Työ ja raha 09.04.2021

Voiko neuvolakäynnit tehdä työajalla? Näin sanoo laki ja näin sitä tulkitaan

Raskauden aikaiset neuvolakäynnit voivat osua työajalle. Pitääkö tutkimuksissa käydä työajan ulkopuolella? Onko puolisolla oikeus osallistua neuvolakäynteihin työpäivän aikana? Lakimies kertoo.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Monesti neuvolakäynnit osuvat työajalle. Odottajia mietityttää, onko neuvolassa oikeus käydä työaikana.

Laissa linjataan, että ”työnantajan on korvattava raskaana olevalle työntekijälle synnytystä edeltävistä lääketieteellisistä tutkimuksista aiheutuva ansion menetys, jos tutkimuksia ei voida suorittaa työajan ulkopuolella”. Miten lakia tulkitaan työpaikoilla?

– Lain mukaan neuvolassa on voitava käydä työajalla, mikäli se ei omalla ajalla jostain syystä onnistu. Työnantajalla on siinä tapauksessa kuitenkin oikeus tietää, miksi työntekijä on poissa töistä, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto muistuttaa.

EU-direktiivissä määritelty säännös herättää odottajissa kummastusta, sillä moni ei välttämättä haluaisi kertoa alkuvaiheessa raskaudestaan muille, kuten työnantajalle. Miten silloin tulisi toimia?

– Jos raskaudesta ei halua kertoa työnantajalle, neuvolassa on käytävä omalla ajalla. Silloin ei oikein ole muuta vaihtoehtoa, Lehto toteaa.

Raskaana oikeus neuvolakäynteihin työajalla – laki suojaa irtisanomiselta

Vaikka yksityisyyteen kajoava lainsäädös tuntuisi odottajista kummalliselta, sen tarkoitusperä on hyvä: raskaana olevan suojaaminen.

– Lainsäädännön puitteissa ajatellaan, että raskaana olevalla on oikeus turvallisin mielin sanoa työnantajalle menevänsä neuvolaan, eikä työnantajalla ole oikeutta esimerkiksi irtisanoa raskaana olevaa. Heti kun työnantaja saa tietää työntekijän olevan raskaana, hänellä on erityinen suoja, Lehto kertoo.

Käytännössä näin ei kuitenkaan aina ole, vaan myös raskaana oleva työntekijä voi joutua väärinkohdelluksi työpaikalla. Lehdon mukaan lain tulkitsemisessa tulee vastaan ongelmatilanteita vain harvoin.

– Korviini ei ole kantautunut, että neuvolassa käymisestä olisi tullut työpaikoilla erimielisyyksiä. Tämä säännös on niin selkeä, ettei siinä ole tulkinnanvaraa. Siksi työnantajatkin ovat antaneet odottajille luvan käydä neuvolassa työajalla ilman sen suurempaa keskustelua.

Lue myös: Nämä 10 asiaa neuvola tarkistaa odottajalta

Puolisolla ei samaa oikeutta – töissä neuvottelemalla voi löytyä sopu

Usein odottaja ei halua kertoa raskaudestaan alkuvaiheessa työnantajalle, vaan mieluummin hoitaa neuvolakäynnit työajan ulkopuolella. Viime aikoina siitä on tullut helpompaa.

– Neuvoloissa on entistä enemmän ilta-aikoja, joten kahdeksasta neljään -työssä käyvillä on mahdollisuus mennä neuvolaan työpäivän jälkeen. Vuorotyössä käyvät puolestaan voivat mennä neuvolaan päivällä silloin, kun heillä on vapaata töistä, Lehto ehdottaa.

Monia odottajia ja heidän puolisoitaan mietityttää, onko puolisolla mitään oikeutta neuvolaan työajalla.

– Ainoastaan raskaana olevalla on oikeus käydä raskauteen liittyvissä lääketieteellisissä tutkimuksissa työajalla. Puolisolla ei valitettavasti ole virallista oikeutta osallistua työajalla neuvolakäynteihin tai muihin raskaudenaikaisiin tutkimuksiin, kuten rakenneultraan, Lehto harmittelee.

Jos puoliso haluaa kokea raskaudenaikaiset tutkimukset ja neuvolakäynnit työajalla, on hänen sovittava asiasta erikseen työnantajan kanssa.

– Työnantajan kanssa voi miettiä yhdessä, olisiko osallistuminen mahdollista esimerkiksi työaikaliukumien avulla. Aina sekään ei ole mahdollista, sillä kaikilla työpaikoilla ei välttämättä ole mahdollisuutta liukumiin.

Useimmiten asiassa päästään kuitenkin yhteisymmärrykseen.

– Neuvolassa käyminen muodostuu harvoin ainakaan taloudelliseksi kysymykseksi työnantajalle, sillä neuvolakäyntejä ei lopulta ole niin kovin usein, Lehto muistuttaa.

Kommentit (1)

” Korviini ei ole kantautunut, että neuvolassa käymisestä olisi tullut työpaikoilla erimielisyyksiä. Tämä säännös on niin selkeä, ettei siinä ole tulkinnanvaraa. Siksi työnantajatkin ovat antaneet odottajille luvan käydä neuvolassa työajalla ilman sen suurempaa keskustelua.”

Minun piti pyytäö liitosta apua kun esimies vaati kaikkien raskausajan käyntien korvaamista. Noiden tuntien korvaamiseen olisi mennyt kuukausia.
Kukaan työpaikalla ei ollut uskaltanut kyseenalaistaa esimiehen ”määräyksiä” vaan kiltisti korvasivat jokaikisen minuutin.
Näin kehitysvammaisten päivätoiminnassa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X