”Monille on hankalaa myöntää tarvitsevansa tässä neuvoja” – Onko kotisi huonekalut lapsiturvallisesti kiinnitetty? Huomioi nämä!

Mitkä huonekalut vaativat kiinnitystä? Millaisia kiinnitysosien pitäisi olla? Näin teet kodista turvallisemman paikan myös perheen pienimmille.

Teksti Kia Toivanen
Kuvat iStock
Kodin turvallisuus paranee huomattavasti, kun huterat lipastot, hyllyt ja vitriinit kiinnitetään seinään kiinni.
Onhan teidän perheessä kiinnitetty helposti kaatuvat huonekalut seiniin kiinni?

Kodin turvallisuus on otettava lapsiperheissä huomioon hyvin tarkasti. Miten tehdä kodista mahdollisimman turvallinen sen pienimmille asukkaille?

Monet ovat lukeneet kauhutarinoita siitä, kuinka taapero on jäänyt kaatuvan lipaston alle. Yhdysvalloissa on viime vuosien aikana tullut esiin kolme tapausta, joissa pieni lapsi on menehtynyt lipaston kaaduttua hänen päälleen.

Pitäisikö vanhempien alkaa kiinnittää kodin kaikki huonekalut seiniin lastensa turvallisuuden takaamiseksi?

Kaikkea ei tarvitse kiinnittää

Kiinnitystä eivät vaadi kuin kevyemmät ja huterilta tuntuvat huonekalut, rauhoittelee Marko Tilles Kodin tyylin Stemmasta.

– Silloin kun huonekalu on riittävän tukeva ja raskas, ei sitä tarvitse enää erikseen kiinnittää.

Kun uutta huonekalua ollaan ostamassa, Tillesin mukaan täytyy ottaa huomioon kaksi asiaa: Ostaako sellaisen tuotteen, joka vaatii seinään kiinnityksen, ja jos se vaatii, niin millaiseen seinään sitä ollaan kotona kiinnittämässä.

– Jos liikkeessä käy ilmi, että paketissa mukana olleet ruuvit eivät sovi seinämateriaaliin, voidaan antaa mukaan toiset ruuvit, jotka sopivat.

Kiinnitysosia saa tarvittaessa hankittua myös tavallisista rautakaupoista.

Neuvot kodin huonekaluihin:

  1. Osta raskaita huonekaluja kevyiden sijaan. Ne ovat tukevampia ja niissä on myös vastapainoa, vaikka lapsi sattuisikin ottamaan tukea avonaisesta lipaston laatikosta. Raskaat huonekalut pysyvät tukevasti paikoillaan myös ilman kiinnitystä.
  2. Jos ostat kevyempiä lipastoja, vitriineitä tai hyllyjä, kerro jo kaupassa, minkälaista seinää vasten ajattelit ne sijoittaa. Kiinnitystä vaativissa huonekaluissa on lähes aina yleisruuvit mukana, mutta ne on yleensä tarkoitettu puutaustoja varten. Jos seinä on kipsilevyä tai jotakin muuta materiaalia, tarvitset toisenlaiset kiinnikkeet.
  3. Jos pohdit kotona jo olevien huonekalujen turvallisuutta, nappaa niistä kuvat ja lähde käymään rautakaupassa. Kerro, mihin seinämateriaaliin olet huonekaluja kiinnittämässä ja pyydä rohkeasti neuvoa oikeisiin kiinnitysohjeisiin.
  4.  Käytä maalaisjärkeä. Tarvitseeko lapsen sängyn yläpuolelle kiinnittää mitään, mikä voisi esimerkiksi potkaisun takia tulla ryminällä alas?

Huonekalut syyniin

Kyselyitä huonekalujen turvallisuudesta ja kiinnitysohjeista tulee vain harvoin, Tilles kertoo.

– Ihmiset ostavat vitriinit, lipastot ja muut paljolti verkkokaupan kautta. Hintoja vertaillaan paljon, mutta siinä jää huomaamatta se, miten huonekalujen rakenteissa voi olla myös suuria eroja.

Jos kotona olevan huonekalun huomaa tarvitsevan kiinnitystä, kannattaa lähteä rautakauppaan.

– Monille on hankalaa myöntää, että tarvitsee tällaisessa asiassa apua ja neuvoa, mutta se kannattaa.

Kun huterat huonekalut on kiinnitetty tiukasti paikoilleen, koti on turvallisempi paikka kaikille.

– Jos kotona on se pieni nyytti tai vähän isompikin, kannattaa käyttää maalaisjärkeä.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä