Vauvahaaveet 23.04.2020 Päivitetty 28.08.2023

Uudet härvelit lupaavat, että tulet todennäköisemmin raskaaksi – voiko olla totta? Kysyimme lääkäriltä

Hedelmöityslääkärin mukaan spermaa keräävä talletin saattaa olla hyödyksi – riippuen siittiöiden laadusta.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Markkinoille on tullut hedelmöityslaitteita, jotka lupaavat parantaa raskaaksi tulemisen todennäköisyyttä.

Tällä hetkellä myynnissä olevia laitteita ovat ainakin apteekeissa myytävä Ferti-Lily-hedelmöityskuppi ja netistä tilattava The Stork OTC -hedelmöityslaite. Molempien on ideana se, että niiden avulla siittiöt pääsevät lähemmäs kohdunkaulaa, jotta raskaaksi tuleminen olisi helpompaa.

Laitteita voi verrata inseminaatiohoitoon, jossa siittiöitä ruiskutetaan kohtuun katetrilla.

– Vaikka inseminaatiohoidossa otetaan huomioon ovulaation ajankohta ja siihen valitaan vain parhaat siittiöt, sen hyöty on kyseenalainen, jos sekä naisella että miehellä on kaikki kunnossa, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Eero Varila Dextra Lapsettomuusklinikalta kertoo.

– Suhtaudunkin aika skeptisesti näihin hedelmöityslaitteisiin. Ainakin kyseenalaistaisin niiden rutiinikäyttöä, jos liikkuvia siittiöitä on riittävästi. Jos liikkuvien siittiöiden määrässä ollaan rajamailla, niistä saattaa olla jonkin verran hyötyä.

Kiinnitä huomiota ajoitukseen, älä asentoon

Raskaaksi tulemista ei voi Varilan mukaan merkittävästi avittaa omatoimisin keinoin. Esimerkiksi yhdyntäasennolla tai sillä, makaako yhdynnän jälkeen selällään jalat kohti kattoa, ei ole merkitystä. Silläkään ei ole vaikutusta suuntaan tai toiseen, käykö nainen seksin jälkeen pesulla vai ei.

Yksi omatoiminen raskautumista edistävä keino on kuitenkin olemassa: yhdynnän oikea ajoitus. Siitä ei kuitenkaan kannata Varilan mukaan ottaa liikaa paineita.

– Moni stressaa liikaa ovulaatiotestien kanssa. Siittiöt ovat kuitenkin elinkykyisiä 2–3 päivää, joskus pidempäänkin. Raskaaksi tulemisen kannalta ei ole merkitystä, ovatko siittiöt kohdun suulla pari kolme päivää ennen vai täsmälleen ovulaation hetkellä.

Raskaaksi tuleminen on todennäköisintä, kun seksin ajoittaa oikeaan aikaan.

Vauvaa ei tarvitse yrittää juuri ovulaatiohetkellä, lähipäivät riittävät.

Elintavat vaikuttavat siihen, kuinka helppoa raskaaksi tuleminen on

Omiin elintapoihin on hyvä kiinnittää huomiota, jos vauvahaaveet ovat ajankohtaisia. Sekä naisilla että miehillä tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö, huumeiden käyttö, jotkut lääkeaineet sekä merkittävä ylipaino laskevat hedelmällisyyttä. Naisilla myös merkittävä alipaino heikentää raskauden mahdollisuutta.

Suurin vaikutus hedelmällisyyteen on kuitenkin iällä.

– Raskaaksi tuleminen on naiselle helpointa ennen 36 vuoden ikää. 40-vuotiaana se on merkittävästi vaikeampaa.

Mitä pitäisi tehdä, jos ei millään tärppää?

Suurin osa raskauksista alkaa vuoden sisällä siitä, kun ehkäisy on jätetty pois. Jos vauvaa ei tässä ajassa ala kuulua ja mitään erityistä ongelmaa ei ole tiedossa, on aika lähteä tutkimuksiin.

Hedelmällisyyttä on hyvä kartoittaa jo aiemmin, vaikka jo ennen raskausyritysten aloittamista, jos naisella on esimerkiksi endometrioosi, munasarjatulehdus tai epäsäännöllinen kuukautiskierto tai jos miehen kivekset eivät ole lapsena kunnolla laskeutuneet.

Vuotta ei kannata odottaa myöskään silloin, jos nainen on jo yli 35-vuotias eikä raskaus yrityksistä huolimatta ala.

– Aikaa ei kannata hukata turhaan. Perustutkimukset on helposti tehty eikä hedelmällisyyden kartoitus maksa kohtuuttomia.

Lähteet: Eero Varilan haastattelu ja Terveyskylä.fi

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X