Voiko lapselle tarjota mausteista ruokaa ja muut kaikkia askarruttavat kysymykset – testaa tietämyksesi

Kaupallinen yhteistyö: Semper

 

Usein ajatellaan, ettei pienille lapsille saa tarjota maustettua ruokaa. Mausteet voivat kuitenkin lisätä lapsen ruokahalua, avoimuutta ja kiinnostusta ruokaa kohtaan.
Makuelämysten mahdollistaminen kannattaa, mutta suolaa ja sokeria tulee välttää.

Entä missä iässä vauvalle voi tarjota kiinteitä ruokia? Tai paljonko on tarpeeksi proteiinia?

Vastaa kysymyksiin ja osallistu arvontaan! Voit voittaa Scoot & Ride potkupyörän!
Scoot & Ride pyörät ovat nerokkaita potkupyörän ja potkulaudan yhdistelmiä. Arvo noin 105 €.

 

Kommentit

8 kommenttia
Avatar

Kysymysten oikeat vastaukset eivät kaikki ole oikein. Ja mietinkin että mihin ne perustuvat?

Avatar

Kannattaa olla maltillinen ettei tule allergioita

Avatar

Mihinhän tämä perustuu?

Avatar

Voi, kunhan on miedompia, eikä tulisia mausteita .Lapsi kyllä kertoo sen ihan itse.Mikäli ei osaa puhua niin ilmeillä

Avatar

Ei se estä allergioiden tulemista jos on maltillinen siinä mitä tarjoaa. Tietysti esimerkiksi kiivi on esimerkiksi sen verran allergisoiva ettei sitä kannata antaa heti. Luin yhden tutkimuksen, että jos lapsi elää liian steriilissä ympäristössä niin se lisää allergioiden mahdollista. Eikä ollut mikään pilipali tutkimus.

Avatar

Luontoyhteyden puuttuminen
On todettu, että maatiloilla elävillä lapsilla on huomattavasti vähemmän allergioita ja parempi allergiasuoja kuin kaupunkilaislapsilla. Kaupungistumisen myötä allergiat ovat vähitellen yleistyneet kun yhteys luontoon, maaperään ja maaperän mikrobistoon on vähentynyt kaupunkiympäristössä.

Liika hygienia
Liiallinen peseminen ja esim. desinfioivien pesuaineiden käyttö on heikentänyt osaltaan ihmisten omaa, luonnollista immuunijärjestelmää. Myös ravinto on monasti pitkälle prosessoitua ja ”elotonta”, eikä sillä monesti ole juurikaan tekemistä alkuperäisen ruoka-aineen kanssa.

Immuunijärjestelmän heikkeneminen
Kun elimistömme oma puolustusjärjestelmä ei enää toimi, se ei enää osaa erotella vaarallisia ja ei-vaarallisia aineita toisistaan. Elimistö tekee vääriä johtopäätöksiä, jotka aiheuttavat vääriä reaktioita ja tulehduksellisia oireita. Näitä kutsutaan allergioiksi.

Monimuotoinen ympäristö on kaiken elollisen, myös ihmisen, hyvinvoinnin kannalta hyvin tärkeä.

Luonto ja ympäristömme, myös koti, ovat täynnä eläviä eliöitä, myös silmälle näkymättömiä mikro-organismeja. Mikro-organismeihin kuuluvat bakteerit, levät, alkueläimet, hiivat, homeet ja virukset. Nämä muodostavat ns. mikrobioomeja, eli mikroeliöiden populaatioita iholle, hengityselimiin ja suolistoon.

Kun luontoyhteys vähenee ja ympäristömme on liian puhdas, jopa desinfioitu, mikrobioomit yksipuolistuvat ja köyhtyvät, eivätkä pysty enää tuottamaan immuunijärjestelmälle oikeanlaisia ärsykkeitä tai kommunikoimaan immuunijärjestelmän solujen kanssa niin, että immuunijärjestelmä pystyisi erottamaan vaarallisen ja vaarattoman. Sisäelimissä ja aineenvaihdunnassa ongelma ilmenee ruoka-aineallergioina, iholla esim. ihottumana ja hengityselimissä allergisena nuhana. Elimistömme ja immuunijärjestelmä reagoi siis ”varmuuden vuoksi” ja tuloksena on sairausoireita.

Kuinka voi saada luontoyhteyden takaisin?

• Menemällä luontoon: metsään, rannalle, puutarhaan, puistoon.
• Jos ei ole puutarhaa, hankimalla viherkasveja ja kasvattamalla parvekkeella kukkia, yrttejä ja vihanneksia.
• Hankimalla lemmikin.
• Lakkaamalla käyttämästä desinfioivia pesuaineita kodin siivouksessa.
• Käyttämällä käsien pesemiseen tavallista saippuaa, käsien desinfionti ei kotioloissa ole tarpeellista.
• Syömällä lähiruokaa jota ei ole käsitelty säilyvyyden parantamiseksi.
• Syömällä ruokaa suoraan puutarhasta ja metsästä. Pienet multanokareet esim. salaatinlehden mukana eivät ole vaarallisia.

Kotia ei kannata turhaan ”ylisiivota” esim. hyvin voimakkailla pesuaineilla, koska se on – turhaa. Omaa mahdollista bakteerikammoa kannattaa tarkastella tarkemmin ja koittaa laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin:
99.9 % mikrobeista ja bakteereista on ihmiselle turvallisia ja itseasiassa hyvin tärkeitä, jopa elinehto. Meitä varoitellaan pöpöistä siellä, pöpöistä täällä: varo tiskirättiä -se tartuttaa sinuun flunssan, tiskiallas kuhisee bakteereja, pyyhkeistä saat pöpöjä, vessaa vetäessä ilma on sakeanaan ulostebakteereista. Nukkamatot, hammasharjat, käsilaukkujen pohjat muistetaan myös mainita bakteeripesäkkeinä. Huoletta käyttelemme kuitenkin näppistä, kaukosäädintä, rahaa, julkisten tilojen ovenkahvoja ja laulelemme karaokemikrofoniin… Kännykässä on jopa yli kymmenen kertaa enemmän bakteereita kuin vessanpöntössä, ovenkahvakin on puhtoinen siihen nähden.

Pöpöjen ja bakteerien kanssa on eletty ennen tehokkaita, desinfioivia pesuaineita. Kyllä niiden kanssa pärjätään tänäkin päivänä…

Avatar

4-6 kk ikäisenä yösyöttöjen lopettaminen? Lähes jokainen 4kk ikäinen on aivan liian nuori siihen että yösyötöt lopetetaan. Paljon parempi olisi odottaa vuoden ikään tai vähintään 8kk kun lapsi jo syö kiinteitä isompia määriä. 4-6kk ikäisen makuannokset eivät täytä ravinnontarvetta niin että se korvaisi yösyömisen.

Avatar

Yösyöttöjen lopetus on niin vauvakohtaista, harva 4kk tai edes 6kk ikäinen on valmis yösyöttöjen lopettamiseen. Maidon kuuluu olla lapsen pääasiallinen ravinto 1v ikään saakka.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi