Odotusajan pukeutuminen on ollut ihanaa ja kamalaa. Toisaalta nautin siitä, että saan korostaa vaatteilla pyöreää vatsaani. Toisaalta minua kauhistuttaa, kuinka usein uusille vaatteille on ollut tarvetta, enkä pidä shoppailusta yhtään. Normaalisti haluaisin käyttää samoja vaatteita ainakin 10 vuotta ja nekin hankkia mielellään käytettynä tai ostaa ekologiselta/eettiseltä tuottajalta. Raskausaikana taas olen tehnyt vaateostoksia usean kerran ja turvautunut pikamuotiketjuihin, jos kirppareilta ei ole löytynyt sopivaa.  

On harmillista, että raskausajan vaatteita ei juuri myydä muualla kuin verkkokaupoissa. Tampereella Ratinan H&M on ainut myymälä, josta olen löytänyt raskausaikaan suunniteltuja vaatteita. Siellä on tullut asioitua, sillä haluan välttää hutiostokset ja sovittaa vaatteita ennen ostopäätöstä. Ilman sovittamista on vaikea arvioida, mikä on alati muuttuvan kehon koko raskausajan vaatetaulukossa. Kirppareilta on tullut myös metsästettyä raskausvaatteita ja pluskokoisia vaatteita. Onneksi monet ihan tavalliset vaatteet sopivat raskausaikaankin, kunhan ne ovat tarpeeksi isoa kokoa.

Vaatehankintoja kannattaa tehdä odotusaikana niin vähän kuin mahdollista ja suosia vaatteissa muunneltavuutta. Esimerkiksi kuvassa näkyvä löysä neulemekko on loistava hankinta sen monipuolisuuden vuoksi. Se ei ole varsinaisesti raskausvaate, mutta ison kokonsa ansiosta siihen mahtuu hyvin vauvavatsa. Aion käyttää tätä neuletta ehdottamasti myös raskauden jälkeen! En ole viitsinyt käyttää rahoja raskaustoppahousuihin lyhyen talvijakson takia, mutta tämä neule lämmittää ihanasti jalkoja kylmemmilläkin keleillä.

 

Lämmin neulemekko – kylmän sään pelastus


Tärkeintä odotusvaatteissa on mukavuus. Jo alkuraskaudessa tuntui epämiellyttävältä, jos housut painoivat vatsaa. Loppuraskaudessa liian tiukat vaatteet ovat aiheuttaneet minulle jopa supistuksia. Jos mahdolllista, kannattaa ajatella vaatehankintoja myös imettämisen kannalta. Kuvassa näkyvän mekon ostin alunperin ihan vain siksi, koska se miellyttää silmää. Ilokseni tajusin, että napituksen puolesta se sopii imetysmekoksi jatkossa.

Raskaus- ja imetysmekko


⭐Tässä vielä listattuna odotusajan vaatesuosikit ⭐

Mekot – Loistavia alkuraskauden turvotuksen peittelyyn ja mukavia päällä. Kesällä ei muita vaatteita tarvitsekaan! Syksyllä/talvella mekot menevät neuleiden ja leggingsien kanssa. 

Leggingsit – Käytän raskausaikaan tarkoitettuja puuvillaisia malleja, jotka menevät mahan yli. H&M:ltä löytyy ainakin. Ovat niin mukavia, että ovat minulla päivittäisessä käytössä!

Alusvaatteet – Sukat, pikkuhousut ja rintsikat ovat menneet kaikki uusiksi, eikä mistään saa puristaa. Käytän tavallisia mahan alle jääviä pikkareita, mutta reilusti isompaa kokoa kuin ennen raskautta. Rintsikoina käytän saumattomia, kaarituettomia ja pehmeitä imetysliivejä.

Farkut – Satsasin yksiin raskausajan farkkuihin, jotka olivat töissä mekkoa käytännöllisempi ratkaisu.

Trikoopaidat – Käytössäni on 4 raskausaikaan tarkoitettua paitaa:  1 valkoinen t-paita,  1 valkoinen pitkähihainen pusero, 1 musta t-paita ja  1 musta pitkähihainen pusero. Nämä kiertävät ahkerasti pesukoneessa ja ovat olleet käytössä mm. farkkujen kanssa tai aluspaitoina. 

Neuleet – Neulemekot, neuletakit, villapaidat.  Kaikkien ei tarvitse olla uutta. Osa vanhoista neuleista on mahtunut päälleni aivan hyvin raskausaikanakin. 

Takit – Pärjäsin toisen raskauskolmanneksen loppuun vanhoilla takeilla, joista avasin tarvittaessa vetskarin. Nyt käytössä on kirppislöytö: pluskokoinen toppatakki, josta mahtuu vetskari kiinni viimeiselläkin kolmanneksella.

Nastapohjakengät – Kesällä näitä tuskin tarvitsee, mutta talviraskaudessa loistavat! Ostin Icepbugit pääkallokelejä varten, etten vain liukastu. Varmasti tarvetta myös tulevan talvivauvan vaunulenkeillä. 

 

Luottoasu: odotusajan t-paita ja farkut

Punainen maksimekko – ihana kirppislöytö

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X