Mainos: Yhteistyössä Ella's Kitchen 03.07.2018

Puhdasta ja terveellistä - lasten valmisruuat ovat hyvä vaihtoehto kotiruoalle

Lasten valmisruuat tarjoavat helpotusta arjen keskellä ja reissussa. Lisäksi ne ovat tarkoin valvottuja ja säädeltyjä. Älä siis suotta vierasta valmisruokia!

Moni vanhempi kokee huonoa omaatuntoa syöttäessään lapselle valmiita soseita ja valmisruokia. Aivan turhaan! Lasten valmispurkkiruuat valmistetaan laadukkaista raaka-aineista, ja ne ovat tarkkaan valvottuja. Ne ovat siis lapselle turvallisia, ja niitä voi hyvällä omallatunnolla valita ostoskoriin.

Vastakkainasettelu kotiruuan ja purkkiruuan välillä onkin syytä unohtaa – kummallekin löytyy paikkansa. Monissa perheissä tilanteet elävät, ja usein pikkuruisia annoksia maistelevalle vauvalle pieniin annoskokoihin pakatut purkkiruuat ovat helppo valinta. Ne myös säilyvät paremmin reissussa ja ovat näin ollen turvallinen vaihtoehto.

Tarkkana sokerin ja suolan määrässä!

Valmisruuissa sokerin ja suolan määrä on hyvin säädeltyä, ja pienten lasten ruokavalio onkin hyvin suolatonta ja sokeritonta.

Yli 1-vuotiaiden lasten kohdalla vanhempien tarkkuus ruokien lisäaineista ja sokerin ja suolan määrästä saattaa usein heltyä, kun lapset alkavat syödä samaa ruokaa muun perheen kanssa. Lastenruuissa kannattaakin seurata juuri sokerin ja suolan määrää. Esimerkiksi murot saattavat sisältää hurjan määrän lisättyä sokeria!

Seuraa näitä lastenruokien pakkausmerkintöjä:

  • Sokeri
  • Suola
  • Säilöntäaineet
  • Mahdolliset allergeenit

Älä pelkää allergioita!

Maisteluvaiheessa pienet helahdukset lapsen iholla voivat olla täysin normaaleja, kun elimistö totuttelee uusiin ruoka-aineisiin. Allergian pelossa ei siis kannata alkaa välttää tiettyjä ruoka-aineita. Esimerkiksi kaalit ja linssit lisäävät suolistoon kaasuja, eikä sitä tarvitse säikähtää. Ruoka-aineisiin kannattaakin totutella aluksi pienillä määrillä ja antaa vauvan elimistön hiljalleen tottua erilaisiin ruokiin.

Monipuolisesti erilaisia ruokia ja makuja maistelemalla lapsen elimistö ja immuniteetti kehittyvät, eikä allergioita synny yhtä paljon. Jos päättää omatoimisesti jättää jotain pois lapsen ruokavaliosta, saattaa aiheuttaa lapselle herkistymistä ruoka-aineille, joille tämä ei alun perin ollutkaan herkistynyt.

Jos lapsen allergiaoireet kuitenkin ovat jatkuvia tai todella voimakkaita, kannattaa ne tutkituttaa terveydenhuollossa. Vakavan allergian hoidossa välttämisruokavalio on tarpeen ja allergioiden hoito ja seuranta ovat yhteistyötä terveydenhuollon kanssa.

Hyvä uutinen kuitenkin on, että lasten allergioiden on tapana mennä ohi kouluikään mennessä. Nykyään lasta pyritäänkin siedättämään allergeeneille ja pitämään lieviä allergiaoireitakin aiheuttavia ruoka-aineita mukana lapsen ruokavaliossa.

Juttua varten on haastateltu Sydänliiton ravitsemusasiantuntijaa Kati Kuismaa. Lisää vinkkejä löydät neuvokasperhe.fi-sivulta.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X