Mainos: Kaupallinen yhteistyö: OMO 08.08.2019

Ilo ja hyöty irti ulkoleikeistä: Sotku on itsetuntoa kehittävää rajojen kokeilua lapselle

Lapsen kuuluu juosta, hyppiä, kaatua ja nousta. Kokeilla, erehtyä, onnistua ja riemastua. Vanhempien näkökulmasta hieman hurjiltakin tuntuvat leikit opettavat lasta kokeilemaan rajojaan sekä takaavat hänelle paremman itsetunnon.

Lapset tutkailevat ympäristöään tahdilla, jota pelkästään vierestä seuratessa meillä aikuisilla tulee hiki. Lapsen sisäsyntyinen tarve liikkeeseen ja ympäristön aistimiseen alkaa jo äidin vatsassa, ja liikkumisen perustaidot kehittyvät luonnollisella tahdilla hänen alkaessaan ottaa ympäröivää maailmaa haltuun. Uusia leikkejä sekä paikkoja ei kuitenkaan pidä rajoittaa lapsen itsenäiseen tutkimusmatkailuun, sillä aikuisilla on kullanarvoinen rooli lapsen rohkaisemisessa.

– Lapsi tarvitsee avustamista, tukea sekä mallia esimerkiksi perinteisiin ulkoleikkeihin. Pian lapset saavatkin leikit jo omatoimisesti pystyyn, ja he oppivat myös nopeasti muokkaamaan opittua omanlaisekseen, lasten ja nuorten urheilun asiantuntija Marko Viitanen Suomen olympiakomiteasta sanoo.

Lasten Liike, Milla Vahtila

Luonto täynnä monia mahdollisuuksia leikkimiseen

Suomi tarjoaa perheille verrattomia liikuntamahdollisuuksia upean luonnon, metsän, vesistöjen, jäätiköiden sekä rakennettujen liikuntaympäristöjen muodossa.

– Pari-kolmevuotiaasta lähtien lapsi harjoittelee entistä innokkaammin liikkumista kehonsa rajoja kokeillen, muita matkien, erilaisia liikuntaleikkejä ja pelejä pelaillen. Myös monet välineet, kuten pallo, tulevat tutuksi ja taidot alkavat karttua. Esikouluiässä vanhemman rooli tukijana hieman muuttuu, mutta yhdessä perheen kanssa liikkumisen tärkeys säilyy.

 

”On tärkeää, että liikunnasta tulee pätevyyden tunnetta ruokkivia kokemuksia”

Runsas liikunta edistää myös uuden oppimista ja luovuutta

Liikkuminen on lapselle tärkeää paitsi ympäristön tutkimisen, uusien taitojen ja henkisten hyötyjen vuoksi. Yhdessä leikkiminen paitsi takaa iloisen mielen, tukee perustataitojen kehitystä sekä edesauttaa puuhastelijan itsetunnon kehitystä – ”hei, mähän osaan!”

Lasten Liike, Milla Vahtila

– On tärkeää, että liikunnasta tulee pätevyyden tunnetta ruokkivia kokemuksia. Pelaaminen, pallon potkiminen, sen kiinni ottaminen sekä liikuntaleikkien ja pelien perusteiden ymmärtäminen luovat perustan liikuntaintoon koko elämän ajaksi, Viitanen korostaa.

Liikunnan on tutkimusten mukaan todettu edistävän lapsen tarkkaavaisuutta ja keskittymistä, mikä helpottaa oppimista ja parantaa koulumenestystä. Varhainen liikuntataitojen oppiminen edistää myös kielellisten taitojen oppimista ja kehittää luovuutta. Leikit stimuloivat lapsen eri aisteja ja opettavat lihasten käyttöä.

Vauhtia ja villejä loikkia sotkusta välittämättä – kyllä kiitos!

Yhteisiin kivoihin puuhiin on olemassa innostavia mahdollisuuksia aina sisäleikkipuistoista perinteisiin pihaleikkeihin asti. Hieman villit, sotkuisiksi yltyvät leikit ovat lapselle juuri sitä parasta mahdollista kokeilua – siitäkin huolimatta, että menoa vierestä seuraavaa aikuista saattaa joskus vähän jänskättää.

Lasten Liike, Milla Vahtila

– Lapsen tulee antaa kokeilla rajoja: juosta lujaa eri suuntiin, opetella kaatumaan ja nousemaan ja kiipeillä puissa ja kivien päällä. Tietenkin turvallisuus on otettava aina järkevästi huomioon, Viitanen painottaa.

Vaatteiden likaantuminen onkin pieni hinta siitä kaikesta, mitä lapsi jännittävissä leikeissään oppii, ja OMO-pesuaineet puhdistavat vaatteet hellästi putipuhtaiksi seuraavia leikkejä varten.

 

OMO on mukana tukemassa Lasten Liikettä, joka tuo liikuntakerhojen avulla iloa ja liikettä pienten koululaisten iltapäiviin. Lasten Liikkeen isona tavoitteena on, että jokainen lapsi löytäisi oman harrastuksen. 

Lika ja liike ovat hyväksi, ja OMO haluaa kannustaa lapsia liikkumaan ja toimii Lasten Liikkeen virallisena yhteistyökumppanina. Syksyllä käynnistyy yli 400 maksutonta Lasten Liike -kerhoa ympäri Suomen. Lisätietoja kerhoista löytyy osoitteesta: www.lastenliikeiltapaiva.fi.

 

 

 

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X