Lapsen terveys 14.04.2024

Lapsen allergialääkkeen kanssa tapahtuu usein yksi virhe – Asiantuntija kertoo, miten lääkitset lapsesi oikein

Asiantuntija kertoo, mitä lasten allergialääkityksestä olisi hyvä tietää.

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
iStock

Keväisin vuotava nenä, kutiseva kurkku ja silmien kutina voivat olla oireita siitepölyallergiasta. Allergiaoireiden tunnistaminen on tärkeää, jotta niiden hoitaminen voidaan aloittaa. Allergialääke sopii myös lapselle.

– Hoitamattomana allergia voi pahentua ja astman puhkeamisen riski kasvaa, sanoo kliinisen allergologian professori ja ylilääkäri Johannes Savolainen.

Flunssaa vai allergiaa? Näistä merkeistä tunnistat allergian

Allergialääke on tehokas apu allergiaan, ja sitä voi antaa myös lapselle. Ennen kuin tukkoista nenää ja kutiavia silmiä ryhtyy hoitamaan lääkkeillä, on kuitenkin tärkeää tunnistaa, onko kyseessä allergia vai flunssa.

– Flunssassa on monesti kurkkukipua. Allergiassa usein silmät kutisevat. Allerginen nuha on kirkasta, kun taas flunssanuha muuttuu sameaksi ja keltaiseksi, Savolainen listaa.

Flunssaoireet menevät yleensä ohi noin viikossa. Jos flunssan kaltaiset oireet jatkuvat pidempään etenkin keväisin ja kesällä, tai toistuvat vuosittain, on aiheuttajana usein allergia.

Myös lapsen jatkuva väsymys voi olla merkki allergiasta. Allergia voi puhjeta missä iässä tahansa, ja allergiaoireita voi Savolaisen mukaan esiintyä jo hyvin pienillä lapsilla.

– Nuorimmat, jotka olen nähnyt sairastavan allergiaa, ovat olleet juuri kaksi vuotta täyttäneitä. Näitä näkee kuitenkin todella harvoin.

Allergiaoireita aiheuttaa keväisin ja kesäisin ilmassa leijuva heinän, koivun, lepän tai pujon siitepöly. Vanhempien on hyvä seurata siitepölytiedotteita, jotka kertovat, paljonko mitäkin siitepölyä on kulloinkin ilmassa. Mikäli tiedot täsmäävät lapsen oireisiin, allergiaepäilylle on vahvat perusteet, ja lääkitys on hyvä aloittaa.

Allergialääke lapselle: Näin lääkitset lasta oikein

Antihistamiinit ovat yleensä tehokkaimpia allergiaoireiden hoitajia. Ne estävät histamiinin vapautumisen kehossa. Apteekista on saatavilla allergialääkkeitä ilman reseptiä. Usein voimakkaiden allergiaoireiden kanssa kannattaa yhdistellä eri hoitomuotoja, kuten antihistamiinitabletteja, allergiasilmätippoja ja allergianenäsuihketta.

Savolaisen mukaan lapsille määrättyjä käsikauppalääkkeitä voi melko huoletta antaa allergiaoireista kärsivälle lapselle. Apua niiden käyttämiseen voi kysyä apteekin henkilökunnalta.

Yksi virhe lapsen allergialääkitsemisessä kuitenkin usein tapahtuu: allergialääke voi nimittäin annosteluohjeista huolimatta olla haastavaa annostella lapselle. Oikean kokoisen allergialääkeannoksen antaminen pikkulapselle voi olla hankalaa, ja varsinkin kouluikäisten lasten kohdalla annoksesta olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Lääkeannos ei siis aina ole oikea, vaikka annostuksessa noudatettaisiin pakkausohjetta, koska niissä annos määrätään iän mukaan.

– Annos olisi parempi säännöstellä painon mukaan, Savolainen toteaa.

Lisäksi lääkäri voi tarvittaessa määrätä lapselle allergialääkettä reseptillä, jolloin niihin voi saada kelakorvauksen.

Lääkkeitä ei kannata suin päin testata, sillä antihistamiinia sisältävät allergialääkkeet voivat myös aiheuttaa sivuvaikutuksia. Usein ne kuitenkin pysyvät lievinä.

– Yleisimpiä oireita ovat väsymys ja suun kuivuminen, sanoo Savolainen.

Mikäli tietää varmaksi lapsen kärsivän vuosittain siitepölyallergiasta, kannattaa antihistamiinia sisältävät lääkkeet Savolaisen mukaan silloin kun allergiaoireita ilmaantuu. Allergialääkkeiden antamista ei siis ole tarpeen alkaa käyttämään niitä ennakoiden.

– Sen sijaan kortisoninenäsumutteita voidaan aloittaa käyttämään kaksi viikkoa ennen oletettujen oireiden alkamista.

Jos allergialääke ei auta ja lapsen allergiaoireet ovat jatkuvasti kovin voimakkaita, voi lääkärin kanssa keskustella siedätyshoitojen mahdollisuudesta lapselle.

Näin helpotat lapsen allergiaoireita kotikonstein

Jos allergialääkettä ei ole saatavilla, voi lapsen allergiaoireita yrittää helpottaa myös kotikonstein.

Pyykkiä ei kannata kuivattaa ulkona, jotta siihen ei tulisi ulkoa siitepölyä.

Allergikon olisi hyvä käydä ennen nukkumaanmenoa suihkussa, ja pestä ainakin vedellä myös hiukset, jotta siitepöly hiuksista irtoaa. Sänky on hyvä pedata aamuisin, jotta petivaatteisiin tulisi mahdollisimman vähän siitepölyä. Ikkunat on hyvä pitää kiinni.

Nenäkannuhuuhteluita voi Savolaisen mukaan myös kokeilla, ja pahimmassa tapauksessa välttää ulkoilua.

Lue myös: Vanhempi, ota haltuun nämä faktat lasten siitepölyallergioista – lääkitystä ei ole järkeä aloittaa ”hyvissä ajoin”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X