Mainos: Semper 13.04.2022

Kahden pienen lapsen äiti Hanna Angelvuo on kokenut nälkäkiukkujen taltuttaja. Siihen sopivia välipaloja löytyy aina takin taskusta.

Angelvuon perheessä ruoka on nautinnon lähde ja arjen pelastaja. ”Haluaisin opettaa lapsilleni, että ruoka on ihana asia.”

Helsinkiläisessä Angelvuon perheessä eletään kiireistä pikkulapsiarkea. Kaksivuotias Arvi on päiväkodissa ja kahdeksankuukautinen Ruth vielä kotona. Äiti Hanna Angelvuo on vanhempainvapaalla, mutta tekee sen ohella yrittäjänä töitä meikkaajana ja Instagramista tuttuna vaikuttajana.

Viime syksy oli Angelvuon perheessä rankkaa aikaa. Hanna sairastui synnytyksen jälkeiseen masennukseen ja kuormitusta lisäsivät vanhemman lapsen uhmaikä, perheen isän Henrikin työpaineet, vauvan koliikki ja jatkuva sairastelukierre.

Jaksaminen oli pitkään kovilla, mutta nyt perheellä on taas energiaa muuhunkin kuin perusarjen pyörittämiseen. Lauantaisin Angelvuot käyvät sirkuksessa ja torstaisin perheuinnissa. Myös kirjastot, leikkipuistot ja kahvilat ovat tulleet tutuiksi.

– Vaikka elämä onkin tällä hetkellä hektistä, niin arki on tasoittunut. On ihanaa käydä taas tekemässä yhteisiä juttuja, Hanna sanoo.

Nälkäkiukulta välttyy ennakoimalla

Koska arki on kiireistä, pitää Hanna aina mukanaan välipaloja, joita löytyy usein myös takin taskusta. Smoothiepussukoita kuluu etenkin harrastuksissa, pitkillä automatkoilla ja päiväkotipäivän jälkeen, jos päätetään jäädä ulos leikkimään. Oikein ajoitetulla välipalalla on ehkäisty monta nälkäkiukkua.

– Olen hyvä ennakoimaan. Meillä on ollut aika pahoja uhmakohtauksia ja senkin takia osaan miettiä syömiset aika hyvin etukäteen, Hanna sanoo.

Kaupan välipalahyllyllä Hanna kiinnittää huomiota siihen, että smoothiepusseissa on vain hedelmiä soseena, eikä niissä ole esimerkiksi mehutiivistettä tai lisättyä sokeria.

Arvin suosikki on Semperin uusi sokeroimaton Fruktmums Mustikka & Kaura -välipalapussukka, joka sisältää omenaa, banaania, mustikkaa ja kaurahiutaleita. Ruth on ihastunut pelkkää hedelmää sisältäviin Fruktmums-soseisiin, joita hän syö sellaisenaan tai puuron päällä. Kaikki Semper pussivälipalat ja -puurot sisältävät hedelmiä ja marjoja vain soseutettuna, ilman makeita mehuja.

– Yleensä valitsen tuotteen, jossa on kuitua eli marjojen ja hedelmien lisäksi vaikkapa kauraa. Välipalan pitää ennen kaikkea olla sellainen, josta lapsi tykkää. Meillä lapset onneksi rakastavat välipaloja.

Joskus ketsuppi on ainoa vihannes

Angelvuon perheessä ruoka on paitsi arjen pelastaja, myös nautinnon lähde. Henrik loihtii ruokapöytään usein aasialaisia makuja, ja Hannan bravuureja ovat klassikkoruoat kuten makaronilaatikko, lihapullat sekä spaghetti bolognese.

Vihanneksia ja hedelmiä pyritään pitämään aina tarjolla. Koko perheen suosikkeja ovat kurkku, parsakaali ja bataatti, mutta uhmaikäiselle nekään eivät aina kelpaa. Siitä Hanna ei ota turhia paineita.

– Olen välillä ihan onnellinen, jos Arvi syö makaronin ja lihapullat, vaikka ainoa kasvis olisikin ketsuppi – seuraavana päivänä hän saattaa syödä kokonaisen parsakaalin. Uskon, että kun kasviksia on esillä, niin ennemmin tai myöhemmin lapsi alkaa niitä syömään.

Myös herkuttelulle on Hannan mukaan paikkansa, mutta limuja tai karkkia hän ei lapsilleen anna. Sokerihumala on Hannan kokemusten mukaan tila, jota hän ei halua päivittäin kokea. Lasten hampaistakin täytyy pitää huolta.

– Meidän mielestä tosi hyvä ruoka voi olla myös tosi terveellistä. Välillä herkuttelemme pullalla, mutta en laske sitä välipalaksi – se on hetki, kun menemme yhdessä kahvilaan. Haluaisin ennen kaikkea opettaa lapsilleni, että ruoka on nautinto ja ihana asia, Hanna sanoo.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X