Vauva 26.06.2023 Päivitetty 04.07.2023

Virolaiset nimet, jotka sopivat mainiosti myös suomalaisvauvalle – 15 kaunista esimerkkiä

Kalju ja Aivo ovat Virossa käypiä nimiä, mutta Suomessa ne voisivat herättää huvitusta. Monet muut virolaiset nimet kuulostavat silti kauniilta meilläkin.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Viron kieli on suomen kielelle sukua, joten monet virolaiset nimet asettuvat nätisti suomalaisten kielenkärjelle. Lisäksi virolaisnimet sopivat usein hyvin suomalaisiin sukunimiin.

Jos siis etsit vauvallesi erottuvaa mutta et liian omaperäistä nimeä, virolaiset nimet ovat varteenotettavia vaihtoehtoja. Etelänaapurin nimistöstä voi etsiä inspiraatiota etenkin silloin, jos Viro, viron kieli tai maan kulttuuri ovat vanhemman sydäntä lähellä.

Virolaiset ja suomalaiset jakavat liudan molemmissa kielissä käytettyjä etunimiä, kuten Anu ja Taavi. Niin kuin Suomessa, nykypäivän Virossa skandinaaviset ja anglosaksiset nimet ovat kuitenkin nostaneet suosiotaan. Esimerkiksi vuonna 2022 Viron lasten suosituimmat nimet olivat Sofia ja Mark, ja vilahtelivatpa maan kärkilistalla myös Hugo ja Robin.

Tähän listaukseen on koottuna vain sellaisia virolaisnimiä, jotka kuulostavat suomalaisten korvaan hieman harvinaisemmilta kuin edellä mainitut esimerkit – ja jotka eivät silti tarkoita mitään huvittavaa suomeksi.

Lue myös: Etsitkö vauvallesi nimeä, jossa olisi ä- tai ö-kirjain? Yli 30 kaunista ääkkösnimeä

Tyttöjen virolaiset nimet

Kerli. Virossa nimeä esiintyy tiuhimmin kolmi- ja nelikymppisten joukossa. Suomessa nimeä on tilastoitu alle 200 kappaletta.

Lenna. Tämä suloinen nimi istuu hyvin nykyisiin nimitrendeihin, joihin olennaisesti kuuluvat pehmeät ja sointuvat äänteet. Virossa Lenna-nimeä kantavat tällä hetkellä eniten pienet lapset.

Marta. Tämä alkujaan heprealais-aramealainen nimi tarkoittaa ’valtiatarta’ tai ’emäntää’. Suomessa Marta-nimeä on tilastointihistorian aikana annettu liki 1800 kappaletta, suomalaisittain yleisempää varianttia Marttaa puolestaan yli 37 000 kappaletta.

Merle. Tällä hetkellä Virossa Merle-nimeä kantavat enimmäkseen viisikymppiset naiset. Myös Suomessa nimeä on tilastoitu eniten 1960–1970-luvuilla.

Milvi. Vaikka tässä nimessä on kenties suomalaisen korvaan uutuudenviehätystä, tämä virolainen nimi on varsin vanha. Yleisimmin sitä esiintyy yli 85-vuotiailla. Nimi on virolaiskirjailija Mats Tõnissonin keksimä lempinimi Mirandalle.

virolaiset nimet

Vanhemmatkin virolaiset nimet voivat kuulostaa suomalaisille raikkailta.

Sirje. Myös Sirje on ennen kaikkea vanhempien sukupolvien keskuudessa esiintyvä nimi. Suomessakin nimi on ollut suosituimmillaan 1940–1950-luvuilla.

Tiiu. Erityisen söpö versio nimestä, joka tunnetaan Suomessa parhaiten muodossa Tiia. Molemmat ovat muunnoksia kreikkalaisesta Dorotea-nimestä, joka tarkoittaa ’Jumalan lahjaa’.

Lue myös: Vanhoja skandinaavisia nimiä, jotka sopivat myös suomalaisen suuhun – 20 kaunista poimintaa

Virolaisia nimiä pojille

Aare. Virossa nimeä esiintyy tällä hetkellä eniten vanhempien sukupolvien joukossa. Suomessakin nimi eli huippukauttaan 1960–1970-luvuilla.

Aivar. Samaa voi sanoa nimestä Aivar, joka ylsi Viron suosituimpien nimien listalle 1950–1960-lukujen aikana.

Juhan. Virossa nimeä esiintyy eniten kahdeksankymppisten keskuudessa, kun vertaillaan kaikkia ikäluokkia. Suomalaisittain nimi kuulostaa välimuodolta meillä perinteisemmistä nimistä Juhani ja Johan.

Meelis. Tämä virolainen nimi istuu täydellisesti nykyiseen poikien nimimuotiin, joka suosii e– ja l-kirjaimia. Virossa nimeä tosin kantavat lähinnä keski-ikäiset miehet.

Miron. Miron on puolestaan uutuusnimi, jota annetaan tällä hetkellä ahkerasti virolaisvauvoille. Ainakin Suomessa tutumman Miro-nimen katsotaan olevan peruja Vladimirista tai Miroslavista, joiden sisältämä mir viittaa rauhaan.

virolaiset nimet

Monet virolaiset nimet kuulostavat kivoilta myös suomalaisittain äännettyinä.

Sander. Kreikkalaislähtöinen nimi Alexander, joka tarkoittaa puolustajaa, voi lyhentyä Aleksin tai Santerin sijaan näinkin. Eniten nimeä esiintyy Virossa pari-kolmikymppisillä.

Toomas. Arameankielinen nimi Thoma, ’kaksonen’, tunnetaan eri muodoissaan ympäri maailman. Virolaisittain suosittu variantti Toomas sopii hyvin myös suomalaisen suuhun.

Vello. Vello on ikäluokittain katsottuna Virossa suosituin kahdeksankymppisten miesten keskuudessa. Muodissa olevan pehmeän äänneasunsa puolesta se sopisi kuitenkin myös nykyvauvoille.

Lähteet: Digi- ja väestötietovirasto, Eesti Statistika, Kotus, Kirjastot.fi, Nameberry sekä Marianne Kiskolan tietokirja Tunnetko nimesi? Kiehtova matka nimien maailmaan (2022, Kirjapaja).

Kotiliesi.fi: Arvaatko, mitä nämä vironkieliset sanat tarkoittavat? Tee testi!

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X