Lapsettomuus 15.09.2015 Päivitetty 28.08.2023

Aiheuttaako endometrioosi lapsettomuutta? Asiantuntija vastaa

Endometrioosi on kivulias mutta vaaraton sairaus, joka on usein lapsettomuuden taustalla. Raskaus on kuitenkin mahdollinen, vaikka sairastaisikin tautia.

Teksti
Annina Pennonen
Kuvat
Colourbox

Endometrioosi on sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella ja vatsaontelon puolella. Tämä aiheuttaa kroonisen tulehdusreaktion ja kiputilan.

Vatsaontelon kudoksissa saattaa olla endometrioosikudosta siellä täällä, ja myös munasarjoissa voi olla pesäkkeitä.

Munasarjojen ja endometrioosipesäkkeiden tuottama estrogeeni ylläpitää tautia. Vatsaontelon tulehdusreaktio aiheuttaa kipua ja lapsettomuutta.e

Noin 2–10 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista on endometrioosi.

Endometrioosia voidaan epäillä sisätutkimuksessa, mutta varmuus siitä saadaan vain tekemällä ns. laparoskopia eli vatsaontelon tähystys.

Endometrioosi ja raskaus: Aiheuttaako sairaus lapsettomuutta?

Lapsettomuuspotilaista jopa 50 prosentilla on endometrioosi. Sairaus heikentää hedelmällisyyttä useilla eri tavoilla, ja saattaa esimerkiksi häiritä munasolujen kypsymistä, ovulaatiota ja hedelmöittymistä.

Sairauden aiheuttamat muutokset voivat myös esimerkiksi heikentää munasolujen ja alkioiden laatua sekä haitata alkion kiinnittymistä kohdun limakalvolle.

Endometrioosi ja raskaus eivät kuitenkaan ole mahdoton yhdistelmä. Sairaus ei estä raskaaksi tuloa, vaan suuri osa endometrioosipotilaista tulee spontaanisti raskaaksi. Mitä vaikeampi tauti on, sitä useammin kuitenkin tarvitaan lapsettomuushoitoja.

Lue, koska on oikea aika lapsettomuushoidoille.

Jos endometrioosi on lievä, raskaus alkaa luonnollisesti jopa 65 prosentilla kolmen vuoden seurannan aikana. Hyvin vaikeaa tautimuotoa sairastavien luonnollisen raskauden ennuste on vain muutaman prosentin luokkaa.

Keskenmenotkaan eivät välttämättä johdu endometrioosista, mutta jos niitä on ollut kolme peräkkäin ilman yhtään onnistunutta raskautta, tutkimukset kannattaa aloittaa.

Lue, miten lapsettomuushoidot ovat kehittyneet.

Endometrioosi ja sen hoito

Jos kipulääkkeet eivät riitä, lääkäri ehdottaa hoidoksi yleensä hormonihoitoa. Yleisimpiä hoitomuotoja ovat yhdistelmäehkäisyvalmisteet, jatkuvana annosteltu keltarauhashormoni ja hormonikierukka.

Ehkäisyvalmisteita kannattaa käyttää suojaamaan hedelmällisyyttä siihen asti, kun raskaus saa alkaa.

Jos hormonihoito ei auta potilaan vaivoihin, endometrioosikudosta voidaan poistaa leikkauksella. Laparoskopian eli vatsaontelon tähystyksen yhteydessä voidaan endometrioosipesäkkeitä poistaa ja polttaa.

Leikkaus tehdään myös silloin, jos potilaalla  kiinnikkeitä, jotka häiritsevät munasolun kulkeutumista munanjohtimiin. Leikkauksen tulokset ovat yleensä hyviä, eikä muita hoitoja välttämättä tarvita.

Mistä apua, kun suunnitelmissa on raskaus?

Jos sairastat vaikeaa endometrioosia ja suunnitelmissa on raskaus, voit hakeutua tarvittaessa lapsettomuuteen perehtyneen lääkärin tai gynekologin vastaanotolle.

Useimmat eivät tarvitse hoitoa lainkaan, mutta tilanteen voi halutessaan tarkastaa jo etukäteen. Muista, että suuri osa endometrioosia sairastavista naisista tulee raskaaksi ilman ongelmia.

Endometrioosi ja raskaus

Endometrioosia sairastavan naisen raskaus etenee yleensä ongelmattomasti eikä endometrioosi aiheuta tarvetta lisäseurannalle raskausaikana. Endometrioosi ei myöskään vaikuta synnytystapaan.

Endometrioosioireet ovat monesti raskauden aikana lievempinä.

Raskauden jälkeen imetys antaa usein suojaa endometrioosin uusiutumiselta. Viimeistään imetyksen loputtua on kuitenkin tärkeää muistaa aloittaa hormonaalinen hoito endometrioosin kurissapitämiseksi.

Lähteet: Naistentautien ja synnytysten, perinatologian ja hallinnon erikoislääkäri Erja Halmesmäen haastattelu Kaksplussassa 6–7/2003 sekä Potilaan lääkärilehden artikkeli.

Selvitä ovulaatiolaskurilla, koska on otollisin aika hedelmöittyä.

Artikkeli päivitetty 1.4.2020 klo 17.45. Juttuun lisätty tietoa aiheesta endometrioosi ja raskaus.

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X