Kaverisynttärit. Ne hiipivät lapsiperheen elämään todennäköisesti jossain päiväkodissa vietettyjen vuosien aikana, viimeistään kouluiässä. Kun ensimmäistä kertaa järjestät juhlia lapsesi kavereille tai kun sähköpostiisi kilahtaa ensimmäinen lapselle osoitettu kutsu, on se lapsen näkökulmasta jännittävää ja kivaa. Entäs aikuisen näkökulmasta? Mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon, kun järjestää lapselleen kaverisynttäreitä ja mitä kaikkea pitää miettiä lapsen saadessa kutsun kaverin synttäreille. Meidän kerhouran aikana kaverisynttäreitä ei vielä ollut, vaan ne tulivat kuvioon päiväkodin aloituksen myötä. Esikoinen on juhlinut kavereidensa kanssa 6- ja 7-vuotispäiviään, keskimmäinen saa ensimmäiset omat juhlat nyt täyttessään kuusi vuotta. Kuopuksen kohdalla mietitään vielä mahdollisia 4-vuotis kaverisynttäreitä syksyn tullen.
_DSC0395_1

Lastenjuhlien kolme kriittisintä asiaa:

1. Lastenjuhlat ovat kallista lystiä
Paljonko rahaa on laittaa juhliin? järjestetäänkö perinteiset kotisynttärit vai sisäleikkipuistosynttärit? Kotisynttärit ovat jäänet yleisyydessä muualla vietettyjen synttäreiden taakse, mutta näyttävät oman kokemukseni mukaan vielä olevan suosiossa nuorempien lasten keskuudessa. Muualla vietettyjen synttärijuhlinen helppous varmasti viehättää, sillä juhlakalun perheen ei tarvitse nähdä vaivaa siivoamiseen, tarjoilujen tai muidenkaan käytännön asioiden kanssa. Sisäleikkipuistosynttärit ovat siis helpot, mutta huomattavasti hintavammat. Kun omat synttärijuhlat ovat järjestetty, jää vuoroon osallistuminen muiden juhliin ja sen hinnoittelu. Mikä on sopiva hinta kaverilahjalle? Me olemme käyttäneet hintahaarukkana 5-15€ (yleensä pyrimme pysymään alle kympissä) ja tuollakin summalla saa jo todella hyviä lahjoja. Itse vaivaantuisin, jos lapseni saisi luokkakaverilta liian hienoja tai kalliita lahjoja. Pienempi budjetti madaltaa myös kynnystä pienituloisten osallistumisen kun ei ole ns. hintalappua juhlavieraana olemiselle.
Vaikka pitäisi lahjabudjetin pienenä, niin kaverisynttäreihin saa silti palamaan rahaa ihan kiitettävästi. Esim. kahden lapsen perhe järjestää kummallekin lapselle synttärit sisäleikkipuistossa, mukaan kutsutaan 15 kaveria. Hinta juhlia kohden ruokineen, n. 400€, yhteensä 800€. Kumpikin lapsi saa kutsun jokaiselle kutsumalleen kaverin synttäreille, vuodessa se tekee siis 30 synttärijuhlaa – 30 lahjaa à 10€ = 300€. Siihen pälle kun järjestät vielä kahdet sukujuhlat ja ostat lahjat omille lapsillesi, niin  olet saanut tuhlattua lastenjuhliin n. puolen kuun palkan.

_DSC0735_2


2. Kateus, kiusaaminen ja kilpailuhenkisyys
Pääsemme luontevasti juhlien hintalappuunkin tietyllä tapaa liittyvään lasten (ja joskus vanhempienkin) välisiin kilpailutilanteisiin, eli kenellä on eniten pätäkkää järjestää hienoimmat juhlat, kivoimmat ruuat, eniten vieratia, kalleimmat puitteet ja siisteimmät kotiinvietävät kaverilahjat. Lapset kiusaavat toisiaan pienimmistkin asioista ja yksi näistä voisi ihan hyvin olla se, miksi joku järjestää 500 euron arvoisten koko luokan huvipuistosynttäreiden sijaan pienimuotoisemmat juhlat kotonaan, joihin kutsutaan vain parhaimmat kaverit. Kaikilla ei ole varaa järjestää isoja juhlia huvipuistoissa tai sisäleikkipuistoissa ja sekin saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kilpailutilanteita ja kiusaamista lasten keskuudessa.

Meidän lapset ovat käyneet sekä kotisynttäreillä että huvipuistosynttäreillä ja muunlaisissa spektaakkelijuhlissa. Kaikki juhlat ovat kuulemma olleet hauskoja eikä järjestämispaikalla ole ollut lapsille väliä. Itse olemme (huikean kahden kaverisynttäriuramme aikana) päätyneet siihen, että päiväkoti-ikäisille juhlat pidetään kotona ja myöhemmin voi halutessaan järjestää juhlat jossain muualla. Alkuun ajattelimme myös, että juhlakalu saisi kutsua yhtä monta kaveria kuin täyttää vuosia, mutta jotenkin noin rajallinen määrä vieraita tuntui pieneltä ottaen huomioon etteivät kaikki kutsutut aina pääse osallistumaan. Lapsi saa itse osallistua päätökseen ketkä kutsutaan.

_DSC0262_1


3. Tasavertaisuus ja yksityisyyden suoja
Juhlia järjestäessä jo kavereiden kutsuminen on tuottanut harmaita hiuksia. Päiväkoti ei saa luovuttaa yhteystietoja, mutta vanhempainyhdistykseltä saattaa löytyä joitain tietoja. Päiväkodin kautta kutsuja ei saa jakaa, ellei jaa koko ryhmälle. Kaikkiin vanhempiin ei törmää hoitoon viedessä tai hoidosta hakiessa, ei ehkä tiedetä edes lasten sukunimiä. Kun itse olin koulussa jokaiselle perheelle jaettiin lukuvuoden alussa lista, jossa oli kaikkien luokkalaisten yhteystiedot. Ymmärrän toki, etteivät kaikki halua yhteystietojaan levitykseen, mutta yhteystietojen puute on aika ikävä syy jättää kaveri kutsumatta juhliin. Samoin tasavertaisuuden nimissä ymmärrän varsin hyvin sen, että jos kaikkia ryhmän lapsia ei kutsuta ei ole kivaa jos kutsut jaetaan heidän nenien edessä. Olisi kuitenkin eri asia tehdä se vaivihkaa sujauttamalla kutsut lokeroon tai reppuun. Kavereiden kesken juttelua ei pysty estämään, joten kutsumattomat lapset saavat todennäköisesti kuitenkin tietää juhlista.

Muistan itse erityisesti yhden kurjan kerran lapsuudessani, kun juhliin kutsuttiin kaikki muut paitsi minä ja toinen luokkalainen. Se kurjuus ei johtunut kutsujen jakotavasta (jota ei siis tehty mitenkään ”julkisesti” mieltämme tahallaan pahoittaen), vaan siitä että juhlista puhuttiin yleisesti koulussa. Asia käytiin läpi ja kyse ei ollut kiusaamissyistä kutsutta jättämisestä. Aina ei ole resursseja kutsua koko luokkaa ja se on mielestäni ihan kelpo syy pienemmille juhlille, vaikka se tarkoittaisikin, että joku jää ilman kutsua. Eri asia on sitten se, jos systemaattisesti jätetään joku tietty lapsi ulkopuolelle.

_DSC0279_1

Kaiken tämän säätämisen keskellä synttärijuhlat ovat lapsille tärkeät, olivat ne sitten pienet tai suuret ja saivat sitten lahjaksi hienot uutuslelut tai pienet karkkipussit. Tärkeintä on, että lapset saavat pitää hauskaa toistensa kanssa juhlistaen synttäreitään. Omien lasteni kokemuksia vierestä katsellessani he ovat olleet ihan yhtä innoissaan oli kyse sitten kotijuhlista tai huvipuistojuhlista. Heille kivointa on ollut olla mukana kaupassa valitsemassa kaverille lahjaa ja askartelemassa onnittelukorttia. He ovat tulleet yhtä hymyssä suin kotiin juhlista ilman vieraslahjoja tai vieraslahjoineen ja suurimpana asiana on aina ollut ilo siitä, että on saanut osallistua juhliin. 
Millaisia kokemuksia teillä on lastenjuhlien järjestämisestä tai sellaisille osallistumisesta?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X