
5 kysymystä opiskelun aloittamisesta vanhempainvapaan jälkeen
Vanhempainvapaan päättyessä moni haaveilee uuden ammatin opiskelusta. Uuteen elämänvaiheeseen astuminen on kuitenkin suuri muutos ja pitää sisällään monia kysymyksiä. Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi-verkkopalvelu auttaa, kun tarvitset tietoa ja neuvoja opiskeluun liittyvien asioiden selvittämiseen. Tässä artikkelissa on vastaus 5 yleiseen kysymykseen, joita opiskelun aloittava vanhempi pohtii.
2 kommenttiaMitä etuuksia saan vanhempana, kun aloitan opiskelun?
Lapsiperheessä arjen kulujen kanssa selviäminen askarruttaa monia. Kela tukee perheellistä opiskelijaa tuilla ja korotuksilla elämäntilanteesta riippuen. Usein opiskelun aloittamiseen liittyy myös lapsen päivähoidon alkaminen. Hoitokulut määräytyvät perheen yhteenlaskettujen tulojen sekä valitun hoitomuodon perusteella.
Lue lisää eduista ja tuista täältä.
Miten lapsen hoito järjestetään?
Lapsen hoitoon opiskelun aikana on useita vaihtoehtoja. Pohtikaa perheessä, mikä on teille paras hoitomuoto, joka tukee päivittäistä arkea. Päivähoitopaikkaa haetaan kunnalta. Mikäli valitset yksityisen hoidon tarjoajan, olet oikeutettu saamaan tukea päivähoitomaksuihin.
Paikkaa hakiessa tulee kertoa, kuinka moneksi tunniksi ja minä viikonpäivinä tarvitsette hoitoa lapselle. Hoidon määrä voidaan sopia joustavasti perheen tarpeiden mukaan.
Suomi.fi-verkkopalvelusta löydät kattavasti tietoa päivähoidon vaihtoehdoista.
Mitä jos tulen uudelleen raskaaksi opiskeluaikana?
Raskauden vuoksi voit keskeyttää opiskelusi ilman että se kuluttaisi opiskeluaikaasi. Kun tiedät äitiysvapaasi ajankohdan, voit ilmoittautua oppilaitokseen poissaolevaksi perheenlisäyksen perusteella.
Raskaana ollessa saatat tarvita muutoksia opiskelutahtiin, tällöin sinun tulee keskustella opettajien kanssa hyvissä ajoin ja voitte yhdessä muokata opintosuunnitelmaa sinun jaksamisen ehdoilla.
LUE LISÄÄ.
Mitä tehdä, kun lapsi sairastuu?
Lapsen sairastuessa sinulla on oikeus jäädä kotiin hoitamaan sairastunutta lasta. Lyhytkestoista hoitoapua on myös mahdollista saada mm. Mannerheimin lastensuojeluliitolta sekä Väestöliitolta, jolloin maksat hoitajalle palkkion hoitoajan perusteella.
Miten jaksan hoitaa sekä perheen että opiskelun?
Arjen pyörittäminen ja opiskelujen suorittaminen voi joskus olla aikamoista trapetsilla taitelua. Vanhemman ei kuitenkaan kannatta uuvuttaa itseään liiallisen työtaakan alle, sillä tukea jaksamiseen on laajasti tarjolla. Mikäli epäilet, että opiskelusta aiheutuva työtaakka on liian kuormittava, niin keskustele asiasta viipymättä oppilaitoksesi opiskeluterveydenhuollon kanssa.
Oppilaitoksen kanssa voidaan yhdessä pohtia sinulle sopivaa ratkaisua, jotta sinulla riittää voimavaroja arjessa jaksamiseen. Sinulla on myös oikeus saada tukea kunnan sosiaalitoimen perhetyöntekijöiltä. Tämä ei edellytä asiakkuutta lastensuojelun kanssa.
Monet seurakunnat tarjoavat myös tukipalveluja lapsiperheille sekä vanhemmille arjessa jaksamiseen.
Kommentit (2)
Paitsi, että ainoastaan yliopistossa voit pitää virallista äityislomaa. Ja voit toki missä tahansa oppilaitoksessa jäädä kotiin hoitamaan sairasta lasta, MUTTA se voi tarkoittaa kurssista hylättyä, eli pakollinen läsnäolo on pakollinen läsnäolo. Se onko lapsesi sairas tuolloin, on sinun ja vain sinun ongelmasi.
Tämä oli oikein mielenkiintoinen ja herätti ajatuksia koska tätä pohdittu.