Vauvan terveys 04.11.2022 Päivitetty 05.05.2023

Vauvoja sairaalaan vievään rajuun virukseen ehkä pian tarjolla helpotusta

Euroopan lääkevirasto on suositellut myyntilupaa vasta-aineelle, joka suojaisi vauvoja koko tautikauden.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lähes kaikki lapset käyvät RS-viruksen läpi ensimmäisten elinvuosiensa aikana. Kyseinen virus on yleisin syy vauvan sairaalahoidolle.

Jos lapsella on todettu RS-viruksen aiheuttama tauti, täytyy hänen välttää ainakin alle puolivuotiaita vauvoja. Heille virus voi aiheuttaa vakavan hengitystieinfektion. Tällöin keuhkoputkeen kertyy paksua limaa, ja hengittäminen vaikeutuu.

RSV:n aiheuttamaa sairautta ei voi taudinkuvan perusteella erottaa muista virusten aiheuttamista hengitystieinfektioista. Varmuus, että taudin aiheuttaja on RS-virus, vaatii aina laboratoriotestin.

Lue myös: Rotavirusrokote puree erinomaisesti rajuun tautiin – harva lapsi saa rokotteesta vatsanväänteitä

RS-viruslääkkeelle suositeltu myyntilupaa

Euroopan lääkevirasto on nyt suositellut Astra Zenecan ja Sanofin kehittämälle Beyfortus-nimiselle vasta-aineelle myyntilupaa, Suomen rokotetutkimuksesta kerrotaan.

Lääkkeen tehoa ja turvallisuutta on tutkittu terveillä keskosilla ja täysiaikaisilla vauvoilla.

Suomen lääkeviraston testaajina on puolestaan ollut vasta yli 60-vuotiaita.

Yksi annos suojaisi vauvoja RS-virukselta koko tautikauden eli talven ajan. Euroopassa virusta esiintyy erityisesti talvisin.

RSV-tartunnan voi  saada moneen kertaan. Yleisesti ottaen ensimmäinen tartunta aiheuttaa voimakkaamman taudin kuin seuraavat tartunnat. Jatkossa oireet ovat yleensä lievempiä.

RS-virus ei kuitenkaan ole vain eurooppalaisten lasten ongelma. Lääkeviraston tiedotteen mukaan esimerkiksi vuonna 2015 RS-virus aiheutti maailmanlaajuisesti 33 miljoonaa hengitystieinfektiota alle 5-vuotiaille. Heistä jopa 3,2 miljoonaa joutui sairaalahoitoon.

Noin 59 600 lasta kuoli viruksen aiheuttamaan tautiin. Suurin osa kuolemista tapahtui alhaisen tulotason ja keskitulotason maissa.

Niinpä jos lapsella ilmenee hengitysvaikeuksia, on otettava viipymättä yhteyttä lääkäriin.

RS-viruksen itämisaika on noin 4–6 päivää.

Lue myös: Vauvarokko on nimensä mukaisesti pikkulasten tauti, joka on sangen vaaraton – korkeaan kuumeeseen liittyy kuitenkin yksi riski

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X