Minun tarinani 13.12.2021

Miia syötti kaksosia upouudessa asunnossa, kun hänen miehensä kaksoiselämä paljastui: ”Lapseni antoivat syyn nousta aamuisin”

Kun Miia odotti kaksosia, hänen miehensä tapaili toista naista. Petoksen selvittyä appivanhemmat esittivät kysymyksen, jota Miia ei uskonut kuulevansa.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock
13 kommenttia

Miia vääntelehti sairaalavuoteen vierellä kyykyssä. Kipeitä supistuksia tuli vähän väliä. Raskautta oli takana vasta 35 viikkoa, mutta kaksosten synnytys oli pitänyt käynnistää.

Miian mies Jarkko tuli huoneeseen ja katsahti lattialla kyykistelevää vaimoaan.

– Mitä helvettiä sinä siellä teet? Mene takaisin sänkyyn!

Sitten Jarkko otti läppärinsä ja uppoutui tekemään töitä.

Jarkko oli viihtynyt hyvin töissä aina siitä asti, kun Miia oli tullut raskaaksi. Hän kävi bisneslounailla ja aamuyöhön venyvissä tapaamisissa. Niinä iltoina, kun hän oli kotona, hän istui koneella aamukolmeen asti.

He olivat tavanneet vuoden 2014 lokakuussa, seuraavan vuoden elokuussa he olivat jo naimisissa. Ei se kai ole liian aikaisin, jos on tunteistaan varma, Miia oli ajatellut rakastuneena. Jarkko oli vannonut rakkauttaan ja sanonut, että hän haluaa viettää loppuelämänsä Miian kanssa.

Kun raskaus vuonna 2016 alkoi ja ultrassa paljastui kaksoset, oli pariskunta haljeta onnesta. Ja nyt, kömpiessään lattialta sairaalavuoteeseen ja Jarkon tuijottaessa tietokoneen ruutua, Miia itki.

Selityksiä ja tekosyitä

Miia ja Jarkko olivat ostaneet uuden rivitaloasunnon meren rannalta pian sen jälkeen, kun lapset olivat ilmoittaneet tulostaan. Kaikki oli valmiina, kun he kotiutuivat kaksosten kanssa. Tuoretta isää ei tosin paljon kotona näkynyt.

– Ajattelin, että Jarkko vain kipuilee isäksi tulemista. Tai että asuntolaina ja työt stressaavat häntä, nyt 38-vuotias Miia muistelee.

Se ei ollut ensimmäinen kerta, kun Miia selitteli itselleen Jarkon äkkipikaisia tekemisiä. Kuten: mitä se oikeastaan haittaa, jos toinen viipyy aamuyöhön asti ilmoittamatta? Tai kai se on ihan normaalia, että mies on mustasukkainen, jos lähden yksin ruokakauppaan? 

Kerran ennen kaksosten syntymää Jarkko oli uhannut riidan yhteydessä tappaa itsensä. Hän oli kaivanut leipäveitsen keittiönlaatikosta ja vannonut satuttavansa myös raskaana ollutta Miiaa, jos tämä soittaisi poliisit. Miia ajatteli seuraavana päivänä Jarkon lepyttelemänä, että kyseessä oli vain yksittäinen, epäonnekas ylilyönti.

Miian unelma perheestä oli niin suuri, ettei hän kyennyt luopumaan siitä tapahtumista huolimatta.

Jarkkokin oli hyvä selittämään tekojaan. Raivonpurkaukset ja mustasukkaisuuskohtaukset johtuivat vain huolesta, hänhän vain rakasti Miiaa niin paljon. Tai työasiat stressasivat. Tai hänellä oli huono päivä. Tekosyiden lista oli loputon, ja suhteen alkuaikojen onni oli yhä tuoreena Miian mielessä.

– Hänellä oli äärimmäinen taito kääntää asiat aina edukseen ja saada minut uskomaan mitä tahansa. Vaikkei hän koskaan käynytkään käsiksi minuun, kaikki varoitusmerkit olivat ilmassa. Silti en tajunnut lähteä. Ehkä unelmani perheestä oli niin valtava, että sokeuduin kokonaan.

Kaksosten synnyttyä Miia hoiti lapsia yksin kotona eikä aina edes tiennyt, missä Jarkko oli.

– Olin aina haaveillut vauvakuplassa elämisestä. Niinpä rakentelin unelmaani ydinperheestä yksin.

Lue myös: Kannattaako lasten vuoksi pysyä yhdessä? Kaksi asiantuntijaa kertoo mielipiteensä: ”Kaikissa suvuissa ei erota”

Kaikki romahtaa

Kaksoset olivat kahdeksan viikon ikäisiä. Miia syötti toista keittiössä, toinen nukkui. Jarkko oli työmatkalla ulkomailla.

Kännykkä pöydällä ilmoitti viestistä.

Oletko Jarkon vaimo? viestissä luki. Viesti oli tullut tuntemattomalta naiselta.

Miia vastasi myöntävästi ja kysyi, miksi nainen sen tahtoi tietää.

– Nainen kertoi, että hänellä oli ollut suhde Jarkon kanssa edelliset puoli vuotta. Jarkko oli ollut hänen kanssaan treffeillä jopa silloin, kun olin synnytyslaitoksella.

Tapahtumista on kulunut muutama vuosi, mutta niiden muistelu saa Miian yhä herkistymään.

– Se oli kuin joku olisi vetänyt nyrkillä palleaan.

Viesti vahvisti ajatuksen, joka oli kytenyt Miian sisällä jo pitkään.

Selvisi, että Jarkko oli valehdellut naiselle kaikesta: iästään, nimestään ja siitä, että hänellä oli vaimo ja kaksoset. Miia pyyhki kyyneleitään pöydän ääressä yrittäen ymmärtää, mitä oli juuri kuullut.

Kun Jarkko tuli kotiin, Miia ei päästänyt häntä eteistä pidemmälle. Hän vaati mieheltään selitystä. Kauhukseen hän kuuli, ettei viestin laittanut nainen ollut edes ainoa Jarkon syrjähypyistä.

– Sen illan ajan hän jaksoi esittää olevansa pahoillaan ja vannoi tekevänsä kaiken vahingon korjaamiseksi. Mutta jo seuraavana päivänä Jarkko kielsi minua jankuttamista aiheesta, jos haluaisin, että suhteemme vielä jatkuu.

Miia päätti, että heidän liittonsa oli ohitse.

Lue myös: ”Pelkään entistä miestäni niin paljon, etten voi olla missään tekemisissä hänen kanssaan” – Henkensä puolesta pelännyt äiti kertoo elämästään

Lisää salaisuuksia

Päiviä kului, mutta Jarkko ei suostunut kertomaan omille vanhemmilleen, että Miia halusi avioeron. Miia päätti kertoa heille itse – ja paljastaa heille myös eron syyn.

Jarkon vanhemmat eivät olleet lainkaan yllättyneitä. He vain kysyivät, mitä Jarkon peliriippuvuudelle kuuluu.

Niin mikä? Miia ihmetteli.

Siis pelaileeko se vielä? he selvensivät.

Vanhemmat kertoivat järkyttyneelle Miialle, että heidän poikansa oli ollut jo kymmenisen vuotta peliriippuvainen. Velkoja oli kertynyt jopa 200 000 euron edestä. Vanhemmat olivat auttaneet niiden maksussa juuri ennen kuin Miia ja Jarkko olivat hakeneet asuntolainaa.

– Kaikki valkeni minulle silloin. Tiesin, ettei Jarkko nukkunut öisin. Hän oli istunut kaikki ne kerrat koneella väittäen tekevänsä töitä, mutta hän olikin pelannut.

Miia muistaa kaksosten vauva-ajan enää sumuisesti.

Samalla Miia käsitti, miksi Jarkolla oli aina rahat loppu hyväpalkkaisesta työstä huolimatta. Miia oli myös lainannut useita kertoja Jarkolle rahaa erääntyvien laskujen maksuun, mutta se kaikki oli oletettavasti kulunut uhkapeleihin.

– En voinut ymmärtää, miksi Jarkon vanhemmat eivät kertoneet peliriippuvuudesta minulle ennen kuin menimme naimisiin.

Lue myös: Äidin peliriippuvuus vei koko perheen köyhyyteen – lue koskettava tositarina

Aika, jota en saanut

Eron jälkeen Miia muutti kaksosten kanssa toiselle paikkakunnalle. Vaikka avioero oli järjestynyt jälkikäteen ajateltuna yllättävänkin helposti, häntä pelotti – tunsihan hän Jarkon todellisen luonteen, aggressiivisen ja arvaamattoman.

Miia puhkeaa kyyneliin kertoessaan haaveidensa hautaamisesta. Vauva-arki on jäänyt hänellä sumun peittoon.

– Mietin ja kipuilin paljon sitä, olenko heille tarpeeksi. Olin aina haaveillut vauvan päälaen nuuhkimisesta, mutta en koskaan ehtinyt tekemään niin. Oli ruuat, pyykit, vaipanvaihdot. Aina toinen joutui odottamaan, kun tein toiselle jotain.

Arki kaksosvauvojen kanssa yksin ja petettynä oli raskasta, mutta toisaalta Miia kokee, ettei olisi selvinnyt ilman lapsiaan.

– He antoivat minulle syyn nousta aamuisin.

