käsittelyarka, eli hän parahtaa itkuun, kun hänet ottaa syliin, lääkärissä käynti on tarpeen.

Tunnista vauvan kuumeen ja kivun merkit

Vauvan kuume aiheuttaa yleensä itkuisuutta. Vauvan itkuja on monenlaisia, ja ne ovat hyvin yksilöllisiä. Olet kuitenkin todennäköisesti oppinut tunnistamaan vauvasi tavalliset itkut ja pahan mielen osoitukset. Kimeä-ääninen, korkea parku on usein merkki hädästä.

Jos lapsi kieltäytyy syömästä, se voi tarkoittaa kipua kurkussa tai vatsassa. Kun normaalisti vilkas ja utelias lapsi onkin yllättäen väsähtänyt eikä kiinnostu ympäristöstään, hän saattaa olla huonovointinen. Jännittynyt ja kireä vauva, jolla on selkä kaarella, on todennäköisesti kivulias.

Vanhemmat tuntevat vauvansa parhaiten, ja silloin kun huomaat, että lapsi ei ole oma itsensä, on syytä tutkia, aiheuttaako jokin hänelle kipua.

Lue myös: Milloin vauva kuuluu viedä lääkäriin?

Artikkeli päivitetty 14.10.2020 klo 11.58. Juttuun päivitetty tietoa kuumeen rajoista sekä sen mittaamisesta vauvalla.

Lähteet: Terveyskirjasto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X