Koti 27.06.2022 Päivitetty 15.02.2024

Isot leluvuoret voivat hämmentää lasta – mikä on sopiva määrä leluja lapselle?

Lapsilla on enemmän leluja kuin koskaan aiemmin. Leikki on lapsen työtä, mutta mikä on sopiva määrä leluja lapselle?

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
iStock

Leikkiminen on iso osa elämää, ja tärkeää lapsen kehitykselle. Leikin kautta lapsi tutustuu ympäröivään maailmaan. Nykypäivän lapset uivat lelumeressä, jonka syövereihin on riski hukkua.

Mutta tarvitseeko lapsi leikkimiseen leluja?

– Asiantuntijoiden mukaan lapsi ei tarvitse valmiita, kaupallisia leluja, mutta esineitä leikin sytykkeiksi hän kaipaa. Näitä voivat olla esimerkiksi keittiövälineet, pahvilaatikot, sekä orgaaniset leikkivälineet, kuten kivet, kepit ja hiekka.

Näin sanoo Turun yliopistossa leluja ja leikkiä tutkinut Katriina Heljakka, joka toimii leikin asiantuntijana Mannerheimin Lastensuojeluliitossa. Samalla hän muistuttaa, että lelut ovat myös tärkeä osa lasten omaa kulttuuria.

Lue myös: Kuinka välttää vaarallisia kemikaaleja ja irtoavia osia – näin ostat lapsellesi turvallisen lelun

– Kehityspsykologisessa mielessä ei ole merkitystä, onko lapsella teollisesti valmistettuja leluja. Mutta jos kosketuspinta leluihin puuttuu täysin, kulttuurinen osallisuus jää vaille lelujen tuomia elämyksiä ja lasten leikissä jakamia yhteisiä kokemuksia, muistuttaa Heljakka.

Leluja lapsille: Isot leluvuoret voivat hämmentää lasta

Lelut kehittävät lasta monin eri tavoin. Leikkijöinä jokaisella on omia mieltymyksiään.

– Toisille materiaalit tuovat leikkeihin enemmän iloa, toisille taas keholliset leikit, muistuttaa Heljakka.

Ei ole suoraan olemassa oikeaa vastausta sille, mikä on oikea määrä leluja lapsille.

– Mikäli liiallinen lelumäärä kuormittaa arjen sujuvuutta tai vie liikaa huomiota ja aikaa elämän muilta osa-alueilta ja yhdessäololta, kannattaa asiassa valpastua. Toisille riittää vähemmän, toisille enemmän on enemmän, myös leikissä, muistuttaa Heljakka.

Isot leluvuoret voivat kuitenkin hämmentää lasta. Psychology Today kertoi vuonna 2017 University of Toledon tutkimuksesta, jossa 1,5–2,5-vuotiaiden lasten leikkimistä seurattiin joko 4 tai 16 lelun leikeissä. Tulos oli, että 4 lelua saaneet lapset leikkivät keskittyneemmin ja pitempiä aikoja kuin 16 lelua saaneet.

leluja lapsille: tyttö leikkii ympärillään suuri määrä leluja
Usein suuri määrä leluja aiheuttaa myös suuren sotkun.

Leikkiä voi monella tapaa

Lasten leluissa ja leikeissä myös turvallisuudella on iso rooli.

– Yleensä lelut ovat turvallisempia vaihtoehtoja, kuin esimerkiksi leikkimisessä käytetyt keittiövälineet, muistuttaa Heljakka.

Kaupan leluhyllyn äärellä on kuitenkin jo ekologisista syistä hyvä pysähtyä miettimään, onko lelu pakko ostaa, tai voisiko vastaavanlaisen lelun esimerkiksi tehdä itse. Voisiko kaukoputki syntyä wc-paperirullasta, tai avaruusalus pahvilaatikosta?

– Orgaaniset materiaalit ja improvisoidut lelut sisältävät myös leikkiarvoa ja voivat stimuloida leikkiä ja luovuutta, sanoo Heljakka.

Materiaalina on kestävyyden ja vastuullisuuden nimissä hyvä suosia luonnonmateriaaleja, kuten puuta, ja kierrätettyjä materiaaleja.

Lue myös: Traumatisoituuko lapsi, jos leluja on liian vähän? ”Ihminen tarvitsee myös pettymyksiä”

Tärkeää on myös valita lelut oikein lapsen ikätason mukaisesti.

Tietyt lelut pitävät pintansa, ja jaksavat kiinnostaa lapsia pitkään. Heljakan mukaan universaalit ja pitkäikäiset leluystävät, kuten pehmolelut, ovat hyvä valinta. ­Ne tuovat hyvää mieltä ja lisäävät hoivaleikkien yhteydessä empatiataitoja. Pallo on myös yksi hyvä esimerkki lelusta, joka kiehtoo monen ikäisiä.

Leikkiä voi myös ilman leluvuoria.

– Pelaaminenkin on leikkiä. Digitalisaation avulla se vain saa uusia, leikkiä rikastuttavia ilmenemismuotoja, sanoo Heljakka.

Lue myös: Vauvaperheet saavat kasoittain samoja lahjoja – entä jos sinä antaisitkin ihan muuta? 14 uutta lahjaideaa

Lähteet: MLL

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X