Kohti parempaa

Hiljattain Miian elämään on astellut uusi rakkaus. Vesa ja Miia tapasivat alkuvuodesta 2020, kun kaksoset täyttivät kolme vuotta.

Miia epäröi treffeille lähtemistä kauan, mutta Vesa jaksoi maanitella häntä. Se kannatti.

Myös Vesalla on takanaan traumaattinen parisuhde, Miia kertoo. Yhdessä heidän on kuitenkin hyvä olla. Vesa on ottanut myös kaksoset siipiensä suojiin, ja kahden aikuisen jakama arki on Miialle helpotus.

– Ei vain ne arjen lisäkädet, vaan myös se, miten suuri sydän hänellä on. Hämmästelen joka päivä sitä, miten hän pystyikään ottamaan heidät omikseen.

Kun Miia aloitti suhteen Vesan kanssa, hän sai burnoutin. Vuosien yksin pärjääminen ja petetyksi tulemisen käsittely vaativat veronsa.

– Annoin itselleni luvan romahtaa. Olin sairauslomalla neljä kuukautta ja nukuin melkein sen koko ajan. Vesa pysyi sen koko ajan vierelläni ja huolehti myös lapsista.

Arki toisen aikuisen kanssa on Miiasta sanoinkuvaamattoman ihanaa.

Kaksoset täyttävät pian viisi. Jarkko tapaa heitä harvakseltaan, mutta säännöllisesti.

Miiaa pelottaa päästää lapsensa Jarkon lähelle. Hän sai yhteisiltä tuttavilta äskettäin kuulla, että Jarkko olisi käyttänyt amfetamiinia koko heidän suhteensa ajan.

– Se oli viimeinen isku, sen kuuleminen oli aivan hirveää. Totta kai pelkään lasten puolesta, mutta minulla ei ole esittää mitään todisteita virkavallalle.

Vielä jonain päivänä Miia toivoo pääsevänsä tilanteeseen, jossa hänen tai lasten turvallisuuden puolesta ei tarvitsisi pelätä. Nyt hänellä on kuitenkin rakastava puoliso, joka jakaa taakan.

– Vesa sanoi minulle kerran, että mitä tahansa tapahtuukaan, hän seisoo aina rinnallani. Se oli ihaninta, mitä olen koskaan kuullut.

Artikkelissa esiintyvien henkilöiden nimet sekä joitain yksityiskohtia on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.

Lue myös: ”Odotusaikani olikin helvetti” – Lue Tiian järkyttävä tarina perheväkivallasta

Kommentit (13)

Tuskin on kuvitteellinen. Hienoa, kun äiti on jaksanut nostaa oman tuskansa ja tehdä asialle jotain.

Ja Jarkko ei saa tavata enää lapsiaan. Isä hävitetty elämästä. Tapaa harvakseltaan.. kuulostaa vieraannuttamiselta.. jos pettänyt tai pelannut ei ole syy että isä menettää lapset..

Huumeet kyllä on jos niitä ei kostonhaluinen ex puoliso keksi..

Tämä oli kuvitteelinen tarina.. toiselta puolelta

Kuulehan ”toinen ulottuvuus”. Kyllä toi Jarkko on sen tason luuseri ja moninkertainen kusettaja.. Hönen ei ole hyvö tavata lapsiaan. Huimeet on viimeinen pisara. Vieraannuttaminen voi olla tössö vaiheessa hyvökin juttu.

Sellasia ne itsekkäät pelihimoiset ja huuneiden viihdekäyttöjät ovat.

Ite olen 46v öijö. Etäisä. Pahan eron kokenut vaikka raitis ja huumeeton.

Olen samaa mieltä, tämä Jarkko pitäisi poistaa lasten elämästä, kunnes alkaa ottaa vastuuta itsestään ja teoistaan sekä eheytyisi riippuvuuksista.

joskus se voi olla parempi vaihtoehto, kuin se että lapset ovat täysin epäluotettavan vanhemman kanssa. Kuitenkin lasten etu menee kaiken edelle.

Lastenvalvojiin kannattaa ja pitää ottaa yhteyttä, jos epäilee, että toinen vanhempi on lasten aikana päihteiden vallassa. Tekevät esim huumetestin ennen kuin saa lapset. Sun täytyy vaan vaatia sitä, lastesi turvallisuuden takia. Valvotut tapaamisetkin vois olla hyvä vaihtoehto yleisillä paikoilla, kuten leikkipuistoissa. Eipähän pääsisi satuttamasn lapsia, ainakaan ilman, että kukaan näkisi tai kuulisi. Tsemppiä!

