Perhe-elämä 28.10.2019

Lasten turvaistuin irtosi törmäyksessä telakasta – Autoliitto: Älä osta

Autoliitto testasi lasten turvaistuimet. Uusien turvaistuinten kolariturvallisuus on nykyisin huippuluokkaa, mutta heikkojakin on markkinoilla.

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
iStock

Euroopan autoliittojen vuosittaisessa kolaritestissä paljastui tällä kertaa kahdet turvaistuimet, jotka olivat arvosanaltaan heikkoa tekoa. Testissä annettiin kuitenkin selvästi eniten hyviä arvosanoja.

Kaikkein parhaan tuloksen turvallisuudesta sai 1–4-vuotiaiden turvaistuin BeSafe iZi Kid X3 i-Size. Se ei kuitenkaan ollut käyttömukavuudeltaan testin parhaimmistoa. Autoliitto suositteleekin vertailemaan testeissä hyvin menestyneitä istuimia omaan autoon ja oman lapsen mittoihin peilaten.

– Heikon tai välttävän arvosanan saaneet istuimet on kuitenkin syytä jättää harkintalistan ulkopuolelle, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen sanoo.

Yksi turvaistuin, Hauck iPro Baby, irtosi törmäystestissä osittain telakasta ja sai välttävän arvosanan. Telakkakiiinnitteiset turvaistuimet eivät ole autossa kiinni muutoin kuin telakan kautta, joten irtoaminen on iso turvallisuusriski istuimeen köytetylle lapselle. Sama istuin oli ilman telakkaa ja turvavöillä kiinnitettynä turvallisempi.

Lue myös: Oletko turvallisuusriski liikenteessä? Siirrät sen lapseesi – Näin kasvatat vastuullisen liikenteessä kulkijan

Uppababy Mesa i-Size sekä Hauck iPro Baby sisälsivät liikaa kemikaaleja ja saivat siksi heikon arvosanan. Uppababyssa oli enemmän palonestoainetta kuin EU sallii, kun taas Hauck iPro Babyn naftaleenikuormitus oli liian suuri.

Autoliitto kiinnitti huomiota myös Britax Römer Kidfix² S -istuimeen, jota markkinoidaan muuntautuvaksi vaihtoehdoksi kokonaan irrotettavalla selkänojalla. Autoliitto muistuttaa, että pelkkä istuinkoroke ei anna lainkaan sivutörmäyssuojaa. Istuin sai tyydyttävän arvosanan.

Istuimia oli testissä mukana 15 erilaista. Autoliitto arvioi turvaistuinten turvallisuutta, käyttömukavuutta, istuinmukavuutta sekä haitallisten kemikaalien määrää.

Mallikohtaiset arviot löytyvät osoitteesta autoliitto.fi/turvaistuintesti.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X