Lapsettomuus 01.04.2020 Päivitetty 28.08.2023

Lapsettomien yhdistys vetoaa kaikkiin naisiin: Ethän aprillaa olevasi raskaana

Aprillipila raskausuutisesta voi olla kaikkea muuta kuin hauska. Tahaton lapsettomuus on monelle kipeä kriisi.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

On taas se päivä vuodesta, kun some-virtaan ilmestyy tavallista enemmän pyöristyneitä vatsoja, mustavalkoisia ultrakuvia ja viivoja apteekin tikussa.

Tahattomasti lapsettomien yhdistys Simpukka toivoo, ettei kukaan aprillaisi olevansa raskaana. Aprillipila voi osua kipeästi heihin, jotka eivät toiveestaan huolimatta ole saaneet lasta tai heihin, jotka ovat menettäneet lapsen.

Lapsi on monelle elämän suurin toive, ja jos se ei toteudu, niin se voi olla vuosia tai jopa koko loppuelämän kestävä kipeä asia. Raskausuutisilla, raskaustesti- ja ultrakuvilla pilailu ei naurata, vaan nostaa monille surun kyyneleet silmiin”, yhdistyksen Instagram-päivityksen kuvateksti kertoo.

Tahaton lapsettomuus on melko yleistä. Terveyskirjaston artikkeli kertoo, että arviolta jopa 15 prosenttia kaikista pareista on jossain elämänsä vaiheessa kärsinyt tahattomasta lapsettomuudesta.

”En pystynyt pitämään muiden vauvoja sylissäni”

Sekundäärisestä lapsettomuudesta kärsinyt Jasmin Kauko kipuili asian kanssa pitkään. Jasmin ei olisi halunnut nähdä raskaana olevia naisia eikä hän pystynyt pitämään muiden vauvoja sylissä.

– Tunteet ovat henkilökohtaisia ja omia. Olivatpa ne jonkun mielestä kuinka kohtuuttomia tahansa, Jasmin kirjoittaa blogissaan.

Lue Jasminin tarina: ”Lapsihaaveesta luopumisen vaikeus: Jasmin, 32, ei pystynyt pitämään muiden vauvoja sylissä”

Lue myös: Sara Forsbergin kipeä diagnoosi lapsettomuudesta: ”Olen aina tiennyt haluavani lapsia”

Kommentit (1)

Lapsettomuus on kova kriisi, tiedän sen koska ensimmäisen lapsen ” tekemiseen” meni yli kolme vuotta. Luulin että en saa lapsia. En silti lähtisi kontrolloimaan muiden käytöstä, se ei ole kenenkään vika jos minä en saa lapsia. Minun pitää se asia käsitellä omassa päässäni ja pahoittamaan mieltäni joka ikisestä asiasta.

Fakta on että sillä aikaa kun sinä kärsit lapsettomuudesta, iloisia vauvauutisia tupsahtelee lähipiiristä. Kaikki kokevat asian erilailla, minä itse pystyin pitämään muiden vauvoja sylissä eikä tämänkaltaiset vitsit minua häirinneet.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X