Epiduraalipuudutus on yksi yleisempiä kivunlievityskeinoja synnytyksessä. Synnyttäjän selkäydintä ympäröivään epiduraalitilaan asennetaan katetri, jonka kautta puudutusaine leviää kehoon. Epiduraalipuudutus on tehokas, mutta kuten kaikissa lääkkeissä, on siinäkin haittavaikutuksia. Suurin osa tiedossa olevista haittavaikutuksista ovat vähäisiä, pian ohi meneviä eivätkä ne ylitä puudutuksen hyötyjä. 

ilokaasuhaha

Mä olen kolmesti synnyttänyt epiduralipuudutettuna. Kaikki on mennyt oikein hyvin itse synnytyksissä, puudutus vei kivut ja synnyttäminen sujui ongelmitta. Epiduraalipuudutuksesta on ollut minulle iso hyöty ja olen sitä joka kerta toivonutkin, vaikka sanotaan että uudelleensynnyttäjille käytetään mieluummin muita puudutteita. Kolmannessa synnytyksessä epiduraalia laitettaessa keholleni kuitenkin tapahtui jotain, tai sitten asennus epäonnistui. Tämän seurauksena selkäni reistailee edelleen kolme ja puoli vuotta myöhemmin. Itse kivunlievitys toimi kolmannessakin synnytyksessä juuri niin kuin pitikin, mutta en ole enää niin varma että se oli näiden selkäongelmien arvoinen.  
Puudutuksen pistäminen on jokaisessa kolmessa synnytyksessä tuntunut ikävältä. Tottakai, kun kipeiden supistusten aikana täytyy pysytellä täysin liikkumatta jonkun ronkkiessa sua neulalla selkään. Kolmannessa synnytyksessä epiduraalin laitto tuntui kestävän paljon pidempään kuin aiemmin, mutta hoitohenkilökunta ei ainakaan ääneen kommentoinut mahdollisia ongelmia. Kuopuksen synnytyksessä epiduraalin pistoskohta jäi huomattavasti kipeämmäksi kuin edellisillä kerroilla, eikä kipu hellittänyt ajan myötä. Alkuun ajattelin tämän olevan normaalia jälkioireilua enkä siksi lähtenyt esimerkiksi tutkituttamaan asiaa tarkemmin. En myöskään osannut arvioida, kuinka pitkä aika katsottaisiin ”normaaliin” palautumiseen ja tässä sitä ollaan kolme ja puoli vuotta myöhemmin yhä kipeinä.

lillebror 006muok

Olen jonkun verran etsinyt tietoa epiduraalin haittavaikutuksista, mutta mikään ei selitä kokemaani kroonista kiputilaa selkänikamien välissä. Sen sijaan (koska google diagnosoi parhaiten) aloin selkäkivun lisäksi epäilemään, että kovat päänsärkykohtaykseni joille ei tutkimuksista huolimatta ole löytynyt mitään syytä saattaisivat myös olla liitännäisiä tähän selkäkivun aiheuttajaan. Epiduraalin haittavaikutuksiin kuuluu sekä kovaa päänsärkyä ja selkäkipua, mutta kummankin oireen kuuluisi loppua muutamassa päivässä eikä jatkua vielä yli kolme vuotta synnytyksestä. Ihan äskettäin uutisoitiin muuten että eräälle naiselle oli jäänyt puudutusneula jumiin selkärankaan synnytyksen yhteydessä tapahtuneessa puudutuksessa ja se oli huomattu vasta 14 vuotta myöhemmin. Onkohan mullakin joku neulanpätkä tuolla selkärangassa joka selittäisi kivut?
Selässäni on yksi kipeä piste. Se ei ole ihan jatkuvasti kipeä, mutta se oireilee eri asennoissa selkää taivuttaessa ja venyttäessä sekä säteilee välillä koko selkään. Mistä oletan tuon kipupisteen johtuvan epiduuraalista? Koska se on tasan sama kohta joka on ollut kipeä epiduraalin laitosta asti. Kipu tuntuu kahden nikaman välissä noin keskiselässä, juuri siellä minne piikki aikoinaan iskettiin. Kipu on pahimmillaan äärimmäisissä venytyksissä (esim. silta-asennossa), tai oikeastaan vielä pahempi siinä hetkessä kun venytyksestä palautuu. Kipu tuntuu samanlaisena myös selkää pyöristettäessä ja muuten taivutettaessa, mutta ei yhtä voimakkaasti. Vaikka selkäkipu ei varsinaisesti estä normaalielämää (ainoastaan hidastaa ja hieman hankaloittaa), niin on se silti aika ikävä vaiva kantaa mukanaan mahdollisesti loppuelämänsä ajan. Tämä vaiva on erityisen ikävä siksi, että se tuottaa kovaa kipua mieleisiä asioita tehdessäni, eli venytellessä ja joogatessa. Pelkään myös, etten pysty enää vahvistaa selkäni kuntoa tai kehittyä venyvyydessä siihen mitä joskus olen kyennyt.

Millaisia kokemuksia teillä on epiduraalipuudutuksesta?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X