Lapsettomuus 12.08.2019 Päivitetty 28.08.2023

Miten kohdata ystävä, joka ei voi saada lapsia? 8 kultaista neuvoa

Miten kertoa omasta vauva-arjesta ystävälle loukkaamatta häntä? Haluaako hän osallistua lapsen juhliin vai ei? Näillä neuvoilla ystävyytenne kommunikaatio paranee.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Kun vauva tulee perheeseen, lapseton ystävä ja hänen suhtautumisensa muuttuneeseen tilanteeseen voivat mietityttää.

Missä määrin vauva-asioista on sopivaa jutella, ja aiheuttavatko ne ystävälle vain tuskaa ja mielipahaa?

Keskustelkaa asiasta yhdessä

Ystävyyssuhdetta ei pitäisi koskaan laittaa tauolle vain siksi, että toisen tunteiden kohtaaminen tuntuu liian haastavalta.

Lapsettomuus on yksityinen ja herkkä aihe. Se voi etäännyttää läheisiäkin ystävyyssuhteita, jos tapoja käsitellä asiaa ei ole yhdessä luotu ja molempien tahoilta hyväksytty. Hyväksyä voi yhdessä myös sen, ettei asiasta puhuta, jos lapseton näin toivoo.

Lapseton ystävä voi myös iloita toisen onnesta.

Yhden lapsi ei ole toiselta pois. Lasten kohtaaminen voi tuoda pintaan monenlaisia tunteita.

Tahattomasti lapsettomien yhdistys Simpukka ry on koonnut hyödylliset neuvot siihen, miten kohdata lapseton hänen tunteitaan kunniottaen.

Näin kohtaat lapsettoman ystävän

1. Kuuntele. Ole läsnä ja anna ystävän kertoa kokemuksistaan ja tunteistaan niin, kuin hän itse haluaa. Älä kysele liikaa, sillä se voi tuntua ahdistavalta.

2. Anna ystävän näyttää tunteensa. Vaikka yhden lapsi ei ole toiselta pois, tuoreen vanhemman kohtaaminen voi herättää erilaisia tunteita. Kun molemmat hyväksyvät ne, ystävyyssuhteenne voi paremmin.

3. Jos lapseton loukkaantuu, etkä tiedä miksi, kysy. On tärkeää keskustella avoimesti myös siitä, miten toisen tunteita pystyy paremmin kunnioittamaan.

4. Kerro tunteistasi. Myös sinulla on ystävänä oikeus surra. On hyvä kuitenkin muistaa, että lapsettomuuden suru koskettaa ennen kaikkea itse lapsetonta.

5. Älä neuvo tai rohkaise. Vaikka tarkoittaisit neuvoillasi hyvää, opettavaiset tarinat lapsettomien raskaaksi tulosta usein loukkaavat.

6. Älä sulje lapsetonta ulos. Kutsu ystävä mukaan juhliin ja tapahtumiin, kuten muutkin läheisesi. Älä kuitenkaan loukkaannu, jos hän kieltäytyy kutsusta.

7. Älä suojele liikaa. Kerro ystävälle lapsistasi kuten muillekin, mutta kunnioita hänen tunteitaan.

8. Ole kohtelias. Varo, ettet kysele liikaa tai käytä huonoa makua osoittavia ilmaisuja puhuessasi myös muiden kanssa. Useinkaan et voi olla varma siitä, onko muiden sinkkujen tai parien lapsettomuus valinta vai olosuhde.

Miten ystävyys lapsettoman ystävän kanssa jatkui lapsen saamisen jälkeen? Kommentoi ja kerro oma tarinasi!

Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran 11.5.2018.

Kommentit (1)

Itse jäin lapsettomaksi, 12 vuoden yrittämisestä ja toiveista huolimatta. Edessä on myös vanheneminen ilman että minusta tulisi koskaan isoäitiä. Silmät täyttyy kyynelistä asian tiimoilta edelleen, mutta toki yksityisesti. Surulliselta tuntuu sekin, miten lapsellisten ja lapsettomien elämät eroavat ja erääntyvät toisistaan. Lasten synttäreille ei tule kutsuja omien lasten varjolla, ystäväpiirit muokkaantuvat elämäntilanteiden mukaan, halusin tai en. Ulkona ylipäätään lasten elämästä, se on kohtalosi! Ai niin, ei muistettu ja kun oli niin paljon niitä ja näitä vieraita – niitä lasten kanssa tulevia. Ystäväperheen lasten kanssa samanikäiset lapset ovat bonus, jota minulla ei ole tarjota ystäväni lasten seuraksi. Riittäisinkö joskus vain minä teidän seuraksenne? Vai sittenkö vasta, kun lapsiperheitä ei ole saatavilla seuraksi?
No, onneksi on ollut myös niitä läheisiä lapsia, joita olen saanut nähdä. Mutta lapsellisten kaveripiirin en enää samalla tavoin kuulunutkaan. Ja nyt kun ikäisteni lapset alkavat olla aikuisia, on elämäntilanteet uudestaan enemmän samankaltaiset.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X