Työ ja raha 26.05.2022

Töitä ei tarvitse lopettaa kuukautta ennen laskettua aikaa – toisin kuin usein luullaan

Tavallisesti odottava äiti jää kotiin viimeistään 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa, mutta sorvin ääressä saa jatkaa, vaikka saisi samalla äitiysrahaa.

Teksti
Susanna Sarimaa
Kuvat
iStock

”Viimeistään äitiysvapaa tulee aloittaa 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa”, ohjeistetaan Duunitorissa.

Kelan sivuilla taas lukee näin: ”Äitiysvapaalle voi jäädä 30−50 arkipäivää eli noin 5−8 viikkoa ennen laskettua aikaa.”

Pikaisella Google-haulla saakin helposti sen käsityksen, että kun h-hetkeen on noin kuukausi, työt pitäisi jättää sikseen. Mutta näin ei ole pakko tehdä.

Lue myös: Vuorotyöperheissä arki on aikataulujen yhteensovittamista – tällainen on 2-vuotiaan Kiian viikko vuoropäiväkodissa

– Kelan etuuden puolesta ei ole tiettyä aikavaatimusta, milloin työstä tulisi jäädä pois, todetaan Kelan asiantuntijatiimistä Kaksplussalle.

Kun äitiysvapaa alkaa, samalla Kela alkaa maksaa äitiysrahaa. Äitiysrahaa maksetaan noin 4 kuukautta.

– Tämä äitiysrahakausi alkaa viimeistään 30 arkipäivää ennen laskettua – mutta Kelan etuus ei estä töiden tekemistä.

Lue myös: Näin Veera, 33, tekee töitä äitiysvapaalla ja kritisoi sunnuntai-sääntöä: ”Ei näillä vaipparahoilla veropetosta olla tekemässä”

Taloudelliset kannustimet usein riittämättömät jatkaa töitä

Vaikka töissä käymisen mahdollisuus lähelle lapsen syntymää olisi tiedossa, moni ei silti yhdistä äitiysvapaata ja työtä. Yksi syy on se, että useissa työehtosopimuksissa äitiysrahakauden alku on palkallista aikaa, ja silloin Kela maksaa äitiysrahan työnantajalle.

Kun palkan saa joka tapauksessa, monilla ei ole kannustinta jatkaa enää töitä. Palkalliset kuukaudet äitiysvapaalla vaihtelevat usein 1–3 kuukauden välillä.

Entä olisiko palkallisia kuukausia mahdollista siirtää vauvan syntymän jälkeiseen aikaan?

– Äitiysrahakausi lähtee kulumaan aina viimeistään 30 arkipäivää ennen, eli siirtäminen ei ole mahdollista, Kelasta vastataan.

Sai alkuun palkkaa tai ei, työnteon taloudellisia etuja loppuraskaudesta on hyvä punnita. Kelan mukaan kannattaa huomioida verot ja päivärahan määrän aleneminen työnteon myötä.

Kokonaiskuvaan vaikuttaa myös esimerkiksi mahdolliset työmatkoista aiheutuvat kustannukset ja isompien sisarusten päivähoitomaksut, jos lapsetkin jäävät kotiin äidin jäädessä äitiyslomalle.

Joillakin aloilla työehtosopimus määrittää, kuinka lähellä laskettua aikaa työn tekeminen on sallittua.

Varhennetulla vapaalla työnteko ei ole sallittua

Jos äitiysvapaalle jää vaikkapa 50 arkipäivää ennen laskettua aikaa, puhutaan varhennetusta äitiysvapaasta. Varhennusta ei tarvitse perustella työnantajalle, vaan odottava äiti saa itse päättää, milloin vapaansa aloittaa.

Kela muistuttaa, että varhennetun äitiysvapaan aikana ei kuitenkaan ole lupa työskennellä. Päätoiminen opiskelu ei ole myöskään mahdollista sinä aikana.

Jos lepoa työstä kaipaa jo yli kuukautta ennen laskettua, taustalla on usein loppuraskauden väsymys ja huono vointi.

Miten lähelle synnytystä kukakin jaksaa olla töissä, vaihtelee odottajien välillä, ja myös työnkuvan mukaan. Terveydellinen näkökulma huomioiden usein pidetään viisaana jäädä töistä pois muutamaa viikkoa ennen vauvan syntymää. Esimerkiksi työn aiheuttama stressi voi johtaa ylimääräisiin supistuksiin.

Jos kuitenkin tuntuu siltä, että puurtamiseen on virtaa vielä viime metreilläkin, eikä esimerkiksi palkkaa äitiysvapaan ajalta ole luvassa, työnantajan kanssa kannattaa ottaa asia puheeksi.

Työskentelystä loppusuoralla tulee aina sopia työpaikalla, koska joillakin aloilla voi työehtosopimus lopulta määrittää, kuinka lähellä laskettua aikaa työn tekeminen on sallittua. Myös tehtäviin, joissa tarvitaan äitiysloman sijaista, on työnantajan tärkeä päästä etsimään tuuraajaa kohtuullisessa ajassa.

Jutun tiedot koskettavat niitä, joilla on laskettu aika ennen 4.9. Perhevapaauudistuksen jälkeen osa termeistä ja ohjeistuksista muuttuu. 

Lue lisää: Historiallinen perhevapaauudistus astuu voimaan: ”Naisiin ei liity enää erityistä vauvariskiä työmarkkinoilla”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X