Veriryhmän periytyminen ei ole aivan yksioikoista – katso generaattorista, minkä veriryhmän lapsesi saa!
Vanhemmalla voi olla eri veriryhmä kuin lapsella, joten veriryhmän perusteella ei voi esimerkiksi todistaa isyyttä.
Veriryhmän periytyminen lapselle askarruttaa vanhempia luultavasti vähemmän kuin lapsen silmien värin tai pituuden määrittyminen. Toisaalta voi olla kiinnostavaa tietää, millä perusteella veriryhmä määrittyy.
Koska lapsella ja vanhemmalla voi olla eri veriryhmä, sen perusteella ei voida todistaa lapsen isyyttä.
Mitä veriryhmä tarkoittaa?
Veriryhmän määrittely perustuu veren punasolujen ominaisuuksiin ja plasman vasta-aineisiin.
Veriryhmiä voi jaotella jopa 35 eri tavalla. Tunnetuin veriryhmäjaotteluista on kuitenkin ABO-järjestelmä.
ABO-järjestelmässä veriryhmät jaetaan neljään perusryhmään, jotka ovat A, B, AB ja O. Näistä veriryhmistä jokainen jaetaan vielä reesustekijän mukaan Rh D -positiiviseksi tai Rh D -negatiiviseksi.
Niinpä mahdollisia perusveriryhmiä on yhteensä kahdeksan: A+, A-, O-, O+, AB+, AB-, B- ja B+.
Suomalaisten yleisimmät veriryhmät ovat A+ ja O+. Muutenkin suomalaisten keskuudessa Rh D -positiiviset veriryhmät, eli ne, joiden perässä on plus, ovat yleisempiä kuin Rh D -negatiiviset.
Perusveriryhmien lisäksi on muita veriryhmätekijöitä, joista osa on harvinaisia. Jos ihmiselle on esimerkiksi kehittynyt vasta-aineita tiettyä veriryhmää kohtaan, tämä on huomioitava verensiirrossa.
Täytyykö oma veriryhmä tietää?
Veriryhmällä ei sinänsä ole merkitystä yksilön terveyden kannalta.
Sikiön ja odottajan veriryhmät voivat erota toisistaan. On harvinaista mutta mahdollista, että odottavan äidin veressä on vasta-aineita, jotka tuhoavat sikiön punasoluja. Jokaisen raskaana olevan veri seulotaan raskauden alkuvaiheessa, jotta mahdolliset vasta-aineet löytyvät ja tilannetta voidaan hoitaa sen vaatimalla tavalla.
Veriryhmä pitää selvittää myös silloin, jos ihminen luovuttaa verta tai jos hänelle täytyy tehdä verensiirto. Epäsopiva veri voi aiheuttaa komplikaatioita ja jopa kuoleman.
Veriryhmistä ainoastaan O- käy kaikille. Sitä käytetään hätäverenä äkillisissä tilanteissa.
Jos aikoo luovuttaa verta, omaa veriryhmäänsä ei tarvitse selvittää etukäteen vaan se tarkistetaan luovutuksen yhteydessä.
Veriryhmän periytyminen
Veriryhmän periytyminen ei aina ole aivan yksioikoista. Katso generaattorista, mikä veriryhmä lapsellesi todennäköisesti periytyy!
Juttua päivitetty 24.5.2022 klo 7.23.
Lähde: Punaisen Ristin Veripalvelu
Kommentit (1)
Noi on helppo itsekin laskea, laittaa taulukkoon isän ja äidin veriryhmät, niin että A ja B on Ai ja Bi, O on ii. Ja Ab tietty AB. Tästä tulee lapsista Ai, Bi, ii ja AB. Nollaryhmän vanhemmat, ii ja ii, heidän lapset pelkkiä ii eli nolla-ryhmää.