Kyllä kannattaa olla viran omaisiin yhteydessä että kun tietää toisesta poikkea vuuksia voipi olla että se lasten isä ei saa tavata laisinkaan tai viran omaisten läsnä ollessa tai yksin huoltajuus se ei saa tavata kun sun luvalla sinulle tulee täys päinen yksin huoltajuus

Ihmettelen minkä takia pitää ottaa uusi ukko jos kerran noin vaikeaa ollut entisen kanssa.Eikö se lapsista huolehtiminen pitäisi olla ykkösasia.

Aikku, olet sekaisin.

Tulihan se tuossa selitettyä, yksin ei aina jaksa ja varsinkin kaksosten kanssa. Et taida ymmärtää täysin kuinka tuore äiti voi kaivata toista aikuista ihmistä vierelle kun pohja elämältä tippuu alta. Kuulostaa siltä että hyvän miehen löysi, joka jakaa arjen taakan.

Kyllä surullista luettavaa.Meillä eii kaksosia ,mutta odottaessa kolmatta lasta ,mies ei halunnutkaann enää sitä (vaikka niin kovasti yrtimme.),halusi abortin ,johon en suostunut,kunn viikkoja oli jo paljon ja yhdessä olimme sitä suunnitelleet,odotin vauvaa lasten kanssa kolmistaan,kolmannen vauvan synnyttyä ihmettelin miehen käytöstä kun oli mustasukkainen kauppaankin menosta ja tosi hankalaa kaikki.Itselleni olin luvannut pitää perheen pystyssä vaikka vaikeaa oli.Itsellläni ei ollutenää vanhempia elossa johon olisin voinut tukeutua (kuolivat hukkumalla juuri kun tapasin tämän miehen),miehen äitiin tukeuduin välillä kun oli rankkaa ,puolusti aina poikaansa ja sanoi että pitää vaan jaksaa,en jaksanut,muutin erilleen ,otin eron,kun nuorin oli5v ja vanhin 11,mies häiritsi meitä monet vuodet(kukaan ei uskaltanut puuttua,kun on niin mukava mies) ja oli tosi vaikeaa,kaikki kääntyivät miehen puolelle”koska lähdin suhteesta”,suhteen aikana en koskaan kertonutkaan mikä perhehelevetti meillä oli?,en kaikkea ymmärtänytkään kun elin siinä ,ja rakastin lapsia ja halusin sen perheen niin hyväksyin ne alistavat loukkaukset,eron jälkeen mies ei halunnutkaann tavata lapsia ,ei osallistua maksuihin,ei mitään yhteistyötä,eikä etes sosiaalipuolelltakaan saatu apua,mies selitti asiat ja taas mentiin eteenpäin,kyllä olen monesta ihmetellyt kuinka tämä kaikki on mahdollista ollut,että kun lapset jäivät äidille niin sai häiritä ja käyttäytyä kuinka halusi??,vain kun suhteita oli suvussa sosiaalipuoleen/poliiseihin,vihan olen yrittänyt siirtää sivuun ja karmaa odottanut jo 10 vuotta.Entinnen mieheni ja lasteni isä on nyt jättänyt minut suht.rauhaan kun ei ole yhteistä omaisuutta tms ,lapsia häiritsee henkisesti silloin tällöin vieläkin (tyhjiä lupauksia,alistamista,mikä satuttaa minua)mutta olen kertonut miten sen kanssa pärjää ja pitää omat ajatukset tärkeinä ja kertonut heille kuinka rakkaita ovat ja rakastan heitä yli kaiken,minulle riittää kun lapset sanovat”sinulle voi kertoa äiti aina kaiken,ja sinuun voi luottaa”,se riittää minulle,ja sanon heille että yhdessä selvitään mistä vaan kun keräämme voimat yhteen,elämä on arvokasta(se toinen puolikin on nyt nähty,onneksi pystyin lähtemään suhteesta),niin se tärkein jäi,kun odotin kolmatta lasta mies oli rakastunut toiseen naiseen(moni tiesi,minä en),kun erosin ,sama nainen astui kuvioon jolla oli samanikäinen lapsi kuin minulla,mutta ei niilläkään onnistunut olivat 2v yhdessä,aika näyttää onko lapsilla vielä yksi sisar……

Ei ole mikään vieras asia itsellekään. Sain kuulla kaksosia odottaessa, että isänsä on naimisissa oleva mies, jolla on kaksi pientä lasta . Poikien syntyessä rouva lapsineen muutti miehensä luo ja minulle tarjottiin kakkosvaimon paikkaa. Eipä kiinnostanut. Nyt pojat on reilun vuoden ja arki heidän ja neljän muun kotona asuvan lapsen kanssa on hektistä, mutta eipä ehdi liikoja murehtia…

No huh huh! Nyt kyllä hävettää olla mies.
Meni roska silmään tätä lukiessa.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X