kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 08.12.2023

Tämän kaapininventointiprojekti opetti!

Teksti
Karoliina Pentikäinen

Aloitin marraskuun alussa prokkiksen, jonka tarkoituksena oli saada meidän kuivakaapit tyhjäksi ennen joulua. Listasin tuolloin KAIKKI meidän perheen kuivakaappikamppeet ylös, ja tavoite oli totta kai, että lista olisi nyt huomattavasti lyhyempi. Se onkin, mutta ennen kaikkea projekti viritti ilmoille nämä ajatukset.

  1. Vaikka tilataan meille ruoka pääasiassa kotiin Prisman kuljetuspalvelusta, ja olen ajatellut, että se vähentää ruokahävikkiä (koska tilatessa voi tsekata kätevästi, mitä kaapissa on), todellisuudessa olen silti tilannut ruokaa usein ihan liikaa. Varsinkin jotain pastaa tyylillä “kyllähän se nyt säilyy”.
  2. Kuivakaappiprokkiksen aikaan aloin ajatella arkiruokia eri kautta. Ennen mietin, mitä haluttaisiin syödä, ja sitten katsoin, mitä kaapissa oli jo valmiiksi. Nyt tein tämän prosessin toisin päin: katsoin ensin kaapit ja mietin, missä ruuissa voisin käyttää mahdollisimman paljon jo olemassa olevia aineksia. Sitten tein kauppakassitilauksen vain loppuosaan näitä ruokia.
  3. Olin äimistynyt, kuinka paljon vähemmän meidän viikoittaisen kauppakassitilauksen euromäärä oli. Ja siis emme todellakaan ole vielä syöneet kaappeja tyhjäksi, lähimainkaan, joten tätä iloa kestää vielä pitkään. 
  4. Samaan aikaan, kun kaappien tyhjäksi syönti tuotti iloa, mietin useaan kertaan, kuinka paljon hätävaraa tulisi jättää. Viime vuosien aikana on puhuttu valtavasti kotivarasta, ja nyt mietin, pitäisikö kotivara siirtää kokonaan jonnekin eri kaappiin kuin siihen, mistä syödään arkena. Tosin tässä ongelma on se, että kotivaraakin pitäisi muistaa päivittää, ettei sinne jäisi mikään tuote vanhenemaan.
  5. Kuivakaappiprojekti on tehnyt musta vielä tarkemman ruuan hävikin suhteen. Olen AINA inhonnut heittää hyvää ruokaa hukkaan ja siksi meillä on usein jämäruokapäiviä, mutta nyt huomasin, että myös jääkaapin antimet käytettiin vielä tarkemmin. Samoin mun joulun ruokatilaukset on selkeästi niukemmat kuin edellisvuosina, koska en kestä ajatusta siitä, että ruokaa menisi hukkaan. Esimerkiksi neljän eri lootan sijaan tilasin vain kahta laatikkoa — porkkanaa ja perunaa —  koska niistä me aidosti pidetään ja muut olisi olleet vain kiva, muttei pakollinen, lisä. 

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X