Päivähoidon aloittaminen – uuden elämänvaiheen alku

Päivähoidon aloittaminen on vanhemmille usein suuria tunteita ja huoltakin aiheuttava asia. Oman lapsen luottaminen vieraan ihmisen hoitoon on iso päätös. Valitun hoitopaikan tulisi tukea vanhemman työhön paluuta ja sen lisäksi täyttää liuta muita vaatimuksia. Äkkiseltään sopivan hoitopaikan valinta voi tuntua vaikealta, mutta sitä sen ei tarvitse olla. Väestörekisterikeskus on kehittänyt Suomi.fi- palvelun, joka auttaa vanhempia selvittämään oman alueen päivähoidon mahdollisuuksia.

Kaupallinen yhteistyö: Kaupallinen yhteistyö: Väestörekisterikeskus

Helsinkiläinen Alisa, 31 istuu maaliskuisena iltana keittiön pöydän ääressä muistellen kulunutta kahta vuotta, jotka on viettänyt kotona poikansa Lukan kanssa. Nämä kuluneet vuodet ovat alkuhämmennyksen jälkeen muodostuneet Alisan onnellisimmiksi vuoksi. Arki on ollut ihanan yksinkertaista ja kiireetöntä. Alisa ja Luka ovat rakentaneet omat päivittäiset rutiininsa leikkipuistotreffien, muskarin ja yhdessä olon ympärille. Illat ja viikonloput on pyhitetty koko perheen laatuajalle, kun isäkin on silloin kotona.

Luka täytti juuri 2 vuotta ja kesän jälkeen Alisan on aika palata takaisin työelämään. Edessä on myös pienen Lukan elämän tähänastisesti suurin muutos, päivähoidon aloittaminen.
Alisa on kuullut kauhutarinoita äitien kahvipöytäkeskusteluissa suurista laitosmaisista päiväkodeista ja useiden vuosien jonotusajoista ”parempiin” päivähoitopaikkoihin. Päivähoidon suunnittelu kauhistuttaa Alisaakin, osittain senkin vuoksi, ettei hän tiedä mistä pitäisi aloittaa. Mikä olisi sopiva hoitomuoto? Miltä alueelta sopivaa paikkaa kannattaa hakea? Tavallinen vai kielikylpypäiväkoti? Yksityinen vai julkinen? Päähän tulvivien kysymysten lista tuntuu olevan loputon.

Kaikki tarvittava tieto vaivattomasti yhdestä paikasta

Alisa huokaa syvään ja avaa läppärinsä. Jossain vaiheessa päivähoidon hakeminen on aloitettava, miksei siis vaikka nyt. Aikaisemmin päivällä Alisa oli kuullut leikkipuistossa toisen äidin kehuvan uutta palvelua, jossa hoitopaikan etsiminen on vaivatonta ja kaikki tarvittava tieto löytyi nopeasti samasta paikasta. Palvelu oli nimetty helposti muistettavasti: Suomi.fi. Kannattaahan sitä ainakin kokeilla, kun toinenkin äiti oli ollut niin tyytyväinen.

Alisa siirtyy Suomi.fi-palveluun ja muutamalla klikkauksella hän jo löytääkin etsimänsä osion ja pääsee selvittämään oman alueensa päivähoidon palveluita. Pian Alisa huomaa, että sivustolta todellakin löytyy vastaus lähes kaikkiin hänen loputtomilta tuntuviin kysymyksiin. Alisa keittää itselleen kupillisen teetä ja ryhtyy syventymään Suomi.fin tarjoamaan tietopakettiin ajatuksella. Ei tämä niin vaivalloinen projekti tainnutkaan olla.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi