Olemme pidemmän tovin lykänneet tuteista luopumista, sillä ne ovat olleet taaperolle hyvin tärkeitä. Hän on mennyt nätisti itsenäisesti nukkumaan tutti suussa illalla ja unilelu kainalossa. Lisäksi tutit ovat olleet satunnaisesti vielä autossa käytössä tai tuomassa lohtua jos on tullut pipi.

En halunnut liian paljon muutoksia lyhyen ajan sisälle
Alkuvuodesta oli isoja muutoksia kun lopetimme sekä imetyksen ja perhepedissä nukkumisen aikalailla samoihin aikoihin. En halunnut silloin heittää tutteja roskiin, sillä ne toivat edes jonkinasteista lohtua ja turvaa pojalle. Nyt kuitenkin on kulunut useampi kuukausi ja uusiin tapoihin on ehditty kunnolla tottua. Nyt oli siis vihdoinkin aika repäistä laastari irti ja hävittää tutit häneltä. Iso poika jo! 
Ajattelen niin, että hän ehtii tottua olemaan ilman tutteja ja unohtamaan asian hyvin ennen vauvan syntymää. Jos vauva tulee syömään tuttia niin ei tarvitse sitten pelätä, että taapero varastaisi pieneltä tutin omaan suuhunsa.
1-2v ikäisenä tutti pois
Monesti puhutaan siitä, että ihan viimeistään kaksivuotiaana pitäisi tutti kadota pienen ihmisen elämästä. Monet vanhemmat ottavat jo alle vuoden vanhalta tutin pois, sillä pelkäävät hampaiden menevän pilalle. Tässäkin asiassa on kuitenkin kaksi eri puolta. Voidaan miettiä, että kumpiko on parempi vaihtoehto? Se, että yli vuoden vanha lapsi imee tissiä pitkin yötä vai se, että lapsella on suussa tutti jonka kanssa nukkuu. Ne on niitä vanhempien valintoja kuinka toimii, mutta itse uskon jatkuvasta maidon saamisesta hampaiden kärsivän huomattavasti enemmän kun pienestä kumin palasesta.
Ensimmäinen päivä meni todella kivuttomasti
Yhtenä aamuna yöunien jälkeen laitoin kaikki tutit piiloon, mutta en vielä pysyvästi hävittänyt niitä. Ajattelin, että jos tilanne muuttuu ihan liian haasteelliseksi niin otan aikalisän asian suhteen. Kuitenkin päivä meni todella iisisti, eikä tuttia edes pyydetty kun vain pari kertaa. Tunti tunnilta pelkäsin enemmän lähestyvää iltaa ja sitä, että kuinka nukkumaanmenon suhteen käy vai huudetaanko meillä koko ilta ja yö tuttia.
Kuitenkin pelko osoittautui ihan turhaksi, sillä poika kävi itsenäisesti nukkumaan kuten viime kuukaudet on jo mennyt. Unilelu kainaloon, peitto päälle ja sanoin hyvät yöt, jonka jälkeen poistuin huoneesta. Pari kertaa hän huuteli ”anna uusi tutti” johon vastasin kerran, että ei ole. Miehen kanssa aivan ihmeissään istuttiin sohvalla katsoen toisiamme ja todettiin, että jos näin helpolla päästään tuteista eroon niin ihan huikeeta. Ensimmäinen yö sujuikin todella hienosti. Poika nukkui lähes kokonaan läpi yön ja kerran aamuyöllä kolmen aikoihin huuteli ilman itkua korkeintaan hetken. Huoneesta kuului: ”tutti”.. ”tutti”… ”pupu”, jonka jälkeen kävin antamassa hänelle pupun ja tiikerin takaisin kainaloon, sekä peittelemässä uudestaan. Sen jälkeen nukuttiinkin aamuun hyvin. 

Päiväunille ei suostuta ilman tuttia
Tutista luopuminen vaikutti kuitenkin niin, että poika ei suostu nyt toistaiseksi nukkumaan ollenkaan päiväunia. Lisäksi yöunet katkeavat aamulla ihan laittoman aikaisin, sillä ei kukaan halua nousta klo 5 aikaan. Luulen, että tässä menee vain hetki sopeutua ja katsotaan josko ajan kanssa tilanne tasoittuu. Onneksi päivät hän on ihan hyvällä tuulella, ainakin pääosin!
Meidän oli alunperin tarkoitus vierottaa ensin tuteista ja sitten vasta lopettaa imetys kokonaan, mutta uuden raskauden myötä suunnitelmat meni hieman uusiksi. Eipä se haittaa, kaikki aikanaan ja nyt oli aika toimia tämän suhteen. Poika on 2v 4kk ja vihdoinkin voin sanoa, että meillä ei ole talossa enää tuttivauvaa. Viikko on menty jo täysin ilman tutteja, eikä niiden perään edes enää kysellä!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X