kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 03.04.2024

Kodin siivous on kuin pikadietti

Teksti
Karoliina Pentikäinen

Siivoaminen on vähän sama kuin pikadietit. Moni kykenee siihen – yhteen rykäisyyn – mutta kun siisteys pitää ottaa elämäntavaksi, ei se olekaan yhtä helppoa. Kuten ei ole helppoa noudattaa terveitä elämäntapoja myös kuurin jälkeen.

Mä olen koko perhe-elämäni ajan keskittynyt siivoamiseen, mutta unohtanut kaikkein tärkeimmän – keinot, niksit ja rutiinit siisteyden ylläpitoon. Totta kai “ylläpito” on lapsiperheessä laaja käsite, koska joka ikinen ilta täällä on edelleen vessapaperilla tehtyjä koristeita pitkin kaappien päällisiä, hiekkakasoja olkkarin lattialla ja käpy/kivi/keppikokoelma ruokapöydällä. Silti uskon, ja itse asiassa nyt tiedän, että ylläpito ei tarkoita sitä, etteikö koskaan olisi sotkua. Se tarkoittaa sitä, että kodin saa tosi nopeasti, rutiinilla, ihan siistiksi. Ja joo, sen eteen on vähän siivottava, mutta se ei ole sama kuin se, miten täällä ennen siivottiin. Kuulostaako oudolle? Ehkä, selitän nyt hieman tarkemmin. 

  • Kaiken a ja o on se, että asioille on omat paikkansa. Tätä vinkkiä ette olekaan varmaan koskaan kuulleet, lol! Mutta. Mäkin luulin ennen, että meillä olis asioille omat paikkansa, mutta todellisuudessa oltiin vasta puolimatkassa. Meillä oli kyllä paikat, mutta a) paikka oli liian laaja käsite tai b) paikka oli jotenkin niin ahdas, ettei sinne siksi tullut laitettua asioita paikoilleen. Toisin sanoen: Mitä tarkempi ja helppolaittoisin paikka on, minne tavara laitetaan, sen varmemmin tavara päätyy oikealle paikalleen vaivatta. Älä siis varaa jotain tiettyä laatikkoa kaikille pakastusrasioille, juomapulloille ja leivontahärpäkkeille, vaan jaottele laatikko niin, että KAIKKI pullot on laatikon yhdessä osassa, kaikki pakastusrasiat toisessa jne. Sama homma vaatteiden ja oikeastaan minkä tahansa kodinesineen kanssa. Todella tarkka, jopa nimetty, paikka, jolloin tavara ei jää kuljeskelemaan vaan jonnekin. Näin ne löytyvät helpommin, mutta ne tulee laitettua pesun/käytön jälkeen myös säntillisemmin paikalleen.Tässä on tosi tärkeä pointti se, että hyllyt ja kaapit ei saa olla liian täynnä. Jos jonkun tavaran oikea paikka on kaapin perällä, liian monen mutkan ja tavarakasan takana, voit olla varma, ettei tavaraa jaksa koskaan laittaa oikealle paikalleen. 
  • Älä valjasta kotia kaiken epäolennaisen jemmapaikaksi. Kun inventoin meidän kaappeja, huomasin, että meillä vie kauheasti tilaa sellaiset asiat – varsinkin keittiössä – jotka ei varsinaisesti ole meidän tavaroita/itse varta vasten hankittuja. Meillä oli kymmeniä ystäviä/sukulaisten astioita, jotka oli jäänyt nyyttärimenoista. Ja sitten vielä enemmän niitä jädepaketteja ja vastaavia, joita oltiin käytön jälkeen pesty “käteviksi säilytysrasioiksi”. En tajua, mikä pula-ajan homma sekin, että joka saaterin purkki on pestävä jemmaan. Koska: Meillä on ihan oikeat rasiat ruuan säilytykseen ja eväsrasioiksi. Sellaiset, jotka on kauniimmat, kätevämmät ja menee sisäkkäin. Jatkossa palautan laina-astiat heti ovensuussa vieraiden lähtiessä ja laitan surutta muovinkeräykseen kaikki turhat rasiat. 
  • Tutki, mitä esineet jää useimmiten pyörimään nurkkiin ja pussukoihin ja perusta niillekin omat paikkansa. Ne on yleensä ne, joille ei ole koskaan ollutkaan omaa paikkaa, koska “seilaavat” kamppeet on usein väliaikaisia. Mä olen silti huomannut, että juuri ne väliaikaiset nyssäkät ja pussukat tekee kodista rähjäisen. Siksi olen perustanut myös tällaisille asioille omat paikat. Mulla on nyt kori yhdessä kaapissa sitä varten, että aina kun tulee kirppikselle menevä vaate eteen, voin viedä suoraan sen tuonne kaappiin. Samoin mä tarjoushaukkana ostan usein kosmetiikkaa ja pesuaineita yli senhetkisen tarpeen. Ennen nämä purkit seilasi pitkin kylppäriä, mutta nyt mulla on oma laatikko myös näille extroille. Kun joku shampoo tai vastaava loppuu, voidaan käydä “shoppailemassa” omalla kaapilla.
  • “Aina on aikaa laittaa asiat paikalleen”, on mun uusi motto. Ennen koti räjähti, kun en muka ehtinyt laittaa tiskejä ennen töihin lähtöä. Olen huomannut, että asioiden paikalleen laitto vie lopulta niin vähän aikaa (vertaa jälkikäteen siivoamiseen), että lähestulkoon aina tulipalokiireessäkin ehtii iskeä tipahtaneen hanskan kaappiin ja sulkea kaapinoven. Ja niin ehtii muuten muukin perhe. Tämä + siivousvartti on varmasti olleet merkittävimmät seikat sen suhteen, että koti ei räjähdä enää massiivisesti. 
  • Unohda sohvan- ja sängynaluset. Olen aina toitottanut, että pienissä tiloissa pitää ottaa kaikki liikenevä tila säilytykseen, ja siksi olen suosinut tavaroiden säilytystä vaikkapa sohvan alla. Pöh! Olin väärässä! Vaikka tavaraa sujahtaa sinne ja tänne, sohvan alle ja kaapin päälle, tulee kodista ainakin omaan makuuni liian tunkkaisen tällä tavalla. Mieluummin kannattaa raivata (ovellisiin) kaappeihin sen verran tilaa, että tavara mahtuu muualle kuin tasoille ja huonekalujen alle. 
  • Laita esille kauniita asioita! Nyt, kun kotona ei ole jokainen taso täynnä seilaavaa tavaraa, on tosi kiva laittaa kauniita asioita esille. Ne ikkunalaudat, hyllyt tai vaikka aamiaiskaappi, joka näkyy, tulee jotenkin ihan eri tavalla esille, kun tasojen päälle voi laittaa kauniita asioita. Edelleenkään en juuri välitä koriste-esineistä, mutta parhaat käyttötavarat esille, niin johan on ilo silmälle. Kun näkee, millainen koti roinan alta paljastuu, kannustaa se omalta osaltaan pitämään tavarat niille varatuilla paikoilla. 

Toivottavasti listassa oli jotain uutta ja innostavaa 🙂 

-Karoliina-

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X