Parisuhde 07.10.2023

Pitkällä parisuhteella on hyötyjä, joita muissa ihmissuhteissa on vaikea tavoittaa – tällaisen jäljen se jättää

Pitkäkestoisessa parisuhteessa elämisellä on syvä vaikutus mieleen ja psyykkiseen kasvuun. Huonokin parisuhde voi rikastuttaa itsetuntemusta ja ihmissuhdetaitoja.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Pitkässä parisuhteessa eläminen ei ole aina helppoa – joskus se voi tuntua jopa puuduttavan tylsältä. Välillä mieleen voi nousta ajatus, jos jättäisikin tämän suhteen ja valitsisi elämäänsä jotain aivan muuta. 

Vuosia ja vuosikymmeniä kestäneellä parisuhteella tiedetään kuitenkin olevan monia positiivisia vaikutuksia ihmisen henkiseen kasvuun:

1. Pitkässä parisuhteessa eläneellä on kokemus kahden aikuisen välisestä kiintymyssuhteesta

Mitä pitempään pari elää yhdessä, sitä enemmän he kiintyvät toisiinsa. Kiintymys voi olla turvallista, hieman etäistä tai ristiriitaista. Mutta se on joka tapauksessa kahden aikuisen välisessä kiintymyssuhteessa elämistä.     

Silloinkin, kun pitkä parisuhde on haastava ja päättyy eroon, kiintymys ja kumppanuus jättävät pysyvät jälkensä suhteen kumpaankin osapuoleen. Vaikka suhde on ollut epätäydellinen, siitä jää muistot vuosia kestäneessä ihmissuhteessa elämisestä.

2. Tyytyväisyys omaan elämään lisääntyy, mitä kauemmin parisuhde kestää

Parisuhteiden onnellisuutta tutkineen Larry A. Kurdekin mukaan parisuhteessa on kaksi kriittistä kohtaa, joissa tyytyväisyys suhteeseen laskee. Ensimmäinen kriittinen piste on parin yhdessä eletyn vuoden jälkeen ja toinen noin seitsemän vuoden jälkeen.

Kurdekin tutkimusten mukaan parit ovat sitä tyytyväisempiä elämäänsä ja hyvinvointiinsa, mitä pitempään he ovat eläneet parisuhteessa.

Psykologi John Gottman kutsuu seitsemän yhteisen vuoden jälkeistä kriittistä pistettä itsenäistymisen vaiheeksi ja siirtymäksi kumppanuuden aikaan.

Itsenäistymisen vaihe on vahvaa oman henkisen kasvun aikaa. Pari saattaa todeta, etteivät he ole enää samanlaisia kuin aikoinaan rakastuessaan. Itsenäistymisen vaiheessa neuvotellaan, jatketaanko kumppaneina, yhdessä vai erillään. 

Jos pari pysyy yhdessä itsenäistymisen vaiheen läpi, he siirtyvät uudenlaisen kumppanuuden aikaan. Itsenäistymisen jälkeiselle kumppanuudelle on tyypillistä, että yhdessä eläminen on aiempaa vapaampaa ja väljempää, ja sitoutuminen parisuhteeseen on yhä vahvempaa. Kumpikin on valinnut toisensa ja tämän parisuhteen jo kahdesti, alussa ja suhteen uudelleen arvioinnin jälkeen. 

3. Parisuhde antaa turvaa elämän kriiseissä

Jaetut haastavat kokemukset voivat vahvistaa pariskunnan henkistä yhteyttä ja keskinäistä luottamusta.

Tällaiset kokemukset voivat olla yhteisiä matkoja, projekteja ja haaveiden toteuttamista tai syviä kriisejä, joihin elämä on heittänyt.

Kestävä parisuhde luo turvallisuutta elämän kriiseissä. Vaikka kumppani ei olisikaan osallisena kaikissa kriiseissä, hän on kuitenkin taustatukena. Pelkästään kumppanin olemassaolo auttaa selviytymään.

4. Pitkä parisuhde vahvistaa itsetuntemusta

Kumppani on peili, josta sinun täytyy peilata itseäsi viikosta toiseen. Kumppani kertoo vahvuutesi ja osoittaa heikot kohtasi. Parisuhteessa molemmat näkevät toistensa kauneimmat ja rumimmat puolet. 

Pitkä parisuhde pistää toistuvasti pohtimaan, mitä itsessä ja vuorovaikutuksessa tarvitsee kehittää. Se syventää itsetuntemusta.

Silloinkin, kun tuntuu, että olet kadottanut itsesi parisuhteessa, pitkä suhde saa tutkimaan toistuvasti omaa mieltä ja vuorovaikutusta: kuka olen ja mitä elämältäni tahdon. 

Lähteet: NewYork Times, Gottman.com, Psychology Today

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X