pasta2

Mulla oli joskus vuosia sitten romantisoitunut ajatus siitä, että alkaisimme syömään kasvisruokaa kerran tai pari viikossa. Lihansyönnistä emme luovu varmaan koskaan, mutta vähentämisestä tuskin voi olla haitaksi. Suurin syy siihen, miksei kasvisruoat ole vakiintunut osa ruokavaliotamme, on se, etten osaa tehdä muuta kuin jotain simppeliä kasvissosekeittoa. Niitä kyllä syödään usein. Monesti tosin pekonimurulla höystettynä, eli se siitä kasvisruoasta.
Ensimmäinen kasvisruokakokeiluni on teinivuosiltani, jolloin päätin ryhtyä hetken mielijohteesta kasvissyöjäksi. Ensimmäinen vegeateriani tämän älynväläyksen jälkeen koostui pastasta ja porkkanasta. Keitetyt porkkanat tehosekoittimeen ja siitä hyvä kastike pastalle. Ei mausteita, ei mitään –  voitte kuvitella, ettei kokeilu kantanut kauas. Koko yläasteen ajan söin koulussa kasvisruokaa, mutta kotona ihan tavallista sekaruokavaliota. Toinen kokeilu ajoittuu suunnilleen samoihin vuosiin, kun teimme siskoni kanssa soijarouheesta ”jauhelihakastiketta”. Maku oli hyvä, kukaan ei huomannut eroa lihaversioon, mutta koko soosi oli ihan vihreä. Ilmeisesti se liittyy jotenkin valmistustapaan. Ei ollut tämäkään kaikista miellyttävin kokemus, vaikka maku olikin kohdillaan.
Tämän herkullsen pastareseptin löysin jostain facebookin kokkausryhmästä, jossa kehuttiin vuolaasti ja lupailtiin lastenkin tykkäävän. Ihan vegaani tämäkään ei ole, mutta sellaiseksi helposti muokattavissa, jos käyttää voin sijaan kasvisrasvaa. Paremesaanijuustollekin on olemassa vegaaneja korvaavia tuotteita. 

pasta5pasta4pasta3

Porkkana-kesäkurpitsapasta

6 luomuporkkanaa
2 kesäkurpitsaa
2,5 dl kaurakermaa
400 g pastaa, esim bavette
100 g parmesaania
50g voita
oliiviöljyä
merisuolaa
mustapippuria
valkosipulirouhetta

Saman verran pieneksi kuutioituja porkkanoita ja kesäkurpitsaa kuullotetaan pannulla voi-öljyseoksessa. Minä laitoin tähän satsiin seitsemän porkkanaa ja 1,5 keskikokoista kesäkurpitsaa. Päälle rouhitaan runsaasti valkosipulia ja mustapippuria. Kasariin (reseptin mukaan kuohukermaa ja/tai maitoa) kaurakermaa sen verran, ettei vihannekset ihan kokonaan peity. Annetaan kypsyä hiljaisella lämmöllä n. tunnin verran. Reseptissä kehoitettiin tarjota raastetun vahvan juuston kanssa (esim parmesaani), mutta minä raastoin sitä hieman kastikkeen sekaankin. Tarjoillaan runsaassa suolassa keitetyn pastan kera. Tässä minun versiossa siis voi ja juusto ovat ainoat epä-vegaaniset, alkuperäisessä myös kerma/maito. Todella helppo ja maukas kasvisruoka, joka sopii myös aloittelijalle ja todellakin maistuu lapsillekin! Myös meidän perheessä, jossa normaalisti nirsoillaan esimerkiksi tuolle kesäkurpitsalle.

pasta1


Jakakaa mielellään parhaimmat (ja helpoimmat!) kasvisruokanne kommentteihin, niin pääsen harjoittelemaan lisää!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X