Tänään kävin ensimmäistä kertaa yksin uimahallissa kolmen pojan kanssa niin, että isommat menivät miesten puolelle ja itse kuopuksen kanssa naisten puolelle. Uimahalleissa on säännöt, joissa sanotaan kouluikäisten lasten kuuluvan mennä oman sukupuolensa pukuhuoneeseen. Itse pidän 7-vuotiasta melko pienenä pärjäämään yksin, muttei se mahdotonta ole. Monet koululaiset kulkevat yksin koulumatkat ja ovat yksin kotona, joten miksi ei onnistuisi uimahallissakin yksin oleminen. Tiedän kuitenkin, että lapset kehittyvät eritasoisesti ja kaikki eivät ole valmiita yksin pärjäämiseen vielä ensimmäisinä kouluvuosina. Onneksi silloin voi kysyä apua vaikkapa uimavalvojalta. Ainakin nettiä aiheesta selatessani löytyi monikin halli, jossa tarjotaan apuja lapselle tarvittaessa.
Meidän pojat ovat harrastaneet uintia jo tovin ja myös harjoitelleet pukuhuoneessa toimimista isänsä kanssa. Ihan yksin eivät kuitenkaan ole menneet vielä kertaakaan. Lähdimme hakemaan hiihtolomakokemuksia naapurikunnan uimahalliin, joka oli meille täysin uusi paikka. Uimahallin käytännöt eivät olleet tuttuja, esimerkiksi kaappien lukitukset olivat erilaiset kuin ”kotihallissa”. Oli siis todellinen harjoittelun paikka.
Jotta takaisimme itsellemme hyvän uimahallikokemuksen, kertasimme sääntöjä muutamaan otteeseen ja listasimme kaikki tärkeimmät asiat mielessämme ylös. Pojat osasivat hienosti nimetä kaikki pukuhuoneessa olemisen vaiheet sekä ennen että jälkeen uinnin. Käytännössäkin kaikki onnistui, pieniä kaapin lukitsemisvaikeuksia lukuun ottamatta.

_DSC0531 -1


Muistilista yksin pukuhuoneeseen menevälle lapselle
1 – Riisutaan ja laitetaan vaatteet kaappiin
2 – Muistetaan lukita kaappi
3 – Apua voi ja pitää kysyä, jos ei pärjää
4 – Suihkussa peseydytään
5 – Vanhempaa odotetaan altaan reunalla, veteen ei mennä yksin
6 – Uinnin jälkeen suihkuun 
7 – Tarkista, että kaikki tavarat on tallella ja pussita märät uimavaatteet
8 – Saunan jälkeen käydään suihkun kautta
– Pukeudutaan reippaasti, sovitaan kellonaika jolloin tavataan
10 – Tarkistetaan, että kaappi jää tyhjäksi
Tärkeimmät kohdat ovat mielestäni ehdottomasti avun kysymisen uskaltaminen, altaan reunalla odottaminen ja tavaroiden tarkistus. Meillä ainakin vaatteet ja kamppeet saattavat jäädä unholaan muun häsellyksen keskellä, joten on hyvä kerrata mukaan otettavat tavarat tai niiden määrä. Uimapuku, uimalasit, pyyhe, laudeliina. Tuon enempää ei tarvitse lapselle pakata mukaan. 
Sovimme altaalta lähtiessämme, että tapaamme uimahallin aulassa kahdelta. Viittä vaille soitin pukeutuessamme pojille missä mennään. ”Joo, me odotellaan jo täällä aulassa”. Hienosti meni!
Ja viimeiseksi vinkki silmälasipäisille uimareille ja heidän vanhemmilleen. Optikkoliikkeissä on saatavilla uimalaseja vahvuuksilla, jotta pieni uimari näkee eteensä hallissa sekä veden alla. Ne eivät ole kaikista edullisimpia, mutta ehdottomasti hintansa arvoiset. Hinnat liikkuvat n.70-200 euron paikkeilla, linsseistä riippuen. Me maksettiin Alexin laseista muistaakseni 170 euroa, koska hänellä on niin suuret vahvuudet ja vielä hajataittoakin. Mutta eipä enää tarvitse sukellella seiniä päin tai kulkea sokkona suihkutiloissa!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X