Lapsi 15.01.2021 Päivitetty 26.06.2023

Milloin vauvasta tulee taapero ja taaperosta leikki-ikäinen? 5 merkkiä joista tiedät, että kotona on taapero

Ei ole tarkkaa määritelmää, minkä ikäinen on taapero. Taapero on hauskaa seuraa, mutta kehitysvaiheeseen kuuluvat myös vahvasti oman tahdon ilmaukset.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Taapero on vauvaiän ohittanut pieni lapsi, joka opettelee kävelyä tai on jo oppinut kävelemään. Taapero-sana juontaa juurensa taapertamisesta, jolta pienten lasten kävely usein näyttää.

Mutta minkä ikäinen on taapero? Taaperoikää ei ole tarkasti määritelty, mutta usein ajatellaan, että taapero on 1–2-vuotias lapsi. Yli 3-vuotias puolestaan on jo leikki-ikäinen. Joskus taaperona voidaan pitää vielä 3-vuotiastakin, ja 2-vuotiaasta puhua leikki-ikäisenä.

Listasimme merkit, joista taaperon iän lisäksi tunnistaa.

5 asiaa, joista tiedät, että vauvasi onkin jo taapero:

1. Lapsi ilmaisee selvästi  tahtoaan

Taaperoiässä lapsesta kehittyy itsenäinen ja tahtova tyyppi. Hän osaa ilmaista, mistä tykkää ja mitä ei halua tehdä. Ei-sana on taaperolla kovassa käytössä, ja uhmaa on ilmassa.

2. Lapsi osaa liikkua taitavammin ja taitavammin

Pienen taapertajan askeleet saavat koko ajan lisää varmuutta ja vauhtia. Useimmilla lapsilla 2-vuotiaana kävely ja juokseminen on jo varmaa.

Lisäksi taaperoikäinen oppii kiipeilemään, hyppimään ja pukemaan omat vaatteensa. Taaperoiden motorisissa taidoissa on kuitenkin yksilöllistä vaihtelua, ja jokainen kehittyy omaa tahtiaan.

Minkä ikäinen on taapero ja mistä taaperon tunnistaa? Listasimme merkit.

Hienomotoriikka, jota tarvitaan muun muassa esineiden järjestelyyn ja palikoiden pinoamiseen, kehittyy taaperoiässä koko ajan.

3. Taaperoikäinen haluaa tehdä kaiken itse

Taapero haluaa jossain vaiheessa alkaa tehdä kaiken itse – vaikka taidot eivät aina riittäisikään. Hän haluaa itse pukea housut, sammuttaa valot ja kantaa päiväkotireppunsa. Suuttumus voi iskeä, jos häntä autetaan.

4. Lapsi oppii puhumaan lauseita

Lapset oppivat puhumaan lauseita taaperoiässä, tyypillisesti noin 2 vuoden ikäisinä. Tässä iässä moni lapsi ketjuttaa sanoja, ja taaperon lauseet voivat muistuttaa sähkösanomaa: lapsi sanoo vain tärkeimmät sanat.

5. Taapero matkii kaikkea

Taaperot ovat kuin pesusieniä: he imevät jatkuvasti kaikenlaista tietoa ja vaikutteita itseensä. Lapsi voi alkaa toistella vanhempien käyttämiä lausahduksia, alkaa itse harjata hiuksiaan kuten isosisarus tai asetella sohvat tyynylle samalla tavalla kuin äiti. Usein laulut ja lorut jäävät myös hyvin taaperon mieleen.

Lähteet: Vantaan kaupunki, Verywell Family

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X