56-vuotias amerikkalaisnainen synnytti lapsenlapsensa – olisiko sijaissynnytys perheen sisällä mahdollista Suomessa?
Yhdysvaltalainen Nancy Hauck, 56, päätti auttaa poikansa perhettä, joka ei voinut saada enempää lapsia. Ennen vuotta 2006 myös Suomessa syntyi lapsia, joiden synnyttäjä oli vanhemman sisar tai syntyvän lapsen mummi. Nykyään sijaissynnytys on meillä kielletty.
”Vaikka tiedän, että vauva tulee poikani perheeseen, olo tuntuu aika tyhjältä”, isoäiti Nancy Hauck Utahista kuvailee People-lehden haastattelussa. Hänellä on takanaan oman lapsenlapsensa sijaissynnytys.
Hänen poikansa perheessä on kahdet kaksoset, 4-vuotiaat ja 13 kuukauden ikäiset. Nuorimmaisten synnytyksen jälkeen miniältä jouduttiin poistamaan kohtu, mutta perheeseen olisi toivottu lisää lapsia.
Nancy ehdotti pojalleen, että hän voisi toimia vauvan sijaissynnyttäjänä.
Helmikuussa Nancy Hauckin kohtuun siirrettiin alkio, ja marraskuun alussa hän synnytti lapsenlapsensa.
Voisiko näin tehdä Suomessa?
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
Suomessa sijaissynnytys ei ole mahdollista
– Suomessa sijaissynnytykset on laissa kielletty. Kohtua ei voi vuokrata eikä lainata, ei rahasta eikä hyvää hyvyyttään, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Eero Varila Dextran Lapsettomuusklinikalta.
Sijaissynnytys tarkoittaa sitä, että alkio viedään toisen naisen kohtuun kasvamaan. Synnytyksen jälkeen raskauden läpikäynyt nainen luovuttaa lapsen toiselle vanhemmalle tai pariskunnalle kasvatettavaksi. Synnyttäjä luopuu äitiydestä ja lapsi siirtyy adoption kautta vanhemmilleen.
– Sijaissynnytykset kiellettiin Suomessa vuonna 2006, kun hedelmöityshoitolaki tuli voimaan. Sitä ennen Suomessa tehtiin 11 sijaissynnytyshoitoa. Kokemukset olivat hyviä, mutta nyt niitä ei voida tehdä, Varila kertoo.
Hedelmöityshoitolakiin toivotaan muutosta sijaissynnytyksen osalta.
– Sijaissynnytys voi olla tarpeen silloin, kun omaa kohtua ei ole synnynnäisen vian tai leikkauksen takia, tai jos kohtu on pysyvästi vaurioitunut esimerkiksi kasvainten tai useiden kaavintojen tai tulehduksen takia, Varila sanoo.
Varila itse on sitä mieltä, että sijaissynnytykset tulisi sallia myös Suomessa.
– Sijaissynnyttäjä voi auttaa toista pelkästään auttamisen takia, kuten ne kaikki 11 tapausta Suomessa olivat. Näissä synnytyksissä sijaissynnyttäjä oli useimmiten sisar tai oma äiti.
Varila sallisi myös sellaisen järjestelyn, jossa sijaissynnyttäjä on perheen ulkopuolinen. Sijaissynnytys voisi olla rahallisesti korvattavissa.
– Sijaissynnyttäjän on oikeus saada kohtuullinen korvaus, mutta ei mitään suuria summia. Viranomaiset voisivat määritellä sopivan korvauksen, Varila ehdottaa.
Vanheneminen vaikuttaa munasoluihin, ei kohtuun
Yhdysvalloissa sijaissynnytys on yleinen ilmiö. Nancy Hauckin tapauksesta poikkeuksellisen tekee hänen 56-vuoden ikänsä – yleensä sijaissynnyttäjät ovat nuorempia.
Suomessa ikä on yksi kriteeri esimerkiksi hedelmöityshoidoille.
Hedelmöityshoitoja tarjotaan vain alle 40-vuotiaille ja hoitokertojen määrä on rajattu yleensä kolmeen. Yksityisellä puolella ikäraja on 45– 46 vuotta, jos hedelmöityshoidoissa käytetään naisen omia munasoluja.
Laissa ei kuitenkaan ole asetettu ikärajaa, minkä ikäiselle hedelmöityshoitoa voi tarjota. Hedelmöityshoitolaissa todetaan vain, että hedelmöityshoitoa ei saa antaa, jos raskaus aiheuttaisi naisen iän tai terveydentilan vuoksi huomattavan vaaran naisen tai lapsen terveydelle.
– Monissa maissa hedelmöityshoidon yläikäraja on 50 vuotta. Suomessa ei ole selkeää lain asettamaa ikärajaa, mutta käytännössä yli 50-vuotiaille ei meillä anneta hedelmöityshoitoa omilla munasoluilla. Tulokset ovat lähes toivottomia, ja riskit lisääntyvät merkittävästi, Varila kertoo.
Luovutetuilla munasoluilla hoitoa olisi periaatteessa mahdollista tehdä minkä ikäiselle potilaalle tahansa.
– Meillä Suomessa näissä asioissa ollaan kuitenkin järkeviä. Meidän täytyy ottaa huomioon riskit ja se, että lapsella olisi turvallinen lähtökohta elämään. Kyseenalainen maailmanennätys on 74-vuotiaan synnytys. Sellainen on täysin epäeettistä lapsen kannalta, Varila toteaa.
Naisen ikä vaikuttaa munasoluihin ja alkioihin, mutta ei kohtuun. Reilusti yli 40-vuotias terve nainen voi tulla raskaaksi ja synnyttää luovutetuilla munasoluilla tai alkiolla. Kuten Nancy Hauckin tapaus osoittaa – myös sijaissynnytys on mahdollista.
– Munasolujen määrä ja laatu heikkenevät iän myötä. Ikä heikentää raskausmahdollisuutta ja keskenmenojen riski kasvaa. Mutta ongelmat johtuvat nimenomaan munasoluista, ja harvemmin kohdusta, Varila sanoo.
Vaikka sijaissynnytys ei ole Suomessa mahdollista, voi lapsi saada alkunsa esimerkiksi luovutetuista munasoluista.
Oli tausta mikä tahansa, Varila kehottaa olemaan siitä lapselle avoin.
– Lapselle kannattaa rehellisesti kertoa, mikä hänen tarinansa ja taustansa on.
Lue myös: Koskettava tositarina: Ystävän lahjamunasolulla raskaaksi
Jaa oma kokemuksesi