Vauvan ripulin tunnistaa näistä 3 seikasta – suolojen korvaamiseen auttaa tuttu keino
Alle 6 kuukauden ikäinen ripuloiva vauva on hyvä viedä herkästi lääkärin arvioon.
Vauvan ripuli voi kuulostaa äkkiseltään vaikealta tunnistaa, sillä monella imeväisikäisellä vauvalla uloste on löysää terveenäkin.
Lastentautien erikoislääkäri Kaija Hartiala Mehiläiseltä kertoo, mitä vauvan ripulista on syytä tietää ja milloin vauva kannattaa viedä lääkäriin.
Lue myös: ”Oksennus valui pitkin rappusia alakertaan” – perheiden kamalimmat vatsatautikokemukset
Mistä tietää, että imeväisikäisellä on ripuli?
– Imeväisen suolen toiminta on hyvin yksilöllistä. Toisilla vauvoilla on rintamaitokakkaa joka vaipassa. Toisessa ääripäässä ovat vauvat, joilla suuri määrä kakkaa tulee joka toinen viikko.
Ripulin tunnistaa siitä, että ulosteen koostumus muuttuu. Sitä tulee usein ja runsaasti ja se on usein vaippaan imeytyvää. Vatsatautiin liittyy useimmiten myös oksentelua. Tartunta on tällöin tullut vanhemmilta perheenjäseniltä.
Miten tulee toimia, jos epäilee, että vauvalla on ripuli?
– Jos vauva on saanut rotavirusrokotteen, hän ei ole kuumeinen ja syö rintamaitoa tai korviketta, voi yleisvointia seurata kotona, kertoo Hartiala.
Noroviruksen aiheuttamissa ripuleissa merkittävä kuivuminen on harvinaista. Jos pissaa tulee normaalisti, sylki on normaalia ja juoksevaa sekä kädet ja jalat ovat lämpimät, ei ole merkittävää kuivumista.
Jos ripulointi on runsasta, on hyvä antaa ylimääräistä nestettä.
– Alle 6 kuukauden ikäinen ripuloiva vauva on hyvä viedä herkästi lääkärin arvioon. Isompi lapsi puolestaan silloin, jos pissaa tulee vähän, lapsi alkaa väsähtää tai on kuumeinen.
Lue myös: Lapsen vatsavaivojen syy pitää selvittää – näin tunnistat ja hoidat lapsen laktoosi-intoleranssin
Vauvan ripuli: Millaista nesteytystä suositaan?
– Imeväiselle annetaan ensisijaisesti normaalia useammin rintaa tai korviketta sen mukaan, mitä vauva normaalisti saa, ohjeistaa Hartiala.
Jos ripulia tulee runsaasti, on hyvä antaa myös joko apteekista saatavaa suola-sokeriliuosta, kuten Floridalia tai Osmosalia, tai mehua.
– Apteekin suola-sokeriliuoksen ongelmana on kuitenkin sen maku, ja monet lapset kieltäytyvät juomasta sitä.
Nesteen saaminen on tärkeintä mutta myös suolan menetyksen korvaaminen. Rintamaito ja korvike sisältävät suolaa, ja se yleensä riittää korvaamaan menetyksen.
– Taaperoikäisille suositellaan usein juomisen lisäksi sipsejä, joista suolan saa mukavammassa muodossa kuin liuoksista.
Lue myös: Imetysdieetti vai ei? Harkitse, jos oireet ovat rajuja eikä mikään tunnu auttavan
Kotiliesi.fi: Näin veriryhmä voi vaikuttaa terveyteen – yksi veriryhmä sairastuu muita helpommin norovirukseen
Jaa oma kokemuksesi