Vauva 16.10.2023 Päivitetty 19.10.2023

Yli 40 nimeä, jotka sopivat kauan kaivatulle lapselle – Nimien merkitykset saavat suorastaan herkistymään

Mikä nimistä on suosikkisi?

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kaikkien tie äidiksi tai isäksi ei ole helppo. Monet ovat kokeneet keskenmenoja tai joutuneet käymään läpi rankkoja lapsettomuushoitoja ennen kuin saavat rakkaan lapsensa syliin.

Vaikkei lapsen saamiseen liittyisikään mitään erityisiä vaikeuksia, jotkut ovat odottaneet piinaavan kauan sitä, että saisivat perheen. Haave vanhemmuudesta on voinut syttyä jo teini-iässä, mutta vauva ehkä saapuu maailmaan vasta neljänkympin hujakoilla.

Joskus vanhemmasta on kiva ajatus, että lapsen nimi ilmentäisi sitä, miten hartaasti lasta on toivottu. Kaksplus kokosi listan nimistä, jotka sopivat erityisen hyvin kauan kaivatulle lapselle.

Nimiä kauan kaivatulle tytölle

Aada, Ada. Nimi Ada tarkoittaa hepreassa jalokivikorua. On kaunis ajatus, että lapsi ikään kuin kruunaa perheen.

Aino. Kalevalainen nimi, joka pohjautuu sanaan ainoa.

Amanda. Nimi on latinankielistä alkuperää ja tarkoittaa rakastettavaa.

Aurora. Kreikkalaisperäinen nimi, jonka merkitys on ’aamurusko’. Kauan toivottu lapsi on kuin aamun sarastus pitkän yön jälkeen.

Desirée variantteineen. Tämän nimiperheen nimet pohjautuvat latinalaisiin Desideriaan ja Desideraan, jotka tarkoittavat ikävöityä.

Dorotea. Tämä kreikkalaisperäinen nimen käännös on ’Jumalan lahja’. Nimellä Teodora on sama merkitys. Variantteja riittää: Dora, Doris, Tea ja Tiia.

Helmi. Nimen alkuperästä on monenlaisia tulkintoja, mutta yhtä kaikki sana helmi viittaa vanhempien silmäterän tai aarteen asemaan.

Iiris, Iris. Muinaisen Kreikan mytologiassa sateenkaaren jumalatar. Erityisen oivallinen nimi sateenkaarivauvalle, jolla tarkoitetaan pian keskenmenon, kohtukuoleman tai lapsen kuoleman jälkeen syntyvää vauvaa.

Lue myös: Sateenkaarivauva, pähkinävauva ja aurinkovauva – Tunnetko nämä surun sävyttämät termit?

Lahja. Tätä selvemmin suomen kielellä ei voi viestittää, että pitää lastaan lahjana.

Maria. Heprealaisittain nimi tarkoittaa kapinallista tai kitkerää. On kuitenkin esitetty, että nimi voisi merkitä myös ’rakastettua’ tai ’toivottua lasta’.

Meeri. Lähtöasuna lienee englanninkielinen versio Mariasta, Mary. Tällöin myös Meeri kantaa samoja merkityksiä, katso edeltä.

Miranda. Tarkoittaa latinaksi ihailtavaa tai ihmettelemisen arvoista. Myös nimet Mirelle, Mirella, Mira ja Mirette viittaavat ihastuttavuuteen.

Toivikki. Toivikki ja Toive ovat muinaissuomalaisia nimiä ja feminiinisiä vastineita Toivolle. Kaikki kolme ovat osuvia nimiä lapselle, jota on toivottu hartaasti.

Veera, Vera. Nimi on slaavilaista alkuperää ja tarkoittaa uskoa. Nimi saa entistä kauniimman merkityksen, jos vanhempien uskoa lapsen saamisessa on koeteltu.

Unelma. Lapsen nimeäminen Unelmaksi on selvä viesti siitä, mitä hän vanhemmilleen merkitsee.

Lue myös: 11 sydämellistä nimeä, jotka tihkuvat rakkautta lapseen

Nimiä kauan kaivatulle pojalle

Aarre. Nimi pohjautuu muinaissaksalaiseen Arnoldiin, ’kotkan tavoin hallitseva’. Sattumoisin suomen kielessä sana aarre tarkoittaa myös suunnattoman arvokasta, joten nimi sopii vanhempien omalle aarteelle hyvin.

Elmo. Pohjautuu kreikkalaiseen Erasmus-nimeen, joka tarkoittaa rakastettua tai kaivattua.

Jonatan, Joonatan. Heprealainen nimi, jonka käännös on ’Jumalan lahja’.

Kajo. Harvinainen nimi, joka on alkanut nostaa päätään tilastoissa. Kajo viittaa valon kajastukseen pimeässä tai aamunkajoon yön jälkeen.

Leevi. Nimen käännös hepreasta on ’uskollinen’ tai ’hän kääntyy puoleeni’. Täten nimi sopii erityisen käyttökelpoinen, jos vanhempi uskoo, että lapsen syntymässä korkeammalla voimalla on ollut näppinsä pelissä.

Matias, Mattias. Näiden ohella myös Matti tarkoittaa hepreaksi Jumalan lahjaa.

Naatan, Natan. Lyhyempi variantti Joonatan-nimestä, joka tarkoittaa Jumalan lahjaa.

Nestor, Nestori. Nimi on kreikkalaista alkuperää ja tarkoittaa kotiin palaavaa. Merkitys sopii varsin kauniisti lapselle, jota on hartaasti odotettu perheeseen.

Etenkin moni poikien nimi tarkoittaa ’Jumalan lahjaa’.

Onni. Suora käännös kreikkalaisnimestä Makarios, ’onnellinen’.

Rasmus. Pohjautuu kreikkalaiseen Erasmus-nimeen, joka tarkoittaa rakastettua tai kaivattua.

Ruben. Hepreaksi nimi merkitsee ’hän on nähnyt kurjuuteni’. Osuva nimi lapselle, jonka saaminen syliin on ollut tuskan ja työn takana.

Simeon. Hepreasta käännettynä nimi tarkoittaa ’hän on kuullut’. Variantteja ovat Simeoni, Simo ja Simon.

Taavi. Nimen David suomalainen variantti. Tarkoittaa suuresti rakastettua.

Teo. Lyhentymä kreikkalaisesta nimestä Theodoros, joka tarkoittaa Jumalan lahjaa.

Toivo. Muinaissuomalainen nimi, joka on edelleen yksi suosituimmista poikien etunimistä. Sopii hyvin kauan kaivatulle lapselle. Myös Topi taipuu tähän merkitykseen, vaikka se on heprealaista alkuperää. Topi on kuitenkin vanhastaan Toivon lempinimi.

Usko. Nimi kantaa kaunista symboliikkaa, jos vanhempien usko on ollut lapsen saamisen suhteen koetuksella.

Lähteet: Digi- ja väestötietovirasto, Kirjastot.fi, Kotus ja Marianne Kiskolan tietokirja Tunnetko nimesi? Kiehtova matka nimien maailmaan (2022, Kirjapaja).

Lue myös: Jos lapsen nimi on enne, kannattaa se valita tältä listalta – Lähes 20 nimeä, jotka viittaavat onnellisuuteen

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X