Vaatteet ja varusteet 21.11.2017 Päivitetty 24.08.2023

Kela harkitsee 80-vuotiaan äitiyspakkauksen nimen vaihtamista – ehdota uutta!

Syrjiikö äitiyspakkauksen nimi isiä? Huomioidaanko siinä nykyisten perheiden monimuotoisuus vai onko nimi jäänne ydinperheen ajoilta?

Teksti
Jenni Heiti
Kuvat
Kela
7 kommenttia

Kelan pääjohtajan Elli Aaltosen mukaan tyytyväinen asiakas on Kelan tärkein tavoite. Asiakkaiden toiveita halutaan kuunnella, ja siksi myös äitiyspakkauksen nimestä on keskusteltu laajasti.

– Haluamme kohdella kaikkia tasapuolisesti. Perinteikkäällä nimellä on vahva kannatus, mutta toisaalta pakkauksen uudistaminen nimeä myöten on ollut paljon esillä, Aaltonen pohtii.

Eduskunta päättää

Äitiyspakkauksen nimi on kirjattu äitiysavustuslakiin, joten nimen muuttaminen on itse asiassa eduskunnan käsissä. Muutos näyttää nyt mahdolliselta. Kelalle antamassaan tuoreessa haastattelussa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kertoo, että hän näkisi mielellään pakkauksella uuden nimen.

– Uskon, että nimen vaihtaminen ilahduttaisi montaa isää, Saarikko sanoo.

– Toivomme nimestä hyvää ja vilkasta keskustelua, sillä äitiyspakkaus on yksi tärkeä pala suomalaista sosiaaliturvaa, Aaltonen kiteyttää

Uusi kuosi viestii erilaisuuden hyväksymisestä

Äitiyspakkauksella onkin tärkeä merkitys suomalaisen hyvinvoinnin edistäjänä, sillä sen avulla äidit saatiin aikoinaan neuvolaan.

80-vuotiaan pakkauksen ensi vuoden kuosi julkistettiin muutama viikko sitten. Kuosin suunnittelu toteutettiin kilpailuna, johon kutsuttiin nuoria suomalaisia suunnittelijoita. Voittajakuosin on suunnitellut Robert Lönnqvist, joka oli innoissaan voitostaan, sillä kuosi takaa sen sunnittelijalle myös maailmanlaajuista näkyvyyttä.

– Kilpailun voitto on tosi hieno juttu. On mukava, että on saanut olla mukana niin positiivisessa asiassa, ja äitiyspakkausta pitää mielellään myös portfoliossa, kertoi Lönnqvist voiton jälkeen Kaksplussalle.

– Lähdin kilpailuun mielelläni mukaan. Myös tehtävänanto houkutteli, sillä se oli mukavan vapaa, mutta kuitenkin tarpeeksi rajoittava, ja siksi sitä oli mukava tulkita.

Lönnqvist kertoi pyöritelleensä suunnitteluvaiheessa erilaisia teemoja, kuten uni ja yhdessä eläminen.

– Monet tekevät pakkauksesta vauvalle sängyn, siksi halusin, että pakkauksessa on rauhallinen ja unenomainen fiilis.

Lisäksi suunnittelussa oli huomioitava sukupuolineutraalius ja sen täytyy olla vuodenajasta riippumaton. Nämä rajoitteet vaikuttivat myös väripalettiin.

– Karhulla ja norpalla toin lisäksi suomalaisuutta kuvitukseen, mutta lisäsin kuvitukseen myös eksoottisempia eläimiä, joita ei Suomen luonnossa esiinny.

– Eläinten avulla halusin viestiä avoimuudesta ja erilaisuuden hyväksymisestä, Lönnqvist kertoo.

Äänestä uuden pakkauksen nimestä!

Äitiyspakkaus, vanhempainpakkaus, läheispakkaus – vai jotain aivan muuta? Äitiyspakkauksen uusilla teemasivuilla jokainen voi ehdottaa uutta nimeä tai ilmoittautua nykyisen kannattajaksi. Viimeinen päivä ehdotuksille on 31.12, jonka jälkeen Kela luovuttaa nimiehdotukset perusteluineen ministeri Saarikolle.  Sosiaalisessa mediassa aiheesta keskustellaan tunnisteella #äitiyspakkaus ja #moderskapsförpackning.

Äänestä uutta nimeä täällä!

Kommentit (7)

Vaikka äiti kuoli synnytyksessä,ÄITIYSPAKKAUKSESTA on ollut suuri hyöty isälle ja lapselle. Voi pyhä yksinkertaisuus näitä nykyisiä kaiken muuttamista haluavia. Eikö elämässänne ole tärkeämpiä asioita?

miehetkin hoitaa vauvoja. kyllä te voitte sitä ihan vapaasti äitiyspakkaukseks kotonanne kutsua, kukaan ei kiellä – mutta muilta te ette voi kieltää vanhemmuutta.

Vauvapakkaus… On oikea nimi, koska sisältö on lähinnä vauvalle.

Keskitytään olennaiseen, eli sisältöön, eikä näihin nykyajan nimihömpötyksiin ja kaiken maailman uusiin virtauksiin. Lapsella on hyvä omma sekä isä, että äiti. Piste.

Synnyttävien naisten ja synnyttävien juridisten miesten avustuspakkaus…

No on jo aikoihin eletty. Pitääkö kaikki perinteinen romuttaa.Tätäkin muutosta ajaa ilmeisesti joku ”erityisryhmä?”.
Äitiyspakkauksen nimeä ei missään nimessä pidä muuttaa!!!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X