kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 23.07.2024

Fit for forty! 8kk aikaa

Teksti
Karoliina Pentikäinen

Mä täytän tasan kahdeksan kuukauden päästä 40 vuotta. Nelikymppinen identiteetti on ollut jo mulla useamman vuoden päällä, koska puoliso ja suurin osa ystävistä on ylittänyt jo tuon rajapyykin, mutta täytyy sanoa, että tuntuu lähestyvä nelikymppisyys edelleen vähän erikoiselle. Nelikymppinen kuulostaa vanhalle, enkä tunne itseäni yhtään vanhaksi. Päinvastoin! Tuntuu sille, että elän elämäni eloisinta aikaa. 

Yksi asia, joka tosin viittaa ikäkriisiin on se, että alan tajuta vielä selkeämmin sen, ettei täällä eletä ikuisesti. Jos saan elää puoletkin vielä lisää, on se jo tosi hyvä “suoritus”. Kuoleman pohtiminen ja ennen kaikkea hyvän elämän eläminen on ollut viime vuosina jotenkin vahvasti mielessä. Eritoten olen halunnut alkaa toimia elämässäni niin, etten ainakaan omilla toimillani sabotoi mun elinvuosien laatua. Haluan tehdä sellaisia elämänvalintoja mun energian jaon, sosiaalisten suhteiden, liikunnan ja ravinnon suhteen, ettei tarvitse myöhemmin jossitella. Ja koenkin, että vuonna 2021 aloitettu liikunnallinen elämäntapa, myöhemmin jätetty alkoholi ja pari vuotta sitten saavutettu balanssi yöunissa ovat olleet niitä pieniä, isoja, tekoja, joiden avulla mun hyvinvointi on lisääntynyt radikaalisti.  

Mä kävin puolitoista  vuotta sitten kehonkoostumismittauksessa ja silloin, 37-vuotiaana, mun kehon ikä oli 21 vuotta. Kehon ikään vaikuttaa painon, rasvaprosentin ja lihasmassan suhde. Kävin samaisen mittauksen, samassa paikassa, viime viikolla, ja nyt mun kehon ikä oli 31. Tokihan se on edelleen 8 vuotta nuorempi kun mun todellinen ikä, mutta tunsin jo testiin mennessä, ettei kaikki ole “hyvin”. Tuolloin pari vuotta sitten – ekaa testiä tehdessä – mä tein tosi paljon lihaskuntotreeniä, jonka huomasin tosi pian sopivan mulle. Mä kehityn siinä luonnollisesti, aika pienellä vaivalla, aika nopeasti ja mikä parasta, mä voin todella hyvin, kun saan nostaa punttia. Se on musta kivaa ja väsynyt olo lihaksissa treenin jälkeen ihanaa! Tänä keväänä vaihdoin puntin pääasiassa juoksuun, koska oli tarkoitus juosta puolimaraton. Ja tosi pian mä huomasin, ettei juoksu vaan ole oikein mun juttu. Tykkään nopeista spurttitreeneistä, mutta varsinainen maratontreeni ei sopinut mun luonteelle, eikä kehollekaan. En saanut juoksutreenistä haluamiani kiksejä, ja keho alkoi pian olemaan jännällä tavalla löysä verrattuna punttitreenin tuomaan kireyteen. Päätin kuitenkin lusia maratontreenit kiltisti läpi, kunnes korona (?) vei mut petipotilaaksi, juoksu meni sillä ohi ja toipuminen on ollut pitkää. 

Vaikka ajattelen, ettei kehonkoostumukset ole mikään iso juttu, eikä kerro todellakaan kaikkea vartalon terveydestä, niin ihmeellisellä tavalla nuo mittaustulokset kertoi juurikin sen saman tarinan, mitä olin kokenut itse kehossani – parin vuoden takainen olo oli ehdottomasti enemmän minua kuin tämä tämänhetkinen olotila. Niinpä päätin, että jos kerran sain itseni tosi rapakunnosta tosi hyvään vireeseen vuosia sitten, haluan koittaa, mitä mun suorituskyvylle, keholle ja jopa verikoearvoille tapahtuu, kun teen hyvinvointimuutoksia mun elämässä seuraavan kahdeksan kuukauden ajan. En ala millekään kuurille, enkä havittele mitään spurttia, koska mun tavoite on pysyä hyvässä kunnossa – jos se on musta itsestäni kiinni – loppu elämäni. Ja tiedän, että olen jo nyt tosi hyvällä tiellä, hyvässä henkisessä ja fyysisessä kunnossa, mutta koska rakastan pieniä välitavoitteita, nelikymppissynttärit tuntuu juuri sopivalle etapille. Ehkä silloin nousee enemmän penkistä, kolesteroli on alhaisempi tai kehon ikä alkaa taas kakkosella. 

#FITFORFORTY on somessa hästäg, joka viittaa usein kehon muotoon ja kokoon. Jos kehon muoto muuttuu, se on kiva sivutuotos (ehkä), koossa ei ole valittamista. Mulle fitti nelikymppisyys tarkoittaa sitä, että olen nelikymppisenä ja siitä eteenpäin mahdollisimman terve ja virkeä. Ja mitä viime vuodet on mulle opettanut, paras keino pitää itsenstä elossa, on kehon kaikenlainen helliminen ja liikuttaminen.

Seuraa mun #fitforforty matkaa erityisesti IG:n puolella, vaikka varmaan tännekin jotain aiheesta tasaisesti kirjoittelen.

-Karoliina-

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X