Vapaa-aika 12.12.2021

Jouluaatto ilman kiukuttelua, levottomuutta ja mielipahaa – 5 konkreettista vinkkiä, miten se onnistuu

Onko haaveissasi seesteinen ja ihana jouluaatto? Taklaa nämä 5 vaaranpaikkaa, niin unelmasta voi tulla totta!

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Me kaikki tiedämme, että lasta ei saa kasvattaa pettymyksiltä suojellen. Jouluaatto kuitenkin kuuluu niihin päiviin, kun vain haluaisi selvitä ilman ylimääräisiä kitinöitä ja mutinoita.

Seuraavilla helpoilla vinkeillä edesautat sujuvaa juhlapäivää ja puhkaiset sisarusten väliset riidat ennen kuin ne ehtivät alkaakaan. Näillä neuvoilla myös vanhemmat pääsevät nauttimaan joulurauhasta.

Lue myös: Onko sinullakin aina sama pulma? Ei hätää – tässä on joululahja isälle, jolla on jo kaikkea!

1. Kokoa lelulahjat etukäteen

Lahjapaketista paljastuu koottava lelu ja lapsi kiljuu riemusta. Riemu voi kuitenkin vaihtua äkkiä marinaksi, jos lelulla ei pääsekään leikkimään pian. Vanhemman hermoja raastaa, ja jouluaatto vierähtääkin sitten ohjeita tihrustaessa. Jos siis mahdollista, kokoa koottavat lelut ennen paketointia.

2. Vältä konvehtitaistelu

Oi miksi, miksi konvehtirasioissa on vain yksi kappale niitä kaikista parhaimpia herkkuja? Ja miksi on niin vaikeaa syödä tyhjäksi rasian ensimmäinen kerros ennen siirtymistä seuraavaan?

Konvehdit ovat etenkin sisaruskiistojen klassikkoaihe. Tässä ratkaisuja:

  • Jakakaa konvehdit tasan etukäteen, esimerkiksi yksi kerros kummallekin.
  • Osta jokaiselle lapselle oma minikonvehtirasia tai kokoa sellainen itse.
  • Hanki rasioita, joissa kaikki konvehdit ovat samanlaisia. (Nauti sitten salaa omasta konvehtikokoelmastasi, kun lapset ovat menneet nukkumaan.)

3. Miksi jouluaatto huipentuisi vasta illalla?

Jouluaatto on perinteisesti lasten suosikkijuhla, johon kuitenkin latautuu monenlaisia tunteita: kärsimättömyyttä, intoa ja jännitystä. Aikaisin aamulla heräävä lapsi joutuu viettämään näiden tunteiden vallassa monta pitkää tuntia, jos lahjat avataan vasta illalla.

Mitä jos pukki toisikin lahjat jo aamulla? Lapset pääsevät heti iloitsemaan lahjoistaan, ja aattoilta sujuu rauhallisissa tunnelmissa.

4. Vaihtelua joulupöytään

Monille aikuisille jouluaatto huipentuu perinteikkään jouluaterian äärelle. Kaikki joulumaut ja -mausteet eivät kuitenkaan välttämättä maistu lapsille.

Jouluaattona on hyvä tilaisuus totuttaa lasta uusiin makuihin. Siltä varalta, että lapsi kieltäytyy syömästä niitä, kannattaa kokata jotain helppoa, jolla pienokaisenkin vatsa täyttyy. Tunnelma tuskin tärveltyy, vaikka lapsen lautasella olisikin makaronia ja nakkeja.

Lue myös: Lapsiperheen joulupöytää ei kateta otsa kurtussa – ota mukaan myös lasten suosikkiruokia

5. Jouluaatto lähestyy – olethan itsekin kiltisti!

Monissa suomalaisperheissä jouluaatto on juhla, jota vietetään koko suvun voimin. Vältä siis puhumasta kenestäkään juhlapöytään saapuvasta henkilöstä pahaa joulun alla, sillä totuus voi kajahtaa lapsen suusta julki. Lapsen kuullen on toki aina muutenkin suositeltavaa pidättäytyä haukkumasta ketään.

Olethan ymmärtäväinen, jos lapsi on jouluaattona levoton tai kärsimätön. Muistanet vielä itsekin oman lapsuutesi joulut, jolloin kaikki oli niin huisin jännittävää! Pysymällä itse rauhallisena edesautat mukavaa joulutunnelmaa.

Lue myös: Lapsiystävällinen joulukuusi? 6 vinkkiä, miten saat kuusesta vauvan- ja taaperonkestävän

Anna.fi: Joulu puolison vanhempien luona ahdistaa? Näin ratkaiset tilanteen – asiantuntija neuvoo

Kommentit (1)

Tilanteen mukaan menemällä on parhaiten sujunut. Lahjat jaettu vaihdellen riippuen lapsen iästä ja pöydässä aina kaikille maistuvaa. Lapsuuskodissa oli aina tietty ja tiukka kellotus josta ei poikettu vaikka tenavat hyppivät seinille jännityksestä. Pakko oli odottaa iltaan asti. Joulupöytä oli aina sama riippumatta maistuiko vaiko ei,lapsilta ei kysytty. Hyvin joustamatonta ja aikuisten säätelemää.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X