Parisuhde 29.10.2022 Päivitetty 05.04.2024

Vasektomia on helppo toimenpide, mutta yksi yllättävä vaikutus sillä voi olla – ”Miehet ovat sillä tavalla herkkiä”

Vasektomia on yleistynyt miesten keskuudessa, ja syy asiaan on selvä.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Vasektomia eli miehen sterilisaatio edellyttää Suomessa vähintään 30 vuoden ikää tai vähintään kolmea lasta. Toimenpiteessä katkaistaan siemenjohtimet raskaaksi saattamisen ehkäisemiseksi.

Sterilisaatio jättää pariskunnan ehkäisypohdinnat historiaan. Miehen vasektomia on paljon naisen sterilisaatiota pienempi operaatio. Silti se, kumpi operaatioon menee, ei ole aina itsestäänselvyys.

Lue myös: Naisen sterilisaatiolle on tarkat kriteerit – puolison lupa ei ole yksi niistä, vaikka niin yhä luullaan

Mitä vasektomiassa tapahtuu?

Miehen sterilisaatio eli vasektomia onnistuu paikallispuudutuksessa puolessa tunnissa. Se on verrattain helppo operaatio, joka hoidetaan paikallispuudutuksella.

Siittiöt kehittyvät lisäkiveksessä, josta ne kulkeutuvat siemenrakkulaan. Vasektomian avulla siittiöiden kulkeutuminen estetään  siemenjohtimet katkaisemalla.

Toimenpiteessä puudutetaan ensin kivespussin iho. Puudutuksen vaikutettua lääkäri tekee kivespussin keskelle noin sentin pituisen viillon ja nostaa siemenjohtimet esiin. Siemenjohtimet katkaistaan ja niiden päät poltetaan. Poltetut päät solmitaan ja käännetään vastakkaisiin suuntiin.

Lopuksi haava suljetaan itsestään sulavilla tikeillä.

Toimenpiteen jälkeen on käytettävä muuta ehkäisykeinoa vielä muutama kuukausi, koska jo aiemmin kehittyneet siittiöt ovat varastoituneet siemenrakkulaan. Varaston tyhjeneminen vaatii useita siemensyöksyjä.

Vasektomian riskit ovat pieniä

Vasektomia on vähäriskinen toimenpide. Käytännössä on kuitenkin mahdollista, että vasektomia epäonnistuu siten, että toimenpiteessä katkaistaan väärä putki.

– Siemennuoran ympärillä on myös laskimoita ja kivesvaltimo, mutta nämä on periaatteessa helppo erottaa siemenjohtimista. Silti on syytä lähettää siemennestenäyte analysoitavaksi laboratorioon 2–3 kuukautta vasektomian jälkeen varmistaakseen, ettei siemennesteessä ole enää hedelmöityskykyisiä siittiöitä, urologian professori Matti Laato kertoo.

Vasektomian yleisin riski on pieni tulehdusriski.

– Vaikka ihoa puhdistetaan, haava voi tulehtua, koska bakteereita ei saada kuitenkaan tapettua talirauhaskäytävien tai karvatuppien sisältä. Verenvuodon vuoksi verihyytymäkin voi olla mahdollinen, Laato lisää.

Muita vasektomian riskejä on esimerkiksi spermagranulooma, mikä tarkoittaa sperman tihkumista siemenjohdinten katkaistuista päistä ympäröiviin kudoksiin. Se on yleensä kuitenkin harmiton.

On myös alle prosentin mahdollisuus siihen, että katkaistut siemenjohtimen päät kasvavat takaisin yhteen.

Vasektomia voidaan yrittää purkaa, mutta onnistuminen ei ole varmaa

Vasektomia on mahdollista perua. Perumistoimenpide on kuitenkin paljon vasektomiaa hankalampi operaatio, ja ennuste on huonompi.

– Perumistoimenpiteen onnistumisprosentti on vain noin 50 prosentin luokkaa. Vasektomiasta muodostuu monille nimittäin siittiön vasta-aineita, jotka aiheuttavat sen, etteivät siittiöt liiku enää normaalisti.

Yli 40-vuotiaalle vasektomian perumistoimenpiteen ennuste on vielä huonompi.

Vasektomiaan ei tulisikaan koskaan suhtautua väliaikaisena toimenpiteenä.

– Vasektomia pyritään esittämään sitä harkitseville pysyvänä ratkaisuna, Laato painottaa.

Lue myös: Ehkäisy synnytyksen jälkeen – 10 kysymystä

Vasektomiaa painotetaan pysyvänä ehkäisymenetelmänä, vaikka sen peruminen ei ole mahdotonta.

Vasektomia ei vaikuta mielihyvään, mutta yllättävä vaikutus sillä voi joskus olla

Joskus miehet saattavat pelätä vasektomian vaikuttavan haitallisesti erektiokykyyn tai seksihaluihin.

Pelko on kuitenkin aiheeton, sillä vasektomia ei itsessään vaikuta erektioon, siemensyöksyyn tai seksuaaliseen mielihyvään millään tavalla.

Laato lisää kuitenkin, että toimenpiteen läpikäyminen voi aiheuttaa positiivisia tai negatiivisia ajatuksia, mikä puolestaan voi joillakin miehillä vaikuttaa myös seksuaalisuuteen.

– Miehet ovat siten herkkiä, että 30 prosenttia erektiohäiriöistä on psyykkeestä johtuvia. Näin vasektomialla voi osalle olla epäedullinen vaikutus, kun tietää ettei kaikki ole normaalisti.

– Toisaalta joillekin seksuaalisesta suoriutumisesta taas voi tulla vapaampaa, kun ei tarvitse miettiä raskaaksi saattamisen mahdollisuutta.

Lue myös: Hormonaalinen vai hormoniton ehkäisy?

Suomessa on tehty sterilisaatioita enemmän naisille

Miehen vasektomia on paljon naisen sterilisaatiota helpompi operaatio, mutta silti naisia on perinteisesti operoitu enemmän. Miesten vasektomiat kuitenkin nostaneet suosiotaan: nykyään sterilisaatioita tehdään nyt enemmän miehille kuin naisille.

Ensi kertaa niiden määrä ylitti naisten sterilisaatioiden osuuden Suomessa vuonna 2016. Viime vuonna kaikista sterilisaatioista miesten osuus oli jo 66,1 prosenttia, kun vuonna 2000 vastaava luku oli vasta 17 prosenttia.

– Vasektomialle voi olla jäänyt historiasta vielä arveluttava maine. Vielä 1930–1960-luvuilla vasektomoitiin nimittäin rodun jalostuksellisista syistä esimerkiksi rikollisia ja pervertikkoja, mikä on voinut heikentää vasektomian mainetta, Laato pohtii.

Hän huomauttaa, ettei tehtävien operaatioiden määrä ole kuitenkaan vähäinen, kun sen suhteuttaa väestön rakenteeseen.

– Vasektomioita tehdään Suomessa kuitenkin noin parituhatta vuosittain. Se tarkoittaa, että täällä olisi sterilisoitu ajan myötä arviolta 7–8 prosenttia miehistä, eli noin joka viidestoista mies.

Miesten sterilisaatioita tehdään Suomessa sekä julkisessa terveydenhuollossa että yksityisellä sektorilla, mikä vaikuttaa operaation hintaan. Vasektomia ei ole sairauden hoitoa, minkä takia siitä ei saa Kela-korvausta ja operaatio voi myös venyä puolen vuoden hoitotakuun aikaa pidemmälle.

 

Lue myös: Miehen sterilointi on yhä suositumpi ehkäisykeino

Lue myös

Kommentit (1)

Vasektomiassa jos katkaistaan siemenjohtimet ja päät poltetaan ja kun kivekset tuottaa niitä siittiöitä kypsymään lisäkiveksiin. Luulisi olevan epämiellyttäviä tunteita tiedossa, kun se tavara ei pääse purkautumaan sieltä eteenpäin normaalissa laukeamisessa, vaan joutuu imeytymään kudoksiin. Kyllähän niitä siittiöitä aika vauhdilla valmistuu.
Voisiko joku selittää, miten tuo asia on ja miksi niin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X