Kasvatus 30.06.2019 Päivitetty 13.08.2019

Neljä tapaa kasvattaa tytöt ja pojat tietämättäsi epätasa-arvoisesti

Tytöt ja pojat kasvatetaan nyky-Suomessa aivan tasa-arvoisesti, sehän on selvää! Kieltämättä osaamme tämän lajin joitakin muita kansoja paremmin. Vaan kun pinnan alta raaputtaa, yllätyksiä voi löytyä ehkä kotoakin.

Teksti
Natalia Kisnanen
Kuvat
iStock

Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring listaa tämän päivän suomalaisille tyypillisiä mokia lastenkasvatuksessa, vaikka sukupuolten tasa-arvo olisikin pyrkimyksenä.

Tee nämä möhläykset, jos haluat, että tyttärilläsi ja pojillasi on erilaiset mahdollisuudet itsensä toteuttamiseen – erilaiset eväät elämässä!

Möhläys 1: Älä odota pojalta yhtä paljon kuin tytöltä

Opeta tytöt varhain omatoimisiksi ja pitämään tavaroistaan huolta. Ajattele, että pojat nyt ovat poikia eivätkä kumminkaan opi. Räyhää tytöille enemmän kuin pojille, kun he tekevät virheen, ja siivoa pojan jäljet ja valitse hänelle valmiiksi vaatteet pitempään kuin tytön kohdalla tekisit.

Ehkäpä näkemyksesi taustalla on peräti sellainen salainen näkemys, että tytöt ovat pohjimmiltaan viisaampia kuin pojat?

– Poikien päästäminen vähemmällä näkyy myös siinä, että kun pojat tappelevat, ei välttämättä mennä väliin, vaan ajatellaan, että kyllä pojat keskenään selvittävät välinsä. Mutta jos tytöt riitelevät, heti paikalla on ihmisiä ympärillä päsmäröimässä ja selvittämässä riitaa, Anna Moring sanoo.

– Siinä tytöt oppivat konfliktinratkaisukeinoja ja sosiaalisia taitoja, ja pojat eivät. Ja kun tunnetaitoja ei ole kehitetty, monet pojat ovat kyselyissä ilmoittaneet, ettei heillä ole yhtään läheistä ystävää, Anna Moring sanoo.

Möhläys 2: Käytä poikaan enemmän rahaa

Jos poikasi on kiinnostunut jalkapallosta, liitä hänet jo leikki-iässä menestysjoukkueeseen. Osta pelaamisesta kiinnostuneelle pojalle uusin pelikonsoli, ja tekniikasta innostuneelle pojalle radio-ohjattava auto – ja sillekin pojalle, jota ei tekniikka kiinnosta. Vaan jos tyttäresi on tämmöisestä kiinnostunut, älä vahvista hänen toiveitaan vaan vaikene ne kuoliaaksi. Siinähän tyttö kypsyy kun oppii, ettei aina voi saada mitä haluaa.

Ehkäpä syvällä sisimmässäsi olet enemmän huolissasi poikasi pärjäämisestä elämässä kuin tyttärestäsi ja tahdot varmistaa, että poika löytää oman juttunsa? Tytöthän tuppaavat ainakin tilastollisesti harvemmin syrjäytymään.

– Kyllä poikien tekemisiin vaan monissa perheissä satsataan enemmän rahaa kuin tyttöjen. Jos haluat välttää tämän mokan, kuuntele, mitä tyttäresi haluaa ja kannusta häntä siinä! Anna Moring sanoo.

Möhläys 3: Hyväksy, mutta maalaa uhkakuvia

Ajattele, että tytöt ovat rauhallisia ja pojat raisuja, ja että tyttöjen kuuluu leikkiä tyttöjen kanssa tyttöjen leikkejä ja poikien taas poikien kanssa poikien leikkejä. Jos lapsesi ei näin toimi, puutu ja kannusta hänet takaisin oikealle raiteelle. Varoita, että muut voivat alkaa kiusata, jos lapsi käyttäytyy poikkeavasti.

Tarkoitat tietenkin hyvää ja itse hyväksyt lapsesi sellaisena kuin hän on, mutta näet mielessäsi uhkakuvia ja haluat lapsellesi helpomman elämän.

– Tietyt sukupuolet peittävät tiettyjä piirteitä. Esimerkiksi tyttöjen ADD (keskittymishäiriöt ilman yliaktiivisuutta) jää huomaamatta, mutta ADHD huomataan. Pojassa taas flegmaattisuuteen kiinnitetään heti huomiota, Anna Moring huomioi.

– Oman lapsen päiväkotiryhmässä oli poika, joka tykkäsi leikkiä kotia tyttöjen kanssa. Kunnioitan suuresti hänen vanhempiaan, jotka eivät kehottaneet poikaa “poikien juttuihin”. He hyväksyivät synttärijuhlia suunnitellessa, että pojan neljä parasta kaveria olivat tyttöjä ja kutsuivat heidät. Heillä ei ollut kauheaa yritystä kaverituttaa poikaa poikien kanssa.

Möhläys 4: Anna tytölle maailma, mutta pojalle puolikas

Kyllä tytöstäkin voi tulla johtaja, miljonääri ja huippujalkapalloilija! Ja niin olisi paras pojastakin tulla. Ei nyt turhaan mainita hoivaamista ja arkista ruoanlaittoa tai siivoushommia, taitoluistelun ja baletin kaltaisista hempeistä urheilulajeista puhumattakaan.

Maailma on perinteisesti ollut miesten maailma, ja tasa-arvona on siksi pidetty sitä, että tytöille sallitaan sama kuin pojille. Eikö olisi aika nostaa arvoonsa myös niin kutsuttu naisten maailma – ja sallia se pojillekin?

– Yhteiskunnallisessa keskustelussa ollaan huolissaan siitä, jos kympin tytöt vievät poikien opiskelupaikat pintakäsittelylinjoilta, mutta kukaan ei huolehdi siitä, etteivät pojat ryhdy lähihoitajiksi. Odotan sitä hetkeä, kun pojille aletaan laajamittaisesti opettaa hoivaamista ja sitä tunneilmaisun skaalaa, joissa tytöt ja naiset ovat perinteisesti vahvoilla, Moring pohtii.

Anna Moring on hyvin tyytyväinen isän mallin muuttumiseen 2000-luvulla ja tekeillä olevaan perhevapaauudistukseen. Kun lastenhoito tasa-arvoistuu ja kumpikin vanhempi tekee samoja asioita yhtä paljon, se vaikuttaa väkisinkin lastenkasvatukseen.

– Tässä ollaan menossa eteenpäin kaksilla vankkureilla. Toisaalta julkinen keskustelu painottaa aktiivisen isyyden tärkeyttä, ja toisaalta nyt kasvamassa olevat lapset näkevät aktiivisten isien mallin. Luulen, että nyt kasvavan poikalapsen on silloin vaikea aikuisena olla olematta aktiivinen isä itsekin.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X