Mainos: Henkivakuutusyhtiö Kaleva 05.07.2021

Pirjo joutui taloudelliseen kriisiin, kun puoliso kuoli yllättäen: ”Olimme todella sinisilmäisiä”

Pirjon surulliset kokemukset neljän vuoden takaa muistuttavat vakuutusten tärkeydestä. Puolison kuolema voi olla myös taloudellinen järkytys.

Vielä reilut neljä vuotta sitten Pirjo eli tavallisen onnellista perhe-elämää miehensä ja kahden lapsensa kanssa. Yksi Espanjan-matka muutti kuitenkin kaiken, dramaattisella tavalla.

Tuolloin 10- ja 12-vuotiaat lapset löysivät isänsä tuupertuneena loma-asunnon pöydän äärestä. Pirjo yritti elvyttää miestään ja saada samalla apua paikalle. Avun saaminen oli hankalaa, sillä ensimmäinen hätäkeskuspäivystäjä puhui vain espanjaa.

Kun ambulanssi lopulta saapui, aikaa oli vierähtänyt tunnin verran. Elvytysyritykset eivät olleet auttaneet.

Terveellisiä elintapoja suosinut, sairaanhoitajana työskennellyt 39-vuotias mies kuoli, vaikka pari kuukautta aiemmin tehty terveystarkastus oli osoittanut kaiken olevan hyvin. Myöhemmin selvisi, että miehellä oli ollut piilevä sydänvika.

Säästöt hupenivat

Pirjon sisko lensi Espanjaan shokissa olevan perheen tueksi.

– En olisi pystynyt toimimaan yksin. Olin niin järkyttynyt, Pirjo muistelee.

Matkavakuutus kattoi siskon lentokulut, mutta kuolleen puolison kulut yllättivät. Hiljattain ammattiliittoa vaihtaneella puolisolla ei ollutkaan liiton jäsenilleen maksamaa matkavakuutusta, kuten Pirjo oletti.

– Mieheni kuolemaan liittyvät kulut ulkomailla ja hänen kuljetuksensa Suomeen maksoivat noin 10 000 euroa.

Kulut veivät perheen taloudelliseen kriisin. Pirjon kaikki säästöt hupenivat.

Pariskunnan tili oli puolison nimissä. Vasta kolmen viikon kuluttua kuolemasta Pirjo pystyi käyttämään yhteisen tilin varoja puolison nimissä olevien vakuutusten ja lasten harrastusten laskuihin.

Loput rahat vapautuivat perunkirjoituksen ja perinnönjaon jälkeen useita kuukausia myöhemmin.

Hautajaiskulut Pirjo sai maksettua puolisonsa tililtä ja pienen perintöveron itse. Lainoja ei ollut, eikä niitä onneksi tarvinnut ottaa säästöjen ja sukulaisilta saadun avun ansiosta.

– Taloudellinen pudotus oli dramaattinen, sillä elämämme oli suunniteltu kahden elättäjän varaan. Jouduimme miettimään rahankäyttöä tarkkaan, sillä menot eivät juuri pienentyneet.

Uupumus vei työt

Perhe muutti pienempään asuntoon ja matkustelu jäi. Taloudelliset haasteet, unenpuute ja ainainen vastuu lapsista ajoivat Pirjon uupumukseen. Hän joutui jäämään pois työelämästä ja tulot pienenivät entisestään.

– Halusin pitää lasten elämän mahdollisimman samanlaisena kuin ennen, joten tingin entistä enemmän omista menoistani. Isää ja lapsia yhdistäneeseen musiikkiharrastukseen oli löydyttävä rahaa, Pirjo sanoo.

Tilanne parani pikkuhiljaa. Pirjolla oli aikaa levätä, ja hän sai vertaistukea nuorten leskien Facebook-ryhmästä. Hän löysi myös uuden työn.

– Minulla tai puolisollani ei ollut koskaan käynyt mielessäkään, että meille voisi käydä näin ja tarvitsisimme henkivakuutusta. Jälkeenpäin olen ajatellut meidän olleen todella sinisilmäisiä.

Turvaa pariturvasta

Nyt, neljä vuotta myöhemmin, Pirjon elämä on taas mallillaan. Hänellä on töitä, lapset voivat hyvin  ja hän on mennyt uusiin naimisiin.

– Olen saanut elämän taas rullaamaan, Pirjo iloitsee.

Henkivakuutuksetkin ovat kunnossa, ja perheen tulevaisuus on turvattu, jos jotakin vastaavaa tapahtuisi taas.

Pirjolla ja uudella puolisolla on henkivakuutus pariturvana. Naimisiin menneellä pariskunnalla on talo ja lainaa, ja hoitotahdotkin on tehty.

– Se suru ja arjen pyöritys vievät niin paljon energiaa. Jos toinen jäisi yksin, toisen ei tarvitse miettiä ainakaan talousasioita, kun henkivakuutus on kunnossa.Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X