Vapaa-aika 09.01.2017 Päivitetty 17.04.2024

6 vinkkiä: näin lapsiperhe autoilee turvallisesti talvella

Tavarat tulee pakata taakse, jotta irtotavarat eivät äkkipysäyksessä satuta matkustajia. Muista ottaa myös huopia mukaan sen varalta, että matka tyssää pakkasella tienpenkkaan.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

1. Pyhitä matkustamo ihmisille, pakkaa tavarat taakse

Jos auto on pakattu täyteen tavaraa, onnettomuustilanteessa esimerkiksi turvaistuimessa istuva pikkulapsi voi saada pahoja vammoja hänen päälleen lentävistä tavaroista. Irtonainen tavara voi liikkua myös töyssyjen tai äkkijarrutusten johdosta.

Raskaimmat tavarat on syytä laittaa tavaratilassa alimmaiseksi ja kiinni takapenkin selkänojaan. Jos tila rupeaa loppumaan, voi ottaa käyttöön vaikkapa suksiboksin.

2. Varmista, että lapsi istuu oikeanlaisella istuimella

Pienten lasten kanssa matkustaessa tulisi varmistaa, että lapsi istuu oikeanlaisella istuimella ja iästä riippuen joko kasvot tai selkä menosuuntaan.

Kuljeta lasta selkä menosuuntaan kiinnitettävässä turvaistuimessa vähintään kolmivuotiaaksi. Näin suojaat parhaiten lapsen päätä ja niskaa. Lapselle turvallisin paikka autossa on takapenkillä oleva turvaistuin.

Alle 135-senttisen lapsen tulee lain mukaan matkustaa turvaistuimessa; kun turvaistuin jää pieneksi, voi käyttää koroketta tai turvavyöistuinta. Yli 135-senttinen lapsi voi käyttää turvavyötä aikuisten tapaan.

Lue myös: Näin sujuu pitkä automatka lasten kanssa

3. Varaa autoon mukaan myös huopia

Jos matka tyssää yllättäen tienpenkkaan, ja ulkona on kova pakkanen, lämpötila auton sisällä laskee nopeasti. Tällaista tilannetta varten autoon on hyvä varata mukaan sekä lämpimiä ulkovaatteita että huopia. Vauvoilla kehon lämpötila laskee nopeimmin.

Huopien lisäksi autosta olisi hyvä löytyä talvella ainakin harja, jääraappa, ensiapulaukku, akkukaapelit, varoituskolmio, lumilapio, taskulamppu ja pieni säkki hiekkaa, josta on apua renkaiden sutiessa liukkaalla pinnalla. Heijastinliivistäkin on hyötyä pimeällä säällä tienposkessa.

4. Varaa matkaan riittävästi aikaa ja puuhaa takapenkille

Etenkin talvikelillä matka-aikataulu on hyvä suunnitella joustavaksi ja varata riittävästi aikaa jaloittelutauoille.

Matkanteko pysyy miellyttävänä myös etupenkillä, kun takapenkkiläisillä on riittävästi tekemistä.

Lue myös: 4 vinkkiä turvalliseen autoiluun lapsen kanssa

5. Muista kunnon turvaväli

Oikea tilannenopeus, kunnon turvaväli ja maltillinen ajotapa ovat ensiarvoisen tärkeitä, kun keliolosuhteet huonontuvat tien päällä. Talvikeli pidentää selvästi jarrutusmatkaa.

Jos lumituisku iskee tien päällä, tärkeintä on ajaa turvallista nopeutta ja keskittyä auton hallintaan.

6. Jos matka katkeaa, voit pyytää apua Tiepalvelun päivystyksestä

Jos autoon tulee tekninen vika ja menopeli jää tien päälle, voit pyytää apua Tiepalvelun päivystyksestä, jonka numero on 0200-8080 (jonotuksen hinta mpm tai pvm, vastatun puhelun hinta 1,95 e / min + mpm tai pvm).

Lähteet: Liikenneturvan artikkeli Kuormaa auto asianmukaisesti, Kylmäinfo, Liikennekoulu EniWein artikkeli Näin varaudut lumikeleihin,

Talouselämä-lehden artikkeli Katso, että takakontista löytyvät tarpeelliset tavarat 

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X