Vauvan terveys 10.09.2024

Vauva tippui sängystä – miten pitää toimia?

Vauvan nopeat liikkeet voivat yllättää vanhemmat. Erikoislääkäri kertoo, mistä huomaa, jos vauva on satuttanut itsensä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kun vauvat alkavat liikkua itse, ovat vanhemmatkin uuden edessä. Perhe on saattanut nukkua tyytyväisenä perhepedissä, jossa lapsi on pysynyt turvallisesti, mutta esimerkiksi konttaamisen oppiminen muuttaa tilannetta.

Vauva saattaa vanhemman nukkuessa lähteä liikkeelle kontaten ja tippua sängystä. Siksi sängyn asetteluun ja korkeuteen kannattaa kiinnittää huomiota tai siirtää vauva nukkumaan pinnasänkyyn siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa liikkua itse.

Entä miten pitää toimia, jos vahinko on jo ehtinyt tapahtua? Kysyimme asiaa Uuden lastensairaalan ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Mikko Haaralta, joka on perehtynyt erityisesti lasten ja nuorten vaivoihin. Hän työskentelee myös Mehiläisessä.

Toimi näin, jos vauva tippui sängystä

Jos vauva tippui sängystä, tulee lapsen vointia tulee tarkkailla putoamisen jälkeen.

– Jos lapsi jää putoamisen jälkeen itkuiseksi, oksentaa, on käsittelyarka tai hän varoo käyttämästä jotakin raajoistaan, on syytä suunnata päivystykseen, Haara listaa.

Jos lapsi vaikuttaa sängystä putoamisen jälkeen olevan oma itsensä, eikä päässä ole isoa kuhmua, yleensä riittää seuranta kotona. Päivystyksestä voi aina pyytää puhelimitse ohjeita, jos tilanne huolettaa.

Haaran kokemuksen mukaan päivystystyössä vastaan tulee vastaan vain harvoin vauvoja, jotka olisivat loukkaantuneet sängystä putoamisen seurauksena.

– Sänky on sen verran matalalla, ettei siitä putoaminen yleensä aiheuta loukkaantumista.

Vastaanotollaan Haara törmää useammin siihen, että vauva on tipahtanut hoitopöydältä. Silloin vauva tulee alas jo huomattavasti korkeammalta.

– Vauvaa ei saisi jättää hetkeksikään yksin tasolle, josta hän voi pudota. Pienet vauvat ovat hyvin nopeita liikkeissään.

Solisluunmurtumia Haara kohtaa työssään jonkun verran.

– Kun pieni lapsi tippuu, hän ei ota kädellä automaattisesti vastaan, kuten isommat.

Jos vauva tai lapsi satuttaa päänsä, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä terveydenhuoltoon.

– Lapsen aivot ovat aikuisia pehmeämmät, Haara muistuttaa.

Lue myös: Aivotärähdys lapsella – näin tunnistat, pitääkö lapsi viedä lääkäriin

Murtuma vauvalla selvitetään perin pohjin

Murtumat vauvoilla ovat harvinaisia, sillä ne vaativat yleensä voimakkaan vääntymisen tai iskun, jolle vauvat eivät tavallisesti altistu. Kun lapsi oppii kävelemään, muksahduksia ja kompastumisiakin sattuu enemmän.

Syy vauvan murtumalle selvitetään terveydenhuollossa aina huolella.

– Yleensä vanhemmat ymmärtävät, että pyrimme selvittämään taustat tarkasti, sillä murtuman taustalla voi myös olla esimerkiksi luustosairaus, mikä toki on harvinaista, mutta vaatii hoitoa.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X