Näin parannat raskauden mahdollisuutta
Odotatko plussaa kärsimättömänä? Terveelliset elämäntavat parantavat raskauden mahdollisuutta.
Raskaaksi tuleminen on aina onnenkauppaa: kun nainen ja mies ovat terveitä ja seksielämä säännöllistä, raskauden mahdollisuus on 25–35 prosenttia kuukautiskiertoa kohden. Siksi lapsettomuudesta puhutaan virallisesti vasta, kun raskautta on yritetty vuoden ajan tuloksetta.
Raskauden mahdollisuuksia voi edistää suotuisilla elämäntavoilla.
– Elämäntapoja korjaamalla voidaan parantaa raskauden alkamismahdollisuuksien lisäksi myös raskauden ennustetta ja hedelmöityshoitojen tuloksia, dosentti Leena Anttila Väestöliiton Turun lapsettomuusklinikalta sanoo.
Ylipaino voi heikentää hedelmällisyyttä
Naisen ylipaino lisää ovulaatiohäiriöitä ja viivästyttää myös muiden mekanismien kautta raskauden alkamista.
Tutkimusten mukaan ylipainoisella naisella raskaaksi tuleminen kestää keskimäärin kaksi kertaa pitempään kuin normaalipainoisella. Nykyisin arvellaan, että pelkkä ovulaatiohäiriö ei selitä ylipainoisten naisten matalampaa hedelmällisyyttä, vaan siihen ovat syynä myös metaboliset, tulehdukselliset ja immunologiset muutokset
– Ylipainohan ei suinkaan ole aina este raskaudelle, monet ylipainoiset tulevat helposti raskaaksi. Painon pudotus kannattaa kuitenkin siksi, että ylipaino sisältää muita raskausriskejä, se altistaa korkealle verenpaineelle ja diabetekselle. Myös ultraäänitutkimusten tekeminen on vaikeampaa, jos ylipainoa on runsaasti, Leena Anttila sanoo.
Jo viiden–kymmenen prosentin painonpudotuksesta saattaa olla apua raskaaksi tulemisessa. Painoindeksissä ei siis tarvitse päästä normaalipainoon, mutta lapsettomuusklinikan potilaille suositellaan pyrkimistä alle 35:n painoindeksiin.
Alipainoisuus voi aiheuttaa hormonihäiriöitä
Alipainoisen naisen raskaus alkaa keskimäärin neljä kertaa myöhemmin normaalipainoiseen nähden. Alipainoisuuteen liittyy usein hormonihäiriöitä, jotka estävät munasolujen kypsymistä. Siksi myös alipainoisen naisen kannattaa tarkistaa ja korjata ruokavaliotaan, etenkin silloin, jos hän on kärsinyt aiemmin syömishäiriöstä tai aktiiviseen urheilemiseen liittyvästä kuukautisten puuttumisesta.
Myös miehen painolla on merkitystä
Myös miesten ali- ja ylipainoisuuden on todettu heikentävän sperman laatua, ja miehen ylipainon on todettu voivan viivästyttää toivotun raskauden alkua. Puoliso kannattaa siis kannustaa mukaan painonpudotustalkoisiin.
Avuksi diabetesruokavalio
Mitään ihmedieettiä ei raskaaksi tulemisen avuksi pidä aloittaa, vaan monipuolinen ruoka on tärkeintä. Jos haluaa konkreettisia ohjeita, dosentti Leena Anttilan mukaan Suomen Diabetesliiton ruokavaliosuositus sopii ohjenuoraksi myös lasta toivovalle.
Erään yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ovulaatiohäiriöitä esiintyi vähemmän naisilla, jotka suosivat ruokavaliossaan muun muassa
- kertatyydyttymättömiä rasvoja, kuten oliivi- tai rypsiöljyjä,
- kasviproteiineja,
- kuitupitoisia, pienen glykemiaindeksin ruoka-aineita, kuten ruisleipää ja hedelmiä sekä
- foolihappoa ja rautaa.
Tupakointi voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista
Tupakoinnin hedelmällisyyttä heikentävä vaikutus on todettu lukuisissa tutkimuksissa. Tupakansavulle altistumisen tiedetään vauhdittavan kypsymättömien munasolujen tuhoutumista. Tämän seurauksena munasolujen määrä vähenee ja laatu heikkenee ja munasarjan hedelmällinen ikä lyhenee. Tupakoivien naisten vaihdevuosi-ikä onkin 1–4 vuotta aikaisempi kuin tupakoimattomien. Tupakointi heikentää myös kohdun limakalvon vastaanottavuutta ja alkion kiinnittymiskykyä.
Miehenkään ei kannata tupakoida
Tupakointi heikentää myös sperman laatua, kun mittareina käytetään siittiöiden määrää ja liikkuvuutta. Miehen tupakointiin onkin alettu kiinnittää huomiota myös hedelmöityshoitojen onnistumisessa.
Älä käytä alkoholia ovulaation aikana
Alkoholin kohtuukäytöllä ei ole todettu olevan selvää vaikutusta hedelmällisyyteen, mutta runsas ja pitkäaikainen alkoholinkulutus voi heikentää hedelmällisyyttä niin miehellä kuin naisellakin. Ovulaation aikainen alkoholin kohtuukäyttö saattaa heikentää raskauden mahdollisuutta. Näistä syistä alkoholin käytön rajoittaminen voi olla hyödyksi ainakin lapsettomuudesta kärsiville naisille.
Jaa oma kokemuksesi