Vauva on kuusiviikkoinen. Muutaman päivän ikäisenä hänen kanssaan aloitettiin vessapuuhat. Ollaan koettu vauvan vessattaminen palkitsevaksi. Onhan se kieltämättä aika hieno tunne, kun pienen vauvan vie pöntön äärelle ja hän tekee siihen pissat ja kakat. 

Vessahätäviestintähän ei tosiaan ole kuivaksi opettelua, vaan se on vain vessassa käymistä. Ensimmäisen lapsen kanssa aloitettiin pariviikkoisena, toinen taisi olla kahden päivän ikäinen.

Lue myös: Osaako vauva pidättää?

Aloitettiin tälläkin kertaa perinteisesti, eli vaipanvaihtohetkessä. Vauvalta märkä vaippa pois ja vaipanvaihtoalustalle pyyhkeen päälle makoilemaan. Vauvalla pidetään body edelleen yläosassa. Sitten odotellaan, josko vauva pissaisi. Vauvan elekieltä voi myös pitää silmällä, että mitä vauva tekee tai ääntelee ennen pissan tuloa. Pissan tullessa tehdään pispispis-äännettä, ja me ollaan vielä yleensä mainittu, että hyvä, pissa tuli. 

Tämän jälkeen muina vaipanvaihtohetkinä tai silloin kun arvellaan vauvalla olevan hätä, vauva alkoi päästä tarpeilleen lavuaarin tai vessanpöntön päälle, aikuisen käsiin tuettuna. Silloin tehdään myös se pispis-äänne, jotta vauva yhdistää, tämä on se hetki kun pissataan.

Pienillä vauvoillahan tosiaan on vielä tallella kyky tiedostaa pissan tulo ja viestiä siitä. Jos tuota kykyä ei pidetä yllä, se häviää puoleen vuoteen mennessä. 


Rääkäisyt ja vessarytmi


Meidän vauvalla tietynlainen rääkäisy ja esimerkiksi levottomuus kerto siitä, että hätä olisi. Jos taas kakkahätä on jo ihan päällä, vauvat iovat usein keskittyneen oloisia silloin. 

Vauvan rytmi on myös tyypillinen, unilta herätessä on usein kuiva vaippa, ja vauvan voikin viedä heti herättyään tarpeilleen. 

Vessahätäviestinnän ei tarvitse olla aina sitä, että vauvaa ja hänen jokaista liikettään toljotetaan koko ajan. Meillä ainakaan näin kolmilapsisena perheenä ei sellaiseen aikaa olisikaan 🙂 Ollaan näiden vessatusvauvojen kanssa todettu, että myös vessarytmin oppiminen auttaa. Kun rytmi on tuttu, tietää suunnilleen, koska vauvalla voisi olla hätä. 

Tosin nämä vessarytmitkin vaihtuvat jonkun verran vauvan kasvaessa. Vähän alle yksivuotiaan vessarytmi löytyy tästä . Ja korosta vielä, vauvaahan et voi pakottaa pissaamaan. Ei ole kyse aikuisen luomasta rytmistä, vaan tosiaan vauvan oman rytmin havainnoimisesta.


Eli vauvan oma rytmi ja vaipanvaihohetket, pelkästään niillä jo pääsee pitkälle. Tälläkään kertaa tosiaan tavoitteena ei ole minkään sortin vaipattomuus, vaan antaa vauvalle mahdollisuus muuhunkin kuin vaippaan pissaamiseen. 

Keskivertopäivänä meidän vastasyntynyt tekee tuotoksia pönttöön abaut kolmisen kertaa. Joskus vähemmän, joskus enemmän. Riippuu vauvasta, riippuu päivästä ja menoista. Kotona yleensä paremmin kuin muualla, mutta rauhallisissa tilanteissa onnistuu muuallakin, jos vauvalla on tarpeeksi rento olo. Ja joo, yleensä parhaiten onnistuu isin kanssa 😀 Tuttua edellisiltä kierroksilta.

Ja joo, tämäkään ei ole mikään vanhemmuuden kilpailu, kukin tyylillään 🙂


Kurkkaa myös

Puolivuotias pottailija

Näin aloitat vessahätäviestinnän

Taaperon vessataival

Tule mukaan myös Instagramin puolelle @iloelolaura

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X