Vauva 15.03.2021 Päivitetty 29.05.2023

Vauvasirkus on hurjan hauska harrastus vauvavuoteen – näitä liikkeitä voit kokeilla myös kotona

Sirkusliikkeet vauvan kanssa kuulostavat tottumattoman korvaan vaarallisilta mutta ovat kaikkea muuta. Vauvasirkuksessa vauvan motoriset taidot kehittyvät erilaisten liikeratojen kautta.

Teksti
Päivi Pelkonen
Kuvat
Satu Koivu

Vauvasirkus saattaa kuulostaa harrastukselta, joka sopii vain ketterille ja liikunnallisille vanhemmille ja heidän vauvoilleen. Vauvasirkusohjaaja Satu Koivu kumoaa myytin heti alkuunsa.

– Sirkus esittävänä taiteena on näyttävää ja oikeastaan loputtoman haastavaa. Tämän vuoksi se monesti yhdistetään myös johonkin vaaralliseen tai ajatellaan, että harrastajaksi ryhtyessä tulisi jo valmiiksi osata jotakin. Näin ei kuitenkaan ole! Vauvasirkus on sekä aikuiselle että vauvalle suunnattu yhteinen harrastus ja kuka tahansa voi osallistua vauvasirkukseen, Koivu kertoo.

Perinteisestä vauvajumpasta vauvasirkus eroaa siten, että tunneilla vauva saa temppujen – sirkustermein pariakrobatialiikkeiden – kautta liikemalleja muun muassa kuperkeikasta ja eteen- ja taaksepäin voltista.

Vauvasirkus etenee vauvan ehdoilla

Vauvasirkuksen voi aloittaa neljän kuukauden ikäisenä tai kun vauva kannattelee päätään. Kun vauva ei enää malta istua sylissä, on aika siirtyä seuraavaan ryhmään. Yleensä seuraavaan ryhmään siirrytään noin 1 vuoden ikäisenä.

Vauvasirkustunti koostuu useammasta osasta. Rutiinit ovat tärkeitä vauvoille, joten tunnit aloitetaan ja lopetetaan aina samalla tavalla yhdessä loruttelemalla ja laulamalla.

Sirkustemppuja tehdään sekä välineillä että ilman välineitä. Koivu on itse sisällyttänyt tunneilleen myös aikuisille suunnatun oman pienen jumppahetken, jossa usein hyödynnetään vauvaa painona. Kaikessa tekemisessä edetään kuitenkin aina vauvojen ehdoilla.

Ohjaajan näkökulmasta vauvasirkuksessa parasta ovat onnistumisen ilo, vauvojen nauru ja riemun kiljahdukset. Koivun mielestä on myös palkitsevaa huomata, kuinka vanhempien arkuus vaihtuu hiljalleen varmuudeksi.

– On ollut myös huikeaa kuulla asiakkailta palautetta vauvan motoriikan kehittymisestä ja siitäkin, että kursseilla lauletut laulut ovat toimineet takuuvarmoina keinoina vauvan rauhoittumiseen ja nukahtamiseen, hän lisää.

Vauvasirkus on mahdollista aloittaa, kun vauva osaa kannatella hyvin päätään.

Vauvojen nauru raikaa vauvasirkustunnilla.

Vauvasirkus kotona – kokeile näitä liikkeitä!

Jos haluat kokeilla vauvasirkusta kotona oman vauvasi kanssa, voit aloittaa harjoittelun alla olevin liikkein. Valitse sopiva hetki, jolloin vauvasi on virkeä ja jaksaa keskittyä yhteiseen jumppaan.

Etene liikkeissä aina vauvantahtisesti. Vauvaa ei kannata koskaan pakottaa mihinkään.

1. Pää alaspäin roikkuminen

Käy selinmakuulle lattialle. Koukista jalat ja asettele vauva sääriesi päälle selälleen. Vauvan pää on samaan suuntaan kuin oma pääsi.

Ota vauvan lonkista kiinni. Nosta omat jalat suoraksi kohti kattoa. Vauva pysyy sääriä vasten.

Jos vauva näyttää nauttivan liikkeestä pää alaspäin, käytä vauvan pää oman pääsi yläpuolella. Tässä vaiheessa vauva irtoaa omista jaloistasi. Palauta vauva takaisin alas rauhallisesti.

2. Kieriminen yhdessä

Asetu maton päälle. Asettele vauva vatsalleen rintasi päälle. Tue yhdellä kädellä vauvan niskaa ja toisella kädellä muuta vartaloa suurin piirtein vaipan kohdalta.

Kierähdä vauvan kanssa ympäri kyynärpäiden varassa siten, että polvet tai varpaat ovat maassa. Polvet maassa liike on kevyempi.

3. Voltti hartialle

Käy polvi-istuntaan maton päälle. Pakarat ovat lähellä kantapäitäsi. Ota vauva syliin siten, että katseenne ovat samaan suuntaan.

Ota tukeva ote vauvan kyljistä. Asettele peukalot navan puolelle. Pyöräytä vauvasi vatsamakuulle oman hartiasi päälle.

Alastulo tapahtuu alkeiskuperkeikalla vauvan niskaa pyöristäen takaisin syliin. Jos pyöräytit vauvan oikealle hartiallesi, irrota vasen käsi liikkeen loppuvaiheessa. Vasen käsi tukee vauvan päätä alastulossa.

Lähteet: Satu Koivun haastattelu, Neuvokasperhe.fi

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X