Meillä on toistaiseksi hyvä iltarutiini ja lapset nukkuvat aika kivasti. Mutta tajusin tässä hiljan, että tämähän saattaa muuttua  paljonkin vauvan synnyttyä. Jos lasten nukkuminen ei muutu, niin minä kuitenkin tulen valvomaan öitä vauvan kanssa. Niitä öitä varten ajattelin kirjoittaa nyt tästä ajasta, kun voisin nukkua, jos vain malttaisin sammuttaa valot ajoissa.
Elpu ja Jekku ovat olleet mielestäni ihan hyviä nukkujia vauvoina. Toki kävivät rinnalla varmaan sen 3-4 tunnin välein yötäpäivää, mutta perhepedissä imetykseen riitti yleensä, että käänsi kylkeä ja nappasin vauvan rinnalle. Molemmat nukkuivat myös ruhtinaallisia vähintään parin tunnin päiväunia ulkona.

.

Esikoisen unihaasteet

Elpun kanssa oikeat uniongelmat alkoivat lopetettuani imetyksen hänen ollessaan 1v1kk ikäinen. Silloin meillä alkoi öiset itkut ja raapimiset. Olen aika varma, että Elpu rauhoittui imetykseen vaikka heräämisen syy olikin oikeasti allergia ja ihottumat. Lopulta kun peruna jätettiin ruokavaliosta pois, neiti alkoi nukkua yönsä paljon paremmin. 
Jekun ollessa 1kk ikäinen muutettiin kolmioon ja Elpu pääsi nukkumaan omaan huoneeseen 2v1kk ikäisenä. Muistaakseni hän nukkui siellä ihan hyvin. Hän ei vain ehtinyt nukkua siellä kovin kauaa, koska flunssan jälkeen hän jäi vähän vahingossa meidän sänkyyn ja lopulta kannettiin hänen sänky myös meidän huoneeseen. Silloin meillä oli koko perheen makuuhuone.

Lapset nukkumaan omaan huoneeseen

Lasten täytettyä 1v ja 3v päätin, että lapset saavat nyt opetella nukkumaan kahdestaan. Elpu jätti samoihin aikoihin vaipat kokonaan pois kerta rysäyksellä ja imetin Jekkua edelleen kerran pari yössä. Niinpä vaelsin öisin meidän ja lasten huoneen väliä. Keväällä 2018 tilanne muuttui ja Jekku alkoi vaeltaa lastenhuoneesta meidän huoneeseen. Lopulta Jekulla oli patja meidän sängyn vieressä.
Kesällä lomailtiin mummun ja vaarin luona ja mökkeiltiin. Aina reissussa Jekku nukkui minun vieressäni. Lopetin imetyksen alkukesästä ja samalla Jekku vähensi ja lopulta lopetti päiväunien nukkumisen kokonaan kaksi vuotiaana.

Vakiintuneet iltarutiinimme

Syyskuussa muutettiin tänne nykyiseen kotiin ja meidän iltarutiinit vakiintuivat hyvin nopeasti. Alan valmistella iltapalaa vähän ennen seitsemää, niin että seitsemältä aletaan syömään. Siitä siirrytään hammaspesulle ja nukkumaan.
Yleensä lapset menevät sänkyihin yhtä aikaa, peittelen molemmat ja jään Jekun sänkyyn laulamaan 1-3 unilaulua. Niiden jälkeen poistun lasten huoneesta, vaikka lapset eivät olisikaan nukahtaneet laulujen aikana. Tavoite on saada lapset jäämään sänkyihinsä klo 20-2030. Välillä menee lähemmäs klo 21. 
3 vuotiaasta kokonaisia öitä nukkunut Elpu nukkuu nykyään pääsääntöisesti yönsä putkeen. Joskus uimahallin jälkeen tai kovemmalla pakkasella hän saattaa herätä raapimaan. Siihen riittää nopea rasvaus ja unihanskojen ja/tai unisukkien laittaminen käsiin ja jalkoihin. Öiset vessakäynnitkin on selkeästi vähenemään päin. 
Jekku taas kömpi aiemmin 02-05 välillä meidän sänkyyn peittonsa, tyynynsä ja unilelunsa kanssa, nyt hän on kömpinyt vasta 05-07 välillä. Elpu nukkui samanikäisenä vielä meidän kanssa samassa huoneessa, joten ei olla raaskittu palauttaa pikkumiestä sänkyynsä. Varsinkin, kun minun alkaa olla vaikea kömpiä mahani kanssa ylös alasängystä. Jos haluaisin palauttaa hänet omaan sänkyyn, pitäisi minun jäädä sinne vähäksi aikaa köllimään viereen tai silittelemään häntä. Joten näin on helpompi.

Väsynyt äiti, joka ei malta nukkua

Suurin ongelma minun öissäni on se, että otan omaa aikaa öisin vaikka pitäisi nukkua. Siksi minulla onkin tavoitteena, että sammutan tietokoneen ja laitan puhelimen pois klo 2230 ja kävisin nukkumaan klo 23. Ajattelin ensin kauhulla aikasempia päiväkotiaamuja oman heräämiseni kannalta. Turhaan, matka on niin lyhyt, että kello soi edelleen 0715. Nyt en vain saa torkuttaa yhtään. 

Sen lisäksi, että täällä on pian vauva jonka kanssa heräilen tasaiseen öisin, tajusin että meidän taaperomme on ollut kotikuiva muutostamme saakka. Ja nyt tämän vuoden puolella hän on myös oppinut olemaan ilman vaippaa ainakin kauppareissuja, kirkossa, mummin ja papan luona ja lyhyitä ulkoilujakin. Vaipat on nykyään käytössä ainoastaan öisin ja pitkillä automatkoilla. Tämähän tarkoittaa sitä, että lähitulevaisuudessa minulla on myös yökuivaksi opetteleva taapero, vauvan lisäksi. 
Tällä hetkellä meillä kuitenkin vallitsee yörauha. Pitäisi varmaan koittaa nauttia tästä ajasta nyt niin kauan kuin sitä kestää, ennen vauvaa ja taaperon öisiä vessaherätyksiä.

Viime viikolla oli ainakin 2 yötä joina en itsekään herännyt vessaan! Täysin putkeen nukuttuja öitä siis! Ja aikaisin nukahdettuja öitä myös. Sen takia en päässyt kolmen postauksen tavoitteeseeni, mutta uni on ehkä tällä kertaa tärkeämpi.

Miten teidän perheissä yöt on nukuttu, kun on tullut uusi vauva? Onko iso sisarusten nukahtaminen muuttunut? 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X