Perhe-elämä 03.05.2023 Päivitetty 04.05.2023

Mikä on suurperhe? Määritelmä repii nettikansaa, mutta yhdestä seikasta asiantuntijat ovat yksimielisiä

Kiistaa käydään etenkin siitä, onko kolmilapsinen perhe jo suurperhe.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Lähes poikkeuksetta, kun Kaksplus julkaisee artikkelin kolmilapsisesta perheestä käyttäen siitä nimitystä ”suurperhe”, kommenttikentät täyttyvät tunnepitoisista mielipiteistä.

Jotkut lukijat hyväksyvät termin, mutta toisia sen käyttö kyseisessä asiayhteydessä huvittaa, ärsyttää tai jopa raivostuttaa. Monet ovat sitä mieltä, ettei kolmilapsinen perhe ole vielä suurperhe.

Toisaalta toimituksen sanavalintaa puoltaisi se, että Suomessa syntyvyys on laskenut ja historian saatossa myös perhekoot ovat pienentyneet, jolloin kolmi- tai sitä useampilapsiset perheet ovat käyneet harvinaisemmiksi.

Lapsiperheistä enää 18 prosenttia on sellaisia, joissa on vähintään kolme alaikäistä lasta. Lukema on pysynyt melko samana koko tämän vuosituhannen ajan, kun taas 1960-luvulla vastaava luku oli liki 33 prosenttia. Tuolloin suuret ikäluokat elivät lapsuuttaan ja nuoruuttaan.

Päätimme kysyä Tilastokeskuksesta sekä Kotimaisten kielten keskuksesta eli Kotuksesta, mikä suurperhe oikeastaan on.

Suurperheen määritelmä on riippuvainen ajasta ja paikasta

Ensin polttavin kysymys: onko väärin nimittää kolmilapsista perhettä suurperheeksi?

– Väittäisin, että ei, vastaa Kotuksen asiantuntija Ilona Paajanen.

– Ajattelen, että käsitys suurperheestä muodostuu omasta kokemuksesta sekä laajemmasta vertailusta siihen, mitä yhteiskunnassa pidetään normaalina.

Asiaa voi tarkastella perehtymällä paitsi keskimääräiseen lapsilukuun myös lapsilukutoiveisiin. Vuoden 2023 Perhebarometrin mukaan noin joka toinen suomalainen toivoo kahta lasta. Vajaa kolmannes haluaisi kolme lasta tai enemmän. Loput haluaisivat joko yhden lapsen tai eivät lapsia ollenkaan.

Enemmistö kansasta siis toivoo 0–2 lasta, jolloin kolme lasta tai enemmän jää toiveissa hienoiseen vähemmistöön, Paajanen huomauttaa. Ja jos omassa lähipiirissä enemmistöllä on kaksi lasta tai vähemmän, voi kolmilapsinen perhe tuntua jo suurelta.

– Tässä on varmasti myös alueellisia eroja. Kaupungeissa asuu enemmän korkeakoulutettuja ihmisiä, ja korkeakoulutetuilla ihmisillä on vähemmän lapsia.

Yhdet näkevät tässä kuvassa suurperheen, toiset eivät.

Myös Tilastokeskuksen yliaktuaari Auli Hämäläinen sanoo, että suurperheen määritelmä on historiallisesti muuttuva ja alueellisesti suhteellinen.

– Nykyään suurperheeksi saatetaan tulkita pienempi perhe kuin aikaisemmin.

Suurperheelle ei ole virallista määritelmää Tilastokeskuksessa. Hämäläinen kertoo, että joissain Tilastokeskuksen tutkimuksissa suurperheen rajana on kuitenkin käytetty perhekokoa vanhemmat ja kolme lasta tai vanhemmat ja neljä lasta.

Suuruus on katsojan silmässä

Ilona Paajanen toimittaa Kielitoimiston sanakirjaa, joka määrittelee suurperheen varsin väljästi. Sanakirjan mukaan suurperhe voi tarkoittaa ”samassa taloudessa elävien sukulaisperheiden muodostamaan kotitalousyksikköä”. Toinen määritelmä kuuluu: ”perheestä jossa on paljon lapsia”.

– Selitteessä on elatiivimuoto ’perheestä’, mikä tarkoittaa ilmauksen olevan epätarkka. Sanakirja ei siis ota kantaa siihen, miten sanan käyttöä tulisi rajata.

Kielitoimiston sanakirjassa mainitaan esimerkkinä kymmenlapsinen perhe. Paajanen sanoo sen olevan turvallinen valinta, sillä harva väittää, että 10-lapsinen perhe ei vielä olisi suurperhe. Kiistaa käydäänkin lähinnä siitä, kuinka monta lasta täytyy vähintään olla, jotta perhe voidaan mieltää suurperheeksi.

– On ihan tunnettu fakta, että Suomessa syntyvyys on laskussa. Niinpä jos joku saa tehtyä kolme lasta, soisin kyllä hänelle oikeuden puhua suurperheestä, Paajanen naurahtaa.

Ehkäpä tältä pohjalta myös Kaksplussan toimituksen linja pysyy ennallaan. Vai mitä mieltä olet?

Lue myös: Yhtäkkiä äidit alkoivat raskautua sen sijaan, että he tulisivat raskaaksi – Mistä on kyse?

Kotiliesi.fi: Siunaantuuko lapsia vai hankitaanko niitä? Lasten syntymästä on aikojen saatossa puhuttu moni eri sävyin

Kommentit (2)

Oon aina sanonut, että siinä kohtaa kun lapsia oli enemmän kuin itsellä raajoja, alkoi tuntua että on niitä aika monta. Siihen piirrän siis rajan.

Minä sanoisin, että täällä pohjois-pohjanmaalla esimerkiksi nelilapsinen perhe ei ole suurperhe ja joku 5-8 lasta on ihan tavallinen perhe, monessa perheessä on sitäkin enemmän lapsia. Sen sijaan esimerkiksi Helsingissä liikkuessa varsinkin yli viisilapsinen perhe on herättänyt ihmetystä ja hämmästelyä